lördag 27 september 2008

Totte och svamparna


Den rubriken låter som en barnbok. Så är det i alla fall inte. Egentligen borde det stå Totte och potatisarna. Vi har skördat klart på lotten och vi fick skapligt med potatis. Det är lerjort där så jag var tvungen att skölja och göra ren all potatis innan jag lade den för förvaring. För att de inte skulle behålla fuktiheten och ruttna så la jag dem i en gammal badbalja som jag klädde invändigt med handdukar. Jobbet tog tid eftersom jag får ont av att stå längre än en kvart i taget. Då passade Totte på och hitta sig en viloplats. Hur skönt det nu kan vara att vila på en massa knölar. Han är som han är, vår gammelman.
Jag lovade ju bildbevis på de stolta fjällskivlingarna jag hittade. Här kommer det.


Nya alster och tyger

Nu har jag sytt klart två kuddfodral till sittkuddar. Det är en beställning så nu hoppas jag att beställaren blir nöjd. Jag blev själv sugen på svarta kuddar när jag sydde. Vi får väl se hur jag gör.De här sockorna har legat ett tag och väntat på att bli fotade. Nu är det gjort och de är även utlagda på hemsidan. I år är det visst väldigt inne med knästrumpor och benvärmare.Jag lovade dottern för ett tag sedan att fota min fyndtyger från loppisen. Nu äntligen har det blivit gjort. Det här tyget är jag jättekär i. Det är ett äkta 50-tal. Jag ska sy köksgardiner av en del. Vad resten blir får bli en senare fråga.

Detta tyget är jag också väldigt förtjust i. Lite inka-inspirerat. Har lite svårt att tidsbestämma det. 50-,60-eller 70-tal? Någon som vet? Helt klart är i alla fall att det är ett äkta vintage.
fredag 26 september 2008

Otrevliga butiskbiträden

Mie skrev idag om hur otrevligt bemött hon blivit i en butik. Jag har också råkat ut för det idag.

Vi har två stora tygaffärer här i stan. Den ena ligger nere på stan och det är där jag handlar mest. Sedan har vi en som ligger bredvid Willys. Jag har handlat där ibland för de har rätt läckra tyger. Men de är dyrare än den nere på stan och personalen är inte heller lika trevlig.

Idag skulle jag trots allt gå in där. De har lite garner för skapliga priser och jag ville ha något att sticka. Dessutom behövde jag lakansväv i en färg som varit slut hos min hovleverantör. Lakansväven var de dubbelt så dyr på, så där skippade jag den tanken på en gång. Men jag skulle som sagt var ha garn. Jag frågade om priser på flera olika eftersom jag inte hittade några prisuppgifter. Jag fick trevliga svar av det ena butiksbiträdet så det var inget problem. Till slut så säger jag: "Hade ni inte tydliga prisuppgifter på garnen uppsatt tidigare?" Då snäser det andra biträdet till: "Det har vi nu också om man använder ögonen." Hon visade på tre små lappar som var uppklistrade på sidorna om garnhyllorna. Jag blev så snopen att inte kom mig för att svara. Jag hittade i alla fall ett garn jag ville ha. När jag hade betalat fick jag se några broshyrer som låg uppradade på disken. Jag frågar om man får ta utav dem. Jodå, det gick bra. Så jag plockar åt mig ett exemplar. Tror jag i alla fall. Det otrevliga butiksbiträdet sliter åt sig det och snäser åt mig att det räcker att ta en åt gången. Jag hade oturligt nog tagit två. Tyvärr fann jag mig inte nu heller annars hade jag gärna gett ett dräpande svar.

Nu ska jag aldrig mer sätta min fot där. De får ha hur snygga tyger och billiga garner som helst. Jag kommer inte att gå dit. Jag ska även berätta för mina väninnor och varna dem. Jag vet andra som har samma erfarenheter och som slutat gå där. Vi har två garnaffärer på stan. Jag ska nyttja dem istället.

Bra renommé tar lång tid att arbeta upp och kan raseras på ett ögonblick.

onsdag 24 september 2008

Ännu mer äckliga djur

Imorse så säger sambon att han tyckte sig se att Totte hade en fästing som hängde från hakan. Totte vistas alltså många timmar i vår säng på dagtid och sover även med oss på nätterna. När vi inspekterar Totte noggrant så hittar vi inget konstigt djur. Vi skakar ur alla sängkläder men hittar inga djur så vi försöker intala oss att han kanske bara hade en matbit hängandes där. Han är ju gammal och börjar få lite svårt att hålla sig ren.

