lördag 21 april 2012

Va, ikväll också???

Japp! Ikväll också!

Varför? För att vi kan!.......:-)

Rock it, baby

Det är inte bara till Pink man syr bra till. Det funkar även med en härlig, rockig countrylåt. Det är fortfarande kuddfodral som gäller. Men inte så länge till. Jag måste göra annat här hemma också. Det kommer ut en laddning imorgon, sedan tar jag en sypaus.

Tränar hårt

Jag surfar runt och tränar mig på shopping. Just nu är det nya balkongmöbler som frestar.

fredag 20 april 2012

Gissa vad vi gör?

Grekisk-italiens plockmat. En riktig favvo.

På tallriken ligger det halloumi, frittata, oliver, antipasto och bruschetta. I glaset en mogen sicilianare. Mums!

Lycka

Jag har alltid hävdat att man blir inte lyckligare om man har mycket pengar. Jag får nog revidera det lite grand, eftersom jag kände mig lycklig idag när jag stod på apoteket och kunde unna mig en ansiktskräm. Inte nog med det, jag kunde passa på fynda att en dyr kräm med extrapris, bara för att jag hade pengar. Dessutom är jag numera klubbmedlem på Apoteket Hjärtat och fick därför en handtvål i present.

Livet känns rätt trevligt just nu.

torsdag 19 april 2012

Min torsdag

Vi lever nog fortfarande i någon form av positiv chock, om man nu kan säga så. Det var svårt att komma till ro igårkväll. Idag hade jag en tidig tid på vårdcentralen, så det blev lite för lite sovit även natten som gick. Det har gjort att jag vilat mig igenom den här dagen också.

Min gamla husläkare har börjat på vår nuvarande VC. Doktor Nina var den som var med om min första kamp med FK. Det på en helt annan VC. Hon har sedan arbetat på flera olika ställen och har nu hamnat där jag går nu. Det är tio år sedan jag var hennes patient. Ändå mindes hon det mesta om hur det var då. Det var verkligen ett kärt återseende och jag känner mig så omhändertagen.

Det har varit problem med att ställa in medicin för min sköldkörtel. Jag har en överproduktion av sköldkörtelhormon. Nu fick jag veta att den har en viss orsak till min viktuppgång. Överproduktionen alltså, inte medicinen. Jag fick även veta att mina sömnproblem, att jag är lättirriterad, mina koncentrationssvårigheter också beror på denna överproduktion. Fibron spökar ju också när det gäller sömnen och koncentrationsproblemen, så det är inte konstigt att man är lite knäpp ibland.....:-)

Jag har i drygt ett år levt med något som jag först uppfattade som hjärtklappning. Efter en hjärtutredning så visade det sig att det var inget större problem med lilla hjärtat. Men jag har en hög vilopuls. Jag har fortsatt att känna av den som ett pickande i halsgropen.

Nu kom doktor Nina och jag fram till att det handlar nog om ångestkänslor och att det kommer att upphöra nu när allt lugnar ned sig. Jag har själv varit inne på den tanken, eftersom jag upplevt det som att jag får ett adrenalinpåslag. Om det är inbillning eller inte, men ett faktum är att jag har inte haft fullt så mycket "pulspickande" de här två sista dagarna. Vi får se hur det blir framöver.

Sambon har ännu inte fått något skriftligt besked från FK. Däremot har jag fått ett brev från dem där det står så här: "Eftersom M har blivit beviljad hel sjukersättning så måste ni göra en ny ansökan." Ännu en bekräftelse på att det är klart, men ändå har han inte fått själva beslutet. De är märkliga på den där myndigheten.

Nu ska jag snart iväg på vattengympan. Jag känner mig stark som attan och kommer att ta i för kungen, för  fosterlandet och för försäkringskassan.

onsdag 18 april 2012

Timing

För ett antal år sedan så föll jag för ett erbjudande från Bonniers Bokklubb. Sedan har det hängt över mig. Man var tvungen att köpa tre böcker ur Bokspegeln, deras kundtidning, för att få säga upp abonnemanget. Jag har bara kommit upp i två bokinköp under dessa år. Jag har tackat nej varenda månad sedan lång tid tillbaka. Det känns inte meningsfullt att vara med i en bokklubb när man kan hitta samma böcker på loppis, på Willys eller på bokrean, för mycket billigare penning.

Idag kom Bokspegeln igen. Den här gången tänker jag hoppa på erbjudandet. De erbjöd Åsa Larssons nya deckare som huvudbok. Dessutom fick man köpa Johan Teorins Sankta Psyko för 29:- om man köpte huvudboken samtidigt. Gissa om jag tänker hoppa på det här erbjudandet. Idag har jag ju råd att göra det. Sedan ska jag snabbt säga upp abonnemanget så jag blir av med det.

Det här kallar jag timing.

Oj, vad jag bloggat idag. Kan det vara glädjefnatt som spridit sig till fingrarna.

Lagligt eller inte lagligt, det är frågan

I vår kommun har vi sedan en tid tillbaka möjlighet att betala parkeringen med kort. Det tycker jag är jättebra, eftersom jag inte gillar att hantera kontanter. Men det finns ett dilemma med det hela. Man låser 120:- under flera dygn.

Jag kan förstå att man låser ett belopp när man påbörjar sin parkering. Men jag tycker att i och med att man loggar ut så ska man bara behålla själva parkeringsavgiften och släppa resten. Så sker inte i vår kommun. Pengarna är låsta i flera dygn efteråt.

Det här har varit ett problem för oss som inte haft tillgång till så mycket pengar. Visst kan man betala kontant. Men eftersom vi sällan har kontanter så har det ställt till problem. Man kan även betala med mobilen, men det har jag inte heller velat göra för att inte belasta mobilräkningen i onödan. Då återstår endast bankkortet.

Vi var på stan i måndags. Jag registrerade kortet och man bokade 120:-. Mindre än en timme efteråt hämtade vi ut bilen och fick ett kvitto på 8:-. Nu, två dygn senare, är det fortfarande bokat 120:- plus att man dragit 8:- för själva parkeringstiden.

Jag undrar om detta är lagligt? Jag måste kolla upp det för jag retar mig verkligen på det.

Smakprov

Frestar lite. Inget utlagt på hemsidan än. Det går att paxa om man vill.


Den här bloggposten vaccinerar 95 barn
Foto: © UNICEF/Asselin

 

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.
Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Shoppingrunda

Någon räkmacka har det inte blivit än. Men en tur till loppisen, Rusta och Willys har det blivit i alla fall.

Den nya loppisen drivs i kommunens regi. Där fyndade vi en video för 75:-. Vi har ju trasslat med videoapparater i ett år nu. När vår gamla pajade så fick vi pappas. Den gick sönder efter någon månad. Då fick vi sonens gamla. Han visste inte vad den var i för skick. Den var inte i något skick alls, så den fick gå direkt till soptippen. Då hittade vi en på Blocket för 300:-. Den har funkat siså där, när den själv har bestämt sig för att vara samarbetsvillig. Vi hade pratat om att lämna i pappas gamla video på reparation när vi fick pengar. Nu kanske vi inte behöver det. Vi har ännu inte testat dagens inköp men det var värt 75:- att ta hem och prova i alla fall. Det är en sk supervideo som enligt sambon kostar cirka tusenlappen på begagnatmarknaden. Några böcker fick också följa med hem.

På Rusta köpte jag läsglasögon. De har haft en trepack som jag suktat länge över. De vet jag nämligen är väldigt bra. Men tidigare kändes det slösaktigt att kosta på 99:- för tre par när man kan få ett par för 10:- på ÖB.

Det blev som sagt var ingen räkmacka. Däremot har vi kostat på oss lite prosciutto, oliver, pesto och lite annat smått och gott att kala på, på fredag.

Så trots att vi kostat på oss en hel del så har vi fortfarande inte slösat upp en massa pengar. Märkligt att det känns så mycket lättare att våga satsa någon krona extra.

Men nu måste jag lägga mig en stund. Jag är yr i huvudet och mådde väldigt dåligt när vi kom hem från vår shopping. Nu har jag ätit lite yoghurt och flingor. Så med lite vila i kroppen kommer det säkert att kännas bättre.

Äntligen

Jag vet knappt vad jag ska skriva, men nu är det i alla fall klart med Försäkringskassan. Första utbetalningen blir på måndag. Då får vi även retroaktivt. Vi har ännu inte fått något skriftligt besked utan sambon har läst inne på sin sida hos FK. Han hade svårt att somna inatt för han har haft problem med tandköttet. När han sedan läste det här så kunde han inte somna på grund av det.  När jag vaknade för första kiss-och vattendrickarvändan så berättade han för mig. Efter det har inte jag heller kunnat sova. Förvirringen är total.

Just nu känner jag mig mest handlingsförlamad och förvirrad. Sju års ekonomiskt helvete är över. Hur hanterar man det? En skvätt glädjetårar har i alla fall kommit.

Vi har under vänteperioden pratat en del om hur vi ska hantera det kommande ekonomiska livet. Det kommer inte att hända några stora förändringar. Varför börja slösa helt plötsligt. Det vi ska göra i första hand är i alla fall att betala tillbaka lånet till dottern och svärsonen så fort som möjligt. Betala av på vår Ica-kortskredit för att få den ur världen. Samt bygga upp en buffert.

Tänk att slippa ha ont i magen för att man vet att vi behöver köpa nya vinterdäck till hösten. Att inte ha ont i magen för att man vet att bilskatten ska betalas. Tänk att slippa vara rädd för att något ska gå sönder. Den gamla tjockTV:n till exempel som går på sitt elfte år. Tänk att slippa att ständigt ha en aktiv räknemaskin tickande uppe i hjärnan. Att slippa ständigt ställa sig frågan om vi har råd eller inte råd. Kanske min ständiga hjärtklappning/pulshöjande adrenalinpåslag ska släppa nu. Eftersom man inte hittar något fel, så misstänker jag att det är oron för ekonomin som spökar. Även om det pickar på extra just nu.

Kanske kan vi börja spara till den där efterlängtade weekendresan till Rom. Vi kan hälsa på pappa oftare. Man vet ju inte hur länge till vi får behålla honom. Vi kommer att kunna göra i ordning i hallen, som vi drömt om. Köpa nya dynor till våra Poängfåtöljer. I de nuvarande har katter både kräks, dreglat och dött. De fläckarna går inte längre att få bort. Och jag kan lösa ut mina nya glasögon utan någon större oro.

Idag ska vi fira med att gå på en loppis. På fredag ska vi slinka in på Systemet och unna oss en liten flaska champange. Och en bit rött kött. Det var månader sedan vi kunde köpa rött kött. Nu ska det bli av.

tisdag 17 april 2012

Popmormor

Jäklar vad bra man syr till Pink....:-)

Det är full fart på kuddfodralstillverkningen. Det kommer ut några frestelser imorgon.

måndag 16 april 2012

Trassligt

Ända sedan tidigt åttiotal så har jag nästan alltid använt mig av polyestertråd. Oavsett vilket material jag har sytt i, så har polyestertråden varit överlägsen kvalitetsmässigt. Den håller bra och trasslar sig inte. Varje gång jag av någon anledning fått tag i en bomullstråd så har jag svurit ve och förbannelse. Det gör jag även nu.

I höstas när vi var i Sundsvall och jag skulle sy en massa grejer till sonen så köpte jag ny vit tråd. Jag tog fel helt enkelt och köpte en bomullstråd, en stor rulle dessutom. Så nu håller jag på att bli vansinnig över en tråd som krullar upp sig och som beter sig aningen mysko mellan varven. Snart kastar jag bort fast nästan halva rullen är kvar. Ggggrrrrrrrrrr!

Som tur är så har jag en helt oöppnad vit och stor polyesterrulle.

Nya glasögon

Nu har jag varit och beställt nya glasögon. Jag var ju till optikern redan i januari, men ekonomin har inte tillåtit någon beställning. Jag fick även släppa det här med DirektOptik och tre par för samma pris som ett. Nu var jag till Specsavers. Jag har fått lite ekonomisk hjälp, så jag behöver bara lägga till niohundra kronor själv.

Men det är ju en djungel med dessa erbjudanden hit och dit. Det låter så bra med att man betalar bara för bågen och får gratis glas. Eller betalar för ett par glasögon och får det andra på köpet. Butiksbiträdet pratade fram och tillbaka om olika erbjudanden, så till slut var jag alldeles knollrig i huvudet. Jag tror i alla fall att det här blev det billigaste alternativet. Fast jag fattar fortfarande inte hur hon räknade i vissa lägen. Jag är inte dum i huvudet och jag är väldigt duktig på huvudräkning. Men idag slog det slint totalt.

Nu har jag i alla fall beställt ett par närprogressiva. Det är de jag kommer att använda mest. Det tar ca två veckor tills jag får dem. Mina gamla vanliga progressiva får funka ett tag till och billiga läsglasögon kan jag köpa vart som helst.

Jag har kollat trycket på högerögat en gång till och nu var det normal. Jag fick ändå rådet att hålla koll på det och testa ungefär en gång per år.

söndag 15 april 2012

Skrattfest

Igårkväll spelade vi in Josef Fares film Farsan. Ikväll tittade vi av den. Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Tårarna sprutade. Samtidigt som det fanns en hel del sorg i den också. Jag tycker Josef Fares brukar lyckas med att hitta det där som gör att man kan både skratta, gråta och le lyckligt till samma film. Perfekt!