fredag 3 februari 2012

Fyra hörn och en snibb

När mamma var riktigt mätt så brukade hon säga att magen stod i fyra hörn och en snibb. Så känner jag mig nu. Minestonen jag kokade var världens godaste soppa. En italiensk köttsoppa med parmesankräm istället för klimp. Till det åt vi de nybakade linfröbullarna. Mums.

Jag sökte receptet, dels för att dela med mig, dels för att lägga in det i min receptmapp. Då upptäckte jag att jag glömt en ingrediens. (Det är sånt som händer ibland när jag lagar mat.) Jag glömde ha i de krossade tomaterna. Men det gjorde ingenting. Jag har slagit i en burk nu i det som blev över. Det räcker till två gånger till åt oss. Som pasta använde jag risoni för det fanns hemma. Det finns ju annan bra soppasta också att använda.


Formulärets nederkant
Vinterminestrone med parmesankräm
För 4 personer.
God och värmande soppa - byt morot och palsternacka mot svartrot, rotselleri eller jordärtskocka om du vill.


Ingredienser
1 morot
1 palsternacka
½ vitkålshuvud
2 gula lökar
200 g köttfärs
200 g rimmat fläsk, tärnat
1 burk krossade tomater à 400 g
1½ liter svampbuljong
2 msk oregano
2 msk timjan
100 g pasta
2 dl crème fraiche
2 dl parmesan, riven
Gör så här
Tärna rotfrukterna, strimla vitkålen och löken. Fräs sedan färs och fläsk i en stor kastrull.
Lägg i övriga ingredienser utom pasta, crème fraiche och parmesan i kastrullen och koka ca 20 minuter. Lägg i pastan och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blanda crème fraiche med riven parmesan och toppa soppan.

Tips!
Byt morot och palsternacka mot svartrot, rotselleri eller jordärtskocka om du vill.

Varvar ner

Idag har jag bland annat bakat linfröbullar. Snart ska jag börja skära grönsaker till en ministrone. Hittade ett lockande recept på almanackan från Hemköp.

Jag har nu tagit en stunds ledigt vid datorn och lyssnar på den här tjejen. Första gången jag hörde henne var för flera år sedan. Sambon och jag var på väg ner till vänner i Blekinge och vi hörde den här på  radion. Jag fastnade direkt för låten och kvinnan som sjöng. Delta Goodrem var helt okänd för mig. När vi kom tillbaka hem började jag leta skivor av henne. Efter många om och men så hittade jag en. Jag tycker hon är jättebra och är förvånad över att man inte hör henne mer i radion.

Här får ni i alla fall ett smakprov.


onsdag 1 februari 2012

Kärleksgnabb

Sambon och jag kärleksgnabbas rätt mycket. Det har bara blivit så, men vi har väldigt kul åt det själva. Det är vår grej, liksom.

Idag är det min kroppsbyggnad vi retas om. Jag ska sy en klänning åt mig själv. Jag har köpt en Burda-tidning som jag ska rita av ett mönster ur. Den här gången tänkte jag vara så noggrann att jag mätte mig för att få rätt redan från början.

Då insåg jag hur vanskapt jag är. Bystmått 114 cm, midjemått 114 cm och höftmått 109 cm. Alltså är jag jämntjock över byst och midja. Över ändan, där normala kvinnor är stora, där har jag ett mindre mått än i midjan. Dessutom är mina armar så korta att den trekvartsärm blir mer än hellång på mig. Ändå höll jag mig till så kallade 20-storlekar som passar till korta kvinnor.

Så nu har sambon kommit fram till att han ska klaga på tillverkningsfel, när vi träffar pappa i helgen. Men jag hävdar bestämt att jag blivit tjock sedan sambon och jag träffades. Alltså är min kroppsbyggnad sambons fel.

Så kan vi hålla på. Och vi har vansinnigt roligt åt det......:-)

tisdag 31 januari 2012

Beställd klänning och kjol

Nu har jag sytt klart två beställningsjobb. Ursprunget var en beställning på en klänning/morgonrock som en kvinna beställde till sin mormor. Jag fick en gammal favoritklänning att sprätta isär och använda som mönster.

Den blev jättefin och finns på bild längre ner i det här inlägget.

Beställaren frågade även om jag kunde sy en kjol åt henne. Samma regler
 gällde. Jag fick en kjol att sprätta isär och använda som mönster.

 Eftersom det blev mycket tyg över efter mormors klänning så skulle jag använda samma tyg till kjolen. Jag såg en svajig sommarkjol framför mig. Det stämde inte på en fläck. Det kom en kjol som i sin design närmast kan jämföras med en jeanskjol.

Det var sprund och motveck, fickor och ficklock, synliga sömmar hela vägen. En riktig utmaning att sy.

Den var så rolig att sy och jag är så enormt nöjd med resultatet. Allt blev perfekt. Hoppas nu att beställaren tycker detsamma.

Det är lite svårt att visa detaljerna eftersom tyget är så småblommigt. Jag hoppas ni ser ändå.

Nu ska det bli lite privata saker sytt. Vad det blir får ni veta så småningom. Just nu kan jag inte berätta det i alla fall.

Det är kul med hemligheter......:-)