lördag 2 januari 2010

Här speakas det

Ifall ni undrar så har full sjå att speaka English. Eller rättare sagt Swenglish eftersom min engelska är mycket otränad. Det blir armar och ben ibland också. Visserligen har jag tjyvtränat på Ali men nu börjar ju han förstå svenska. Sambons brorsbarn från New Jersey är alltså här. Det är jättekul. Ikväll har de ätit med oss och vi har tittat på en gammal hemvideo från en släktträff. De är mycket intresserade av sin svenska sida. So, if it´s quite här så förstår ni varför......:-)

fredag 1 januari 2010

Nyårsmiddagen

Inatt utlovade jag ett recept på vår nyårsmiddag. Det är ett eget påhittat recept så det blir inga exakta måttenheter, men jag tror ni fattar ändå. En kväll när jag inte kunde somna så låg jag och hittade på detta. Vi hade tidigare pratat om att det fanns fläskfilé i frysen så det var grunden. Vi hade även kommit överens om att vi ville baka in den för att det skulle bli lite festligare. Receptet skapades utifrån de förutsättningar som fanns, det vill säga det som fanns i frysen. Så det enda som köptes in extra var smördegsplattorna.

Jag började med att steka hela filén runt om i en het stekpanna. Het för att det skulle bli färg och yta snabbt och låsa inne köttsaften. Jag saltade och pepprade lite försiktigt innan jag stekte den.

När det var klart så fick filén vila en stund samt svalna något. När den var hanterbar så skar jag ett djupt snitt längs med hela filén. Det var bara ute i ändarna jag lämnade den oskuren. Nu hade jag en rejäl ficka att stoppa i lite godbitar i.

Jag rev rejält med parmesan, ca 1-1½ dl. Blandade ihop det med lika mycket hackad storbladig persilja. Den här geggan fyllde jag sedan i fickan på filén. Jag packade ordentligt så jag fick i alltihopa.

När det var klart så virade jag lufttorkad skinka runt den fyllda filén. Jag är övertygad om att det även funkar med bacon.

Jag kavlade två smördegsplattor som fått tina lite. Jag kavlade dem så att det blev en platta under filén och en ovanpå som jag sedan la ihop till ett långt runt paket. Nu åkte det hela härligheten in i ugnen. Jag placerade den inte längst ner utan några hack upp, men ändå inte riktigt i mitten av ugnen. Det var 225 grader och jag satte tiduret på 20 minuter.

Redan tidigare hade jag skalat potatis och skurit den i ganska små bitar så den skulle koka snabbt (energisparande). När den var klar mosade jag den, tillsatte en skvätt mjölk och rörde i ett ägg. Moset ska vara fast i konsestensen. Saltade lagom. Sedan var det bara att pula ner moset i spritsen och trycka ut allt i en form. Tjofs så har vi genast gjort Pommes duchesse. Som ni ser har sambon förevigat mig som förste spritsare. När de där tjugo minuterna hade gått på köttet, satte jag in pommisarna och allt fick gräddas i tio minuter till. Till allt detta serverade jag tomatskivor och avokadoskivor.

Det jag inte är nöjd med är att smördegen blev lite för mörk och pommisarna kunde blivit lite brunare. Så jag borde nog tagit ut köttet en liten stund innan moset och kört på grillen några minuter för att bränna på pommisarna lite till.

Låter det krångligt. Jag lovar att det är det inte. Sambon kom ut i köket och skulle hjälpa till. Han blev mycket snopen när han såg hur långt jag hunnit. Både han och jag trodde det skulle bli krångligare än vad det blev. Så räds icke utan våga testa.

Allt blev vansinnigt gott och som ni ser så har vi även dukat fint. Det syns inte på bilden men vi har glas med monogram på.....:-) R eftersom vi bägge två heter det i efternamn, även om namnen än så länge är olika. Porslinet började min farmor köpa åt mig när jag var fjorton år. Sedan kompletterade hon det eftersom det var bemärkelsedagar och även andra gjorde det. Jag har själv köpt till några delar. Det är Rörstrands Maya som tillverkades under en kort tid. Man slutade med den för den var dyr i tillverkningen. Bränningen är visst speciell. Servisen är nästan komplett, det är några delar som gått sönder genom åren men den är rätt vanlig på Tradera så det skulle inte vara någon konst att köpa till mer. Fast jag haft den i fyrtiofem år så tycker jag fortfarande mycket om den. Den har alltid använts mycket, både i mitt gifta liv och mitt nuvarande. Jag använder den inte till vardags, men så fort det är helg så åker den fram.

Nytt år, nytt decennium

Så här två timmar in på det nya året så får jag hoppas att alla haft en trevlig kväll och känner att ni går in med nya friska ögon och viljor i det nya decenniet. Många har summerat det gångna året eller de gångna tio åren. Det har jag inte gjort. Men ett minne som kom över mig ikväll var hur jag firade millennieskiftet. Det gjorde jag med två kära väninnor. Vi åt gott, vi drack gott, vi var på baksidan av mitt hus och pangade raketer på tolvslaget. En ljusstake tog eld och vi kastade konfetti på varandra, så när jag sedan städade ur lägenheten fem månader senare, hittade jag konfetti i klädkammaren. Det kallar jag ett nyårsfirande för singelbrudar. Några veckor senare träffade jag sambon. Det är väl det som sedan präglat mina kommande år under det gångna decenniet. Vi har lovat varandra ikväll att köra tio år till. Nu när vi är så vana med varandra....:-)

Vi har ätit kanongott. Recept kommer imorgon. Vi har tittat på film och vi har tittat på grannarnas fyrverkerier. Vi har skålat i rosa champagne och ätit chokladtryfflar till det. Rena rama lyxlivet. Man måste kosta på sig ibland för att orka vidare. Göra det allra bästa av livet.

