lördag 7 februari 2015

Kuddfodral

När vi var i Sundsvall så följde sonen med på min shoppingorgie på Olssons Tyger. Det resulterade i att han köpte några egna tyger till kuddfodral som den snälla mamman nu sytt klar. Jag tror man kan skönja ett visst bilintresse hos honom....:-)


Två stycken 50x50 cm


Fyra stycken 40x60 cm


Två stycken 50x50 cm

onsdag 4 februari 2015

Periodisk fasta

Sedan i juni förra året har vi hållit på med 5-2-dieten. Det började med att jag var så trött på att se ut som jag gjorde. Att alla kläder trängde och jag såg ständigt höggravid ut. Något behövde göras, kände jag. Efter att fundera över hur vi skulle hantera det hela så kom vi fram till att 5-2-dieten skulle passa oss. Den innebär ju att man "fastar" två dagar i veckan och äter som vanligt de övriga fem. Fasta är väl fel ord, men det innebär i det här fallet att man som kvinna äter enbart 500 kcal om dagen och som man äter man 600 kcal. Vi ville fortfarande kunna ta oss ett glas vin och äta en potatisgratäng, de andra dagarna, utan att känna oss skyldiga. Dessutom kände vi att det gav oss friheten att lätt kunna hoppa över fastetänket till exempel vid jul, utan att det skulle orsaka katastrofala konsekvenser. Det är liksom bara att hoppa på fastetåget igen efter jul, midsommar, födelsedagar eller andra festtillfällen.

Det har fungerat bra för oss. Jag har gått ner drygt sju kilo hittills. Det ska bli mer. Målet är att jag ska tappa ca tjugo kilo innan detta är klart. Så det är ett långtidsprojekt. Viktminskningen är inte den största vinsten utan den är att jag mår så himla bra. Det handlar också om att jag kom igång och tränade, så det är ju också en del av att jag mår så bra.

Jag fick tidningen "Må bra" av en god vän och i det numret tog man upp olika dieter och för och nackdelar med dem. Fördelarna med 5:2 som man kommit fram till var bland annat det att man behövde inte lägga om kosten så radikalt. Det var ju en del i att vi valde just denna diet. Hälsoeffekterna var väldigt positiva. Forskarna har kommit fram till att man blir smalare, friskare och även också yngre, rent fysiskt. Blodsocker och blodfettsnivåerna i kroppen minskar och man får en förbättrad insulinkänslighet. Detta i sin tur leder till lägre kolesterol och bättre blodtryck. Det minskar också risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar och förebygger risken för diabetes. Skillnaden mellan periodisk fasta och andra dieter är också att man förlorar fett, men inte muskler.

Det finns egentligen inte så många nackdelar. Den enda tidningen tog upp var att man kanske unnar sig lite mer extra, än tidigare, de dagarna man inte fastar. Fast det handlar ju bara om självdisciplin. De enda som inte fick hålla på med periodisk fasta är gravida, ammande kvinnor och den som lider av ätstörningar.

Så det är kanske inte så konstigt att man mår mycket bättre nu. Jag känner mig mer energisk, sover bättre och är inte lika trött som jag var tidigare.

tisdag 3 februari 2015

Bloggtorka och beställningar

Jag är verkligen urdålig på att blogga just nu. Det känns som att jag har ingenting att berätta mer än att jag syr och syr. Och det är roligt så det är väl därför jag inte behöver använda som mycket ord.....:-) Dessutom lyssnar jag mycket på talböcker medan jag syr. Så där får jag mitt litterära behov tillfredsställt. Här kommer det några nya kassar som jag sytt på beställning. Sedan håller jag på med kuddfodral som sonen beställde i julas när vi var i Sundsvall. De rockar fett, om man så säger. Motorfett!....:-) Bildbevis kommer så småningom.

Tills vidare får ni nöja er med några lunchväskor/picknickväskor.