söndag 1 februari 2009

Det lustiga brödet

Efter önskemål så kommer det ett recept här på ett gott och lättbakat bröd. Receptet är hämtat ur "Annas mat" av Anna Bergenström.

6 dl ljummet vatten
50 g/1 pkt jäst
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl, degen ska vara kladdig

Börja med att smula ner jästen i en rymlig degbunke. Slå över lite av vattnet och rör om tills jästen är löst. Tillsätt saltet, rör om igen och slå på resten av vattnet och så mycket mjöl att det hela blir en lös och kladdig deg. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 1 timme.

Ta några tag med en trägaffel i degen när den jäst. Man ska liksom puffa ihop den uppgästa degen. Låt den jäsa i ytterligare 1 timme.

Smörj en plåt. Ta några tag med trägaffeln i degbunken igen och vält sedan ut hela degen på den smorda plåten. Fös ihop det hela till ett någorlunda runt bröd. Värm ugnen till 275-300 grader. Brödet ska bara jäsa medan ugnen blir varm, ca 20 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i den mycket starka ugnsvärmen i 10-12 minuter. Sänk då värmen till 100 grader och grädda brödet färdigt i 1 timme och 10 minuter. Låt brödet svalna under en handduk.

3 kommentarer:

Christina sa...

Tack för det receptet, det stod inte i någon av mina Anna-böcker!
Det låter spännande och väldigt bekvämt! Jag ska absolut pröva...

Cicki sa...

Det är kanongott. Speciellt när det är alldeles nybakat. Jag brukar planera soppa när jag bakar det här brödet för det passar så bra som soppbröd. Lycka till.

Le Loup sa...

Det här ska jag testa, är nämligen ute och jagar enkla brödrecept här :)