Så kära vänner, blicka inte så mycket tillbaka på åren som gått, om det nu inte är en massa roliga minnen som ni vill minnas. Blicka framåt och tänk att det är bara vi själva som skapar våra egna liv. I alla fall påverkar vi själva vårt eget liv väldigt mycket.

torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År


Jag vill önska alla vänner ett riktigt

Gott Nytt År

Må det på alla vis bli bättre än förra året.

tisdag 29 december 2009

Ekonomi

Jag blir beklämd när jag hör på nyheterna att aldrig tidigare har så många haft skulder hos kronofogden. Samtidigt som man har hört att julhandeln har slagit alla rekord. Mellandagsrean lockar folk i massor och nyheterna förmedlar även att aldrig tidigare har så många handlat på kredit! Hur kul är det att ge bort en julklapp man kanske inte kommer att ha råd att betala för?

Jag vill inte vara en moraltant, men undrar ändå: Vad är det med folk?! Vad är det för konsumtionshysteri? Man kan inte handla för pengar man inte har! Så enkelt är det faktiskt.

Jag kan förstå att det är svårt att säga nej till sina barn och berätta att nu när mamma/pappa är arbetslös så kan vi inte handla det senaste Wii-spelet eller andra dyra elektronikprylar. Det är en stor otjänst vi gör våra barn när vi lär dem att tro att det är ett bra sätt att handla på kredit. Krediter ska också betalas. Har man låg inkomst så måste man planera och handla därefter.

Jag växte upp med en pappa som var slarvig med både sprit och pengar. Jag upplevde vid flera tillfällen att kronofogden kom hem och klistrade röda lappar på möblerna. Man gjorde så förr med utmätt gods. Som tur var så hade vi en farmor som räddade oss varje gång. Men det var inte roligt att växa upp med dessa röda lappar. Det har nog präglat mig mycket i vuxen ålder eftersom jag avskyr allt vad skulder heter.

Jag och sambon lever väldigt knappt, på marginalen. Det tror jag inte är någon hemlighet för den som läser min blogg. Det är inte roligt att leva så knappt, men det går. Visst, vi har också en kredit, en liten en som vi har för oförutsedda utgifter som man inte kan styra över. Men vi belånar den aldrig mer än att vi vet att vi kan betala tillbaka en liten skvätt varje månad.

Det är tragiskt att Lyxfällan ska finnas som "underhållningsprogram". Men kanske det ändå kan leda till att man via tv:n lär sig att hantera pengar. Det har gått förr och det går även nu att leva på små marginaler.

måndag 28 december 2009

Vörtbröd

Någon vecka före jul så bloggade bakgurun Johan om ett vörtbröd som han bakat. Det lät fantastiskt gott. Jag hakade på direkt och bestämde mig för att det där skulle jag testa. Jag såg till att jag hade alla ingredienser hemma. Det krävdes en viss tidsplanering, eftersom degen skulle jäsa i sexton timmar. Men det kändes inte som något problem. Det som däremot blev problem var att när jag tog fram vetesurdegsgrunden så var det mögel på kanterna i glasburken. Surdeg ska inte mögla och det hade inte själva surdegen heller gjort. Men jag vågade ändå inte använda den. Det var för kort tid för att sätta en ny så jag använde rågsurdegsgrund som jag också hade. Det gick bra det också, visade det sig. Här hittar du receptet, som jag verkligen rekommenderar. Men se till att ha gott om tid.
När vi vaknade på bakdagen så låg den en underbar doft av vört i hela lägenheten. Detta bröd smakar verkligen vört. Alla köpebröd kan gå och slänga sig i väggen. Det var det godaste vörtbröd jag någonsin ätit.

söndag 27 december 2009

Melinas nya kläder

Byxorna är sydda så de ska passa fram emot sommaren när lilla fröken börjar att resa upp sig och krypa. Mönstret är ett gammalt mönster som jag lånat och kopierat av min väninna U. Jag tror det är sedan hennes dotter var liten, alltså drygt 30 år sedan. Tyvärr har jag inga mönster kvar efter min egen dotter. De gav jag till min syster när hon fick barn. Jag hade hur mycket gulliga klänningsmönster som helst. Med volanger och ankstjärtstrosor och små hattar. Jag önskar idag att jag hade de kvar. Oj vad jag skulle kunna sy småklänningar då. Jag får väl leta på Tradera om jag hittar några fina mönster där.

Tyget i byxorna är en härlig trikå som fanns med i en tyglåda efter mamma E. Det är en ljuvlig kvalitet.

Här är resterna av den slaktade blusen. Det är spets i hals och på armarna. Det är en kimonomodell så det är minimalt med sömmar. Så tycker jag det ska vara i barnkläder. Ingenting som skaver och gör ont när man kravlar fram över golvet.