Veckans bild
6 timmar sedan
Syblogg, matblogg,eller musikblogg? Det är frågan. Det viktigaste är att det är MIN blogg. Här får jag tycka och tänka vad jag vill om vad som helst. Gillar du det så är du hjärtligt välkommen hit.
Inatt utlovade jag ett recept på vår nyårsmiddag. Det är ett eget påhittat recept så det blir inga exakta måttenheter, men jag tror ni fattar ändå. En kväll när jag inte kunde somna så låg jag och hittade på detta. Vi hade tidigare pratat om att det fanns fläskfilé i frysen så det var grunden. Vi hade även kommit överens om att vi ville baka in den för att det skulle bli lite festligare. Receptet skapades utifrån de förutsättningar som fanns, det vill säga det som fanns i frysen. Så det enda som köptes in extra var smördegsplattorna.
När det var klart så fick filén vila en stund samt svalna något. När den var hanterbar så skar jag ett djupt snitt längs med hela filén. Det var bara ute i ändarna jag lämnade den oskuren. Nu hade jag en rejäl ficka att stoppa i lite godbitar i.
Jag kavlade två smördegsplattor som fått tina lite. Jag kavlade dem så att det blev en platta under filén och en ovanpå som jag sedan la ihop till ett långt runt paket. Nu åkte det hela härligheten in i ugnen. Jag placerade den inte längst ner utan några hack upp, men ändå inte riktigt i mitten av ugnen. Det var 225 grader och jag satte tiduret på 20 minuter.
Någon vecka före jul så bloggade bakgurun Johan om ett vörtbröd som han bakat. Det lät fantastiskt gott. Jag hakade på direkt och bestämde mig för att det där skulle jag testa. Jag såg till att jag hade alla ingredienser hemma. Det krävdes en viss tidsplanering, eftersom degen skulle jäsa i sexton timmar. Men det kändes inte som något problem. Det som däremot blev problem var att när jag tog fram vetesurdegsgrunden så var det mögel på kanterna i glasburken. Surdeg ska inte mögla och det hade inte själva surdegen heller gjort. Men jag vågade ändå inte använda den. Det var för kort tid för att sätta en ny så jag använde rågsurdegsgrund som jag också hade. Det gick bra det också, visade det sig. Här hittar du receptet, som jag verkligen rekommenderar. Men se till att ha gott om tid.
När vi vaknade på bakdagen så låg den en underbar doft av vört i hela lägenheten. Detta bröd smakar verkligen vört. Alla köpebröd kan gå och slänga sig i väggen. Det var det godaste vörtbröd jag någonsin ätit.
Byxorna är sydda så de ska passa fram emot sommaren när lilla fröken börjar att resa upp sig och krypa. Mönstret är ett gammalt mönster som jag lånat och kopierat av min väninna U. Jag tror det är sedan hennes dotter var liten, alltså drygt 30 år sedan. Tyvärr har jag inga mönster kvar efter min egen dotter. De gav jag till min syster när hon fick barn. Jag hade hur mycket gulliga klänningsmönster som helst. Med volanger och ankstjärtstrosor och små hattar. Jag önskar idag att jag hade de kvar. Oj vad jag skulle kunna sy småklänningar då. Jag får väl leta på Tradera om jag hittar några fina mönster där.