lördag 23 maj 2009

Så fel olyckskorparna hade

Wow, jag har haft ett första samtal med en bloggkompis idag. Eftersom Christina är en av dem som råkade ut för varningar för min blogg, så mailade hon mig ang det. Jag har hennes telefonnummer, så jag ringde upp henne för att höra efter ordentligt hur det sett ut och fungerat. Jag har nu även via telefon kunnat bekräfta att problemet är löst.

Det är det här som är så häftigt med bloggar och mailinglistor, att man får förmånen att lära känna människor som man inte skulle möta annars. Genom åren har jag fått många vänner via mailinglistor. Nu har det även hänt via bloggen att en del bloggare växer ut till att bli riktiga vänner.

Tänk alla som för ett antal år sedan förfasade sig över hur isolerade vi skulle bli vid våra datorer. Tänk så fel de hade.

Problemet är över

Jag har blivit uppmärksammad av att det varnats för min blogg, att den varit attackerad utifrån. Sambon och jag har nu med gemensamma ansträngningar hittat och löst problemet. Det låg inte på min blogg utan det var sidan där jag hämtat min räknare som var attackerad, vilket "speglades" till min blogg.

Jag har nu tagit bort den gamla räknaren och installerat en annan. Vi har även installerat ett program från Google som gör att man kan kolla sin blogg att den är ren från farliga program och andra angrepp. Det programmet har nu sökt igenom min blogg och godkänt den.

Ni som läser via Google kan fortfarande få upp ett varningsmeddelande på grund av att det är en viss fördröjning på säkerhetsuppdateringen. Men allt är OK nu, så faran är över.

Så nu ska det vara säkert för alla igen att besöka mig. Hoppas ingen hoppat av, av rädsla, utan vill fortsätta att besöka mig.

fredag 22 maj 2009

Tyger - igen

Idag skulle vi veckohandla. Innan vi ska åka så säger sambon att han sett i tidningen att Morgan har utförsäljning. Morgan är tyghandlaren som råkade illa ut vid den stora Willys-branden. Nu skulle han sälja ut det som klarat sig bra, av hans lager. Självklart måste jag vara med på en sådan utförsäljning.

Nu var det inte så mycket jag fastnade för. Eller rättare sagt, så var det det, men plånboken sa ifrån (som vanligt). Jag köpte åtta stora trådrullar för 5:- styck men när jag kom hem och kollade på kvittot så hade jag fått betala 10:-. Jag orkar inte bråka. Det var billigt ändå. Jag köpte en packe äggskalsfärgad lakansväv för 15:-/m och guldiga fransgardiner för 50:-. Så jag känner mig väldigt nöjd. Fast det är ju knäppt att jag köper på mig mer tyger, samtidigt som jag rensar ur annat. Men det är ju det här med att ha rätt tyger hemma, också. Ljus lakansväv är jag nästan helt utan så det passade ju utmärkt. Och trådrullar i alla de färger behövs ständigt. Fransgardiner har jag letat länge så de kom väl till pass.

torsdag 21 maj 2009

Mästerkocken

Idag har jag bakat det Lustiga brödet eftersom vi planerade att äta en sallad ikväll. Tror jag ska börja kalla det för det Busenkla brödet. Det är så enkelt att baka och blir så himla gott.

Brödet blev klart och jag började planerar för salladen. Då talade sambon om att han inte mådde bra och inte ville ha någon mat. Jag är en sådan som, oavsett hur jag mår, blir hungrig och behöver äta med cirka fyra-fem timmars mellanrum. Så mat behövde jag, även om jag skulle inta den ensam. Bröd hade jag och eftersom jag är en riktig smörgåsfia så satt det ju fint med nybakat bröd. Jag ungsstekte ett kycklinglår, som jag så småningom serverade med ett antal Romantica körsbärstomater och några ihoptorkade rädisor. Och tre stora, halvljumma smörgåsar med massor av smör på.

Till detta serverades det kranvatten och en pocket om Kay Scarpetta. Det var nästan som att leva singelliv igen.....:-)

Gökotta

Förr om åren brukade vi fira Kristi Himmelsfärd i Blekinge. Då var det gökotta hela dagen. Vi började vid sju på morgonen och höll på så länge vi orkade. Folk kom och gick, stannade en stund eller stannade hela dagen, alldeles efter hur man hade tid och lust.

Gökottan gick i musikens tecken. Värdparet är duktiga musikanter. Som det ofta blir så är även många av vännerna duktiga på att hantera instrument. Mitt på dagen brukade vi leka lekar, eftersom många barn var med.

Det var underbara sammankomster. Av vissa anledningar har vi inte kunnat vara med de sista åren, bland annat för att kroppen inte orkar att åka så långt och att bensinpriset är för högt. Men vi längtar dit varje år ändå och är med i tankarna. Hoppas solen lyser lika klart där, som det gör här i Mälardalen.