Men sambon ger sig inte. När jag sitter vid datorn och går igenom kvällens och nattens mailskörd så kommer han med ett hushållspapper. På det ligger en verkligt fullmatad, alldeles grön fästing. Den är numera både klämd och nerspolad. Vad dessa djur har för berättigande i näringskedjan har jag svårt att förstå. Det känns som jag varit ute i skogen för sista gången i år.

tisdag 23 september 2008

Äckliga djur

När jag kom hem från skogen så var det dags att sanera kroppen från smådjur. Jag har varit rätt nonchalant med det eftersom jag brukar klara mig. Men idag fick jag igen för all den nonchalans. När jag klätt av mig för att hoppa in i duschen så bad jag sambon titta på ryggen. Han hittad två fästingar. När jag sedan duschar så hittar jag ytterligare en som krypit in under hängtuttarna och satt där och gonade sig i värmen. Usch och fy för dessa äckeldjur. Jag är inte vaccinerad fast jag borde. Tre stycken på samma gång känns oroande mycket.

Dessutom är jag myggbiten överallt. Jag hade myggdeo med mig men den glömde jag i bilen. Så jag har som band över armarna och händerna där det var öppen hud. Det kliar som f-n!

Svamp igen

Idag har väninnan och jag varit ute och plockat svamp igen. Vi hittade inte lika mycket som sist men jag fyllde korgen i alla fall. Jag har tack och lov hunnit rensat allt ikväll och det känns i ryggen. Så nu har jag trattisarna på torkning, taggsvampar på förvällning i en kastrull och gula kantareller på förvällning i en annan kastrull. Jag hittade även två fina stolta fjällskivlingar. Bildbevis kommer när jag orkar tömma kameran. De stekte jag så vi åt det ikväll till stekta kryddkorvar och stekt potatis.

Just nu är jag inne i en period som känns rätt stressande. Det är så mycket jag vill hinna med. Först har vi svampen. Jag vill plocka mer svamp men inser att jag kanske måste ta det lugnt där för att hinna allt annat. Jag har rotfruktern från lotten som jag måste ta rätt på. Det börjar bli tomt i frysen på bröd. Alltså måste jag baka. Jag har massor med beställningar att göra plus att jag vill sy lite spontant och lägga ut på hemsidan. Och imorgon är det den trevliga månatliga tantlunchen. Vilken tur att man inte jobbar. Det skulle jag aldrig hinna med att göra.....:-)

måndag 22 september 2008

Dagens

Idag började vi vår tur nere på stan. Vi behövde gå på apoteket. Sedan var vi på tygaffären. Jag behövde lite knappar och tråd. Naturligtvis slank det med något tyg också. Jag hittade ett fint fleecetyg som nog ska få bli en jacka till Ebba. Vi var även en sväng till ICA Maxi för att köpa glasburkar till den torkade svampen. Där träffade vi vår unga familj. Ebba hade fått rosa jacka och byxor. Hennes mamma älskar rosa och det har hon överfört på Ebba som nästan bara kan säga en färg.

Sedan åkte vi till lotten och plockade upp allt som var kvar i jorden. Skörden har väl inte riktigt blivit som vi hoppats men vi får ändå vara nöjda. Vi städade även ihop alla redskap som nu väntar i duschen på att bli rengjorda. Vi höll på till det blev mörkt. För en gångs skull så serverades det djupfryst pizza här. Jag orkade inte laga mat. Imorgon ska jag och min svampväninna ut i skogen och leta mer godis.

söndag 21 september 2008

Kasse

Mellan svampplockning och annat så försöker jag hinna undan beställningar som legat på is ett tag. Idag blev den här kassen klar. Den här modellen är lite annorlunda än de jag brukar göra. Botten är oval och yttertyget är lite rynkat runt botten. Botten, foder, fickor och handtag är i svart lakansväv. Yttertyget är en blandning av polyester och bomull. Beställaren har en kasse samma modell tidigare och har trivts så bra med den att hon ville ha en till.

Jag har en liten Ebba runt benen nu. Hon har fått en liten kasse snabbsydd åt sig. Den är i favoritfärgen rosa. Hon har dansat och sjungit Mama Mia för mig. Nu ska vi lägga oss på sängen och läsa om Nalle Puh och Mamma Mu.

Vi som var unga när det begav sig

Ikväll har jag sett ett program med Björn Skifs. Det var en samling av godbitar genom hans drygt fyrtio år som artist. Det fick mig att börja minnas. 1961 startade Tio i topp. Då var jag tolv år. Jag minns inte om jag började lyssna från alldeles första programmet, men jag var med nästan från början i alla fall. Jag förde statistik över alla låtar och artister som var med. Jag hade alla listor samlade i kollegieblock. Som tur var hade jag en snäll och musikintresserad pappa, så när jag tvingades med på någon släktträff som gick av stapeln på en lördag, såg han till att jag fick tillgång till husets radioapparat kl femton noll noll. Sedan skröt han för resten av släkten om vilken duktig dotter han hade som klottrade ner dessa listor.

De första åren med Tio i topp var det mest amerikansk musik som dominerade. Rocken hade ju funnits en tid. Men så kom då det berömda året 1963 som förändrade all form av ungdomsmusik. The Beatles slog till. De fick sitt genombrott här i Sverige med "She loves you". De var även med i TV-programmet "Opp och poppa" som leddes av Kersti Adams-Ray. Jag minns fortfarande när jag gick till skivbutiken och köpte singeln. Tyvärr har den skivan försvunnit på vägen. Det hade varit kul att ha den kvar.

Med Beatles följde så mycket annat med. Modet förändrades, frisyrerna förändrades och det startades nya band som aldrig förr. Alla skulle bli nya beatlar. Allt det där mindes jag ikväll när jag såg Björn Skifs. Han började också på den tiden i bandet Slamcreepers. Han var då en vansinnigt gullig kille från Vansbro.

Jag började även fundera över hur den musikvågen förändrade livet för så många andra. Många som än idag håller på med musik. Jag kan ju inte låta bli att nämna en del av dem. Sleepstones var ett stockholmsband. Där fanns Ted Åström och Janne Schaffer. Inte helt okända namn idag. Behöver jag nämna Hep Stars? Vem känner inte till att Benny Andersson började där. Även sångaren som man tyckte var så söt med sitt långa hår är ju inte helt okänd, i alla fall inte för oss lite äldre. Naturligvis tänker jag på Svenne Hedlund. När jag nämner Benny Andersson så får jag ju inte glömma Björn Ulvéus. Nu kom ju inte han från någon popgrupp utan det var trubadurgruppen Hootenanny Singers från Västervik som han kom från.

Vi hade Maniacs som den inte helt okända Tommy Körberg, började i. Ola and the Janglers levererade Ola Håkansson, idag musikproducent, samt den numera avsomnade gamla Idoljuryns Clabbe af Geijerstam. Det bör kanske tilläggas att det är inte Clabbe som är avsomnade utan den Idoljuryn. Ända uppe i Kiruna startades det band. Därifrån kom The Shanes där Lennart Grahn än idag har sina fingrar med i musiken. I tävlingen Västkustens Beatles vann Tages med idolerna Anders Töpel och Tommy Blom. Jag skulle kunna räkna upp hur många som helst, Fabulous Four med Lalla Hansson, Hounds med Janne Önnerud osv osv. Många av de som började då är idag i sextioårsåldern och håller fortfarande på med musik på ett eller annat sätt. Är det någon som minns fler så fyll gärna på.

Vad var det då som hände i början av sextiotalet? Jag vet egentligen inte. Men jag är helt övertygad om att det som hände då påverkar musiken än idag. Det var så nytt och revolutionerande det som kom. Vi som var unga då, rycktes med. Ibland känns det som att vi var den första riktiga tonårsgenerationen. Den generation som revolterade och vågade vara unga. Vi vågade ta för oss på ett helt annat sätt än vad våra föräldrar hade gjort.

Själv revoluterade jag så småningom ännu mer genom att bli mods och digga rytm&blues. För mig var det inte längre Beatles som gällde, utan det var De Rullande Stenarna och Them som gällde. Från Them kom Van Morrison som jag fortfarande gärna lyssnar till. Den musiken man lyssnade på då, går aldrig ur blodet.

För den som är intresserad finns hela Tio-i-topp-historiken att hitta som en pdf här.