fredag 7 januari 2011

Tidsoptimisten

Sambon är en tidsoptimist av guds nåde. Ska vi någonstans då brukar han börja klä på sig när vi redan borde varit framme. Och så blir han fundersam över att vi inte hann. Och förgrymmad över att jag blir stressad. Efter tio år tillsammans så har vi ändå börjat få just den biten att fungera. Han har börjat inse att jag har rätt. När det gäller tidsplanering i alla fall.

Någon dag i veckan vill jag gärna slippa det här med matlagning. Så dagen innan brukar jag säga till sambon att imorgon får du laga mat. Oftast kommer han sedan på i sista minuten att han ska göra det. Då blir det en panikgrej när något måste tinas i mikron innan han kan tillaga det. Det händer ibland att jag påminner honom just för det här med tidsplaneringen. Risken är då att han kan bli irriterad. Han vill gärna göra saker och ting i sin egen takt.

Idag är en sådan dag när han ska laga mat. Vi bestämde tillsammans redan igår att han skulle göra italiensk köttfärslimpa. Jag tog fram köttfärs tidigare idag. Vi skulle äta klockan åtta, så jag påminde honom klockan sju om att det kanske var dags att börja. Vilket han inte gjorde.

Nu är klockan 21.17 pip och jag har fortfarande inte fått mat i magen. Ursäkten är att det tog längre tid än han tänkt sig. Tur att man älskar honom hejdlöst. Rätt upp och ner som han är, med alla fel och brister.........:-)

Tygfrossa

Jag lyckades idag igen. Alltså hitta tyger som jag egentligen inte behöver. Nu MÅSTE jag rensa ur det jag inte använder. Fast det gör jag med jämna mellanrum, rensar alltså. Ändå lyckas det komma in nya tyger. Visst är det konstigt att det blir så? Titta och njut. Är det något tyg som tilltalar så är det bara att beställa önskemål.

Detta är ett av Åhléns designtyger.

Små ljuvliga mörkgula tassar på en lila botten. (Det är mörklila det som ser blått ut på bilden.)Det här köpte jag enkom till Spader Madame. Vad vill du ha?.....:-)
Ett av Åhléns underbara designtyger.
Samma tyg som ovan, bara med en annan färgställning. Det är ett stort mönster, därför ser det olika ut. Det är blommor, blader och fåglar i mönstret.


Läckra bilar som i filmen, som jag nu inte kommer på vad den heter. Namnet kanske var så enkelt att den bara hette "Bilar".

Alla tygerna är i olika tjocka bomullskvaliteter.

torsdag 6 januari 2011

Titta det snöar

Här vräker snön ner och jag är så glad att vi inte behöver gå ut idag. Visserligen hade jag tänkt ta en promenad men det får vänta till någon annan dag när det är bättre före. Nyss när jag tittade ut så stod grannen och skottade sin parkering med sopskyffel och sopborste! Det är inte första vintern det kommer snö så varför han inte investerat i en snöskyffel eller spade tidigare övergår mitt förstånd. Ibland fattar man inte nå´t.

onsdag 5 januari 2011

Shoppingdag

Idag har det varit shopping. Sambon behövde gå på apoteket, så jag följde med honom ner på stan. Jag börjar bli utan det mesta i tillbehörsväg. Nu har jag köpt olika sorters vlieseline, nya symaskinsnålar, symaskinslampa samt att jag letat karbinhakar som en galning. Jag brukar köpa sådant på nätet, men kände att jag hade ingen lust att betala dyr frakt när det bara var det jag behövde. Men det var lögn i helsike att hitta sådant på stan. I alla fall i den storleken jag vill ha. Nu har jag varit in på Panduros hemsida och hittat karbinhakar där. Jag måste ändå åka till Ikea någon dag, så då får det väl bli en sväng in på Panduro i Skärholmen samtidigt.

Jag var även in på Åhléns idag. Jag hade fått ett presentkort i julklapp. Det tänkte jag använda till tyginköp. Jag älskar Åhléns designtyger, men oftast är de för dyra för min plånbok. Nu hade de rea så det blev tre läckra tyger som det ska bli något kul av så småningom. Bilder kommer.

Det som idémässigt är på tapeten just nu är handarbetsväskor och laptopfodral. Finns det önskemål på annat så tar jag gärna emot idéer och tips.

tisdag 4 januari 2011

Gnälligt inlägg

Idag blev jag riktigt sur på mina grannar. Eftersom jag inte vet vilken jag ska bli sur på så får det bli en kollektiv och allmän grannsurhet. När jag kom ner i tvättstugan, var det så skitigt att jag inte visste om jag ville ställa ner min tvättkorg och tvättkasse på golvet. Ett tag trodde jag att en maskin gått sönder för golvet var fullt med vattenpölar, svart ludd och hårstrån och tvättmedel. Men maskinerna funkade som de skulle.

Nu har jag nästan tvättat klart. Det är bara en torktumlare och torkskåpet som går. Så jag passade på att torka golvet, ifall jag måste göra om det en gång till. Då kom jag på vad jag tror har hänt. Något ljushuvud har förmodligen hällt ut ett par hinkar vatten på golvet för att sedan skura med långborsten (den breda sopborsten). Den var nämligen dyngsur. Vad tänker folk med egentligen?