Jag och mitt dåliga samvete

Idag blev jag väckt av att några från Jehovas Vittne ringde på dörren. Jag öppnade inte för jag var för trött för att surra med dem. Jag har blivit bekant med den ena, Janne, och tycker det är rätt kul att prata med honom. Jag tycker om att diskutera existentiella frågor och att frågasätta saker och ting.

Jag har sagt att det är ingen idé att de försöker värva mig och sambon som medlemmar till deras kyrka. Vi är inte intresserad av deras sätt att se på religion. Janne har sagt att det är helt OK. Han tycker också att det är kul att prata med oss, så därför fortsätter han att komma. Jag har varit helt ärlig, ändå får jag dåligt samvete för att jag inte öppnar. Smyger runt och fixar frukosten, kollar genom spionögat och drar en lättnadens suck när de ifrån vår dörr. Varför reagerar man så?

onsdag 20 maj 2009

Baguetter och fisksoppa

Idag har jag bakat. Det har tagit många timmar, men var värt varenda minut eftersom slutresultatet blev sagolikt gott.

Jag har hittat en, för mig ny matbloggare. Eller rättare sagt så hittade han mig. När jag välkomnat honom hit, så återgäldade jag besöket och blev helt salig över vad jag läste. Det var en bloggare med förkärlek till gott bröd. Jag läste om kalljästa bröd, långjästa bröd, surdegar och till och med egengjord vildjäst. Vem är då denna bloggare. Han heter Johan och ni hittar honom här.

Idag har jag alltså bakat baguetter som jag hittade recept på hos Johan. Eller rättare sagt så började jag igårkväll. Idag har jag sedan blandat, jäst, vikt, jäst, vikt, jäst, rullat, jäst, dragit, jäst och gräddat. Det var inte ett bröd man slängde ihop på en kaffekvart. Resultatet blev ett av det godaste bröd jag någonsin ätit. Det bästa av allt var att jag åstadkommit det själv.

Till detta åt vi en fisksoppa som sambon komponerat ihop förra helgen. Då blev det så mycket över att det räckte en gång till. Eftersom vi vill äta den ljuvliga soppan fler gånger har vi idag skrivit ner receptet. Det kommer här. Ett slutligt tips är att besök Johans blogg och gillar ni att baka så testa hans recept. Jag kommer att fortsätta prova på de olika brödsorterna.

Mattes goda fisksoppa

4 port

Börja med att koka 1 l vatten tillsammans med 2 fiskbuljongtärningar, 1 stor potatis, 1 gul lök och 1 morot, i bitar. Krydda med 1 tsk gurkmeja och ½ tsk chili på tub. Koka allt i ca 20 min tills rotfrukterna är mjuka. Ta sedan bort grönsakerna från buljongen. Ha bort morot och lök och spara potatisen. Mixa potatisen i buljongen.

Skär 2 morötter i stavar. Skiva 2 färska lökar fint (knipplök eller liknande). Skala, kärna ur och tärna 3 tomater. Koka först morotsstavarna i buljongen så de blir mjuka. Tillsätt resten av grönsakerna och koka upp.

Lägg nu i 1 pangasiusfilé (ca 300g), 2 laxbitar á 140 g och ca 2 hg crabsticks. Tillsätt 2 dl grädde, 1 dl vitt vin och koka allt i ca 10 minuter.

Smaka av med lime, svartpeppar och fiskfond på flaska.

Helst hade vi velat använda saffran istället för gurkmeja och räkor istället för crabsticks. Det här blev lite ”man tager vad man haver”. Använder man räkor så ska de ner i soppan i absolut sista minuten så de inte blir sega. Räkorna är ju även saltare än crabsticks så det måste man även tänka på innan man saltar för mycket. Har man inte chili på tub så blir det väl ca en halv vanlig chili. Rekommenderar annars att ha den på tub. Då har man alltid färsk chili hemma.

Smaklig måltid

tisdag 19 maj 2009

Frågelek om ord

Ulvstrumpa tillhör en av mina favoritbloggar. Jag känner ett starkt systerskap med henne via cyberrymden. Hon tänker både krokigt och rakt, men framför allt tänker hon mycket. Hon är en riktig vardagsfilosof.

Nu har hon tänkt till över ord och skickar det vidare till sina läsare. Hennes funderingar hittar du här. Häng på, du också. Det var kul att få sig en funderare över ords betydelse.

Vilket är ditt favoritord?

Nu har jag tänkt och tänkt men jag hittar inget favoritord. Däremot en favoritmening, båda att säga och att få höra: "Jag älskar dig".

Vilket ord tycker du minst om?

När man använder CP som skällsord. Då blir jag skogstokig.

Vad går du igång på, kreativt, spirituellt eller känslomässigt?

Ulvstrumpa tänkte själv på eld. Jag tänker nog mer på verbet, alltså brinna. Att brinna för något, en eld som brinner. Brinna är ett laddat ord för mig. Själv brinner jag för rätt många saker, tyg t ex.....:-)

Vad får dig att tända av? Inskränkhet, är ett avtändande ord. Inskränkta människor som tror de vet och kan allt bäst, som är rädda för förnyelse och nya företeelser.

Vilket är ditt favoritsvärord? Det här blir svårt eftersom jag är en fena på att svära. När mina systers barn var små retades jag med henne och sa att min mission var att lära hennes barn att svära. Mina egna svär sällan så de har väl tagit mig som ett avskräckande exempel. Måste jag välja något så blir det nog: Va´fan!

Vilket ljud älskar du? Det finns fler att välja på, men porlande vatten och ett pärlande barnskratt blir jag lycklig av.

Vilket yrke utom ditt eget skulle du vilja pröva? Det är inte ett dugg svårt att välja, sömmerska och designer. Det där blev nog två jobb men kan helt klart kombineras.

Vilket yrke skulle du inte vilja ha? Nu blev det svårare. Chef av något slag vill jag nog inte vara. Har så svårt att sätta andra i arbeta och att chefa över andra.

Om himlen finns, vad skulle du vilja höra Gud säga när du kommer till pärleporten? Äntligen är du här. Nu kan vi få lite skoj på det här stället!

Smarrig lammgryta

Igår gjorde jag en rejäl laddning lammgryta. Det var meningen att vi skulle äta det igårkväll. Sambon var borta på jobb och det drog ut på tiden. Så jag värmde helt sonika en påse nudlar (ja, jag förfaller till sådana hemskheter ibland och tycker t o m att det är gott) och sambon åt hos sin uppdragsgivare. Lammgrytan fick stå på tillväxt så att säga. Det gjorde inget för den var gudagod att äta idag. Kanske till och med godare än vad den varit om vi ätit den igår.

Receptet hittar du här. Jag hade inga tomater med vitlökssmak så jag tillsatte fyra pressade vitlöksklyftor och så tärnade jag i lite rotselleri. Det ger god smak. En köttbuljongtärning fick också förstärka smaken lite.

Nu har jag även satt en deg som ska bli en alldeles ny upplevelse för mig. Blir det bra så berättar jag det och länkar till bloggen där jag hittat receptet. Blir det dåligt så kommer jag att beklaga mig. Jag återkommer med resultatet imorgonkväll.

måndag 18 maj 2009

Operation Röj

Idag har jag röjt ur två tvättkorgar i vidje som jag haft en massa tygbråte i. Det blev två kassar med kläder, som egentligen skulle förvandlats till lappar. Det projektet ger jag upp nu och skänker bort kläderna istället. Det blev en kasse med större lappar och tygstycken som ska få gå till dagscentret om de vill ha det. En kasse med lakan och liknande ska få vandra iväg till väninnan U för att ha till vävning eller liknande.

I en korg ligger det nu frotte, som jag ska förvandla till grytlappar och liknande. I den andra korgen är det jultyger och sånt som jag inte tänkt göra något med på ett tag. Så undan med det som står långt ner på väntelistan. Det är fortfarande mycket kvar att göra, men nu känns det som att jag är en bit på väg i alla fall. Jag hittade även en massa damm, eftersom jag inte kommit åt att städa bakom korgarna. Nu är det gjort och det känns bra.

Någon annan dag ska jag röja ur plastlådorna under sängen, så kanske jag kan minsta på antalet bananlådor också. Jag skulle fortfarande behöva ett mer lättillgängligt sätt att förvara tygerna på, men hur det ska gå till, vete fåglarna. Nu ska jag sy lite miljökassar, för det har det kommit önskemål om.

Sambon stora fel - Uppdatering

Jag brukar för det mesta höja sambon till skyarna. Men som ni förstår så är han ingen övermänniska, utan han har sina fel och brister som alla andra. Idag är jag rätt trött på honom för just ett av de där felen.

På ett område är vi verkligen varandras motsatser, vilket ibland gör att det skär sig här hemma. Jag vill göra undan saker så fort som möjligt, även de tråkiga och obehagliga. Han skjuter upp och skjuter upp tills det nästan är för sent eller i värsta fall till och med är för sent. Det stressar mig oerhört och jag påminner och påminner tills han surnar till på mitt tjat, som han kallar det för.

Idag undrar jag hur han har tänkt sig veckan. Bilen gick inte igenom besiktningen, så idag är den hos farbror bildoktorn. Den ska ombesiktigas på onsdag. Vi har fortfarande vinterdäcken på. Imorgon ska sambon vara på sjukhuset för helkroppsröntgen. Nu undrar jag hur han har tänkt att hinna hämta bilen, hämta däcken från vinden samt byta dem (som han rent fysiskt inte klarar att göra själv) för att hinna besiktiga om bilen på onsdag. Dessutom är jag i tvättstugan på onsdag.

Nu är jag sur och irriterad men har gett mig den på att detta får han klara ut själv. Hur det går får den närmaste framtiden visa.

Uppdatering: Nu ligger sommardäcken i hallen och sambon har en plan på hur allt ska hanteras!