lördag 12 september 2009

Mera svamp

Igår var det dags för en svamputflykt igen. Men först var vi tvungna att börja på Apoteket. När jag kom dit, så visade det sig att datafelet var kvar. Nu fick jag veta att det var en avgrävd kabel, som orsakade strulet. Jag fick också veta att Apoteket i grannbyn fungerade. Vi hade ändå tänkt oss vår svamputflykt åt det hållet, så till slut fick jag äntligen min medicin.

Första stället vi stannade på var en totalflopp. Många hade varit där och det var fler än vi som travade runt där, så vi gav oss av igen för att leta efter andra jaktmarker.

Nästa ställe vi hamnade på ligger lite på sidan om, så det trodde vi mer på. Man var tvungen att gå långt över en åker. Där råkade jag kliva ner i ett "kaninhål" och stod på öronen så det stod härliga till. Slog knäet, men kände att det var ändå inte så farligt, så vi fortsatte. Det var en underbar skog att gå i. Mossig och skön med lite trolskt ljus. Nästan som en John Bauer-skog. Där stannade vi resten av dagen och bara vandrade runt. Vi hittade inte så mycket vanliga kantareller, men det var gott om blek taggsvamp. Det är ju inte heller fel. Taggsvampen är en underskattad matsvamp. Det verkar som om inte så många plockar den, för ofta kan man hitta mycket av den i vissa skogar där allt annat är avplockat. Det var även mycket trattisar och rödgul trumpetsvamp.

"Fångsten" kändes bra. Vi var inte ute lika länge den här gången eftersom min kropp sa ifrån rejält på slutet. När jag kom hem så gav jag mig bara den på att jag skulle få undan svampen så fort som möjligt. Det lyckades. Men gissa om det var skönt att sjunka ner i favoritfåtöljen och lägga upp fötterna på fotpallen och glo på Dobidoo.

Nu dröjer det två veckor till nästa gång, eftersom både jag och väninnan har en massa andra saker vi ska hinna med. Eftersom det finns både infrysen och torkad svamp kvar sedan förra året, så känns det inte så nödvändigt att samla