Det är ungefär lika klyftigt som att ställa sina sopor under skylten där det står att man INTE får ställa sopor. Det finns nämligen några i huset som inte orkar åka till återvinningen utan lämnar sina tomkartonger, gamla möbler och annat skrot ner i källarplanet. Man har inte fattat att det påverkar våra hyror.

måndag 3 januari 2011

I´m back in business

Helt plötsligt har livsandarna återvänt. Jag känner mig mycket piggare, orken har återvänt och idéerna börjar poppa upp i huvudet igen. Det känns helt fantastiskt. Om det är vilan som hjälpt vet jag inte. Kanske de nästan dagliga promenaderna har gjort det. Det troligaste är att det är en kombination av en massa olika saker.

Nu ska jag göra en djupdykning bland tygerna och se vilket projekt och idé som får starta upp det nya året. Imorgon är det tvättstuga så jag hoppas att inspirationen räcker då också.

Keith my idol

När jag var femton år var det Keith jag tyckte var den gulliga. Brian var det ju också, men han drunknade ju och försvann ganska snabbt. Keith fanns kvar. Tyvärr har han ju inte varit så snäll med sin kropp utan experimenterat med både den ena och den andra drogen. I både flytande form och som pulver. Han är inte fullt så gullig nu. Men sjunga och spela gitarr kan han fortfarande.

Här är det han och Ron Wood (som kom efter Brians död) som spelar och sjunger så det ryser i en gammal tant.

Country-Stones

Det är spännande när ens idoler visar nya sidor av sitt musikövande. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att få höra Stones spela country. Ikväll har jag upplevt det.

För mig är musik så mycket och jag tycker om att upptäcka hur många musikstilar influerar varandra. Det blir lite som vad kom först, hönan eller ägget? Är det bluesen som är grunden till den musik vi har idag? Sedan har den vandrat vidare till jazz, country, bluegrass, rock och allt som kommer där efter. Jag tror det är så.

Här kommer i alla fall en country med Stones. Believe it or not.

Mina idoler

För den som läser här är det ingen nyhet att Rolling Stones är några av mina idoler. Svt har varit snälla den senaste veckan och kört tre filmer/konserter med dem. Ikväll körde de en konsert som var inspelad 2006 och sedan klippts ihop till en film regisserad av självaste Martin Scorserse. Oj vad mycket underbar musik jag hört ikväll.

Jag kunde konstatera att jag levt med Stenarna i 46 år, alltså sedan jag var 15 år. Mick är född -44. Då kan ni ju räkna ut själva hur gammal han är nu. Vilken 60-plusare som helst skulle verka löjlig om han/hon studsade runt på scenen som Mick. Men när han gör det så är det bara som det ska vara. När han sjunger "Start me up, I´ll never stop" så är det som om han sjunger om sig själv. Han är som en duracell-kanin som aldrig slutar.

Här sjunger han en blues av Muddy Waters tillsammans med Buddy Gay. Buddy är inte heller någon ungdom. Han är född -36. Men det är ju inget hinder.

I love it

söndag 2 januari 2011

Vår nyårsafton

Även om man inte har det så fett så kan man få en riktigt lyxig nyårsafton. Det hade jag och sambon, alldeles för oss själva. Vi myste hela kvällen.

Willys hade ett jättebilligt extrapris på oxfilé. Eftersom det inte förekommer så mycket rött kött här hemma, så bestämde vi oss för att unna oss det, för en gångs skull. Vi delade den i tre delar för att kunna lyxa till det fler gånger. Mittbiten tog vi rätt på på en gång. Den marinerade vi och helstekte.
Jag var inne på att göra rösti eller något liknande till. Vi har en kokbok med enbart potatisrecept, så den bläddrade jag igenom och hittade detta. Man kokade potatis och mosade. Man kokade även kålrot och morot och spenat. Man blandade en tredjedels potatismos med kålrot, en tredjedel med morot och en tredjedel med spenat. Röran med potatismos och kålrot smaksattes med kanel, den med morot i smaksattes med pressad apelsin och spenatröran med muskot. Sedan la man lager för lager i små skålar som fick gräddas i vattenbad. Det där med kanel kändes ju lite skumt. Men det var oerhört gott. Det här ska vi göra fler gånger. Men nästa gång ska jag råriva kålroten och moroten och inte mosa dem, för att få lite mer stuns i det hela. Jag ska även testa med färsk babyspenat. Samt att jag ska lägga färglagren tvärtom, morot i botten som blir på toppen när man vänder på det hela. Jag lägger ut receptet om någon dag.

Det blev ännu lyxigare framåt natten när vi knäckte en flaska Bollinger. Den hade sambon fått för nästan ett år sedan, som tack för datorsupport. Vi hade lagt undan den för att spara till ett lämpligt tillfälle. Jag föreslog sambons födelsedag, men han ville själv spara den till nyårsafton. Så fick det bli. En riktigt god champange går inte av för hackor. Hade man råd skulle man kunna unna sig det stup i kvarten. Så gott är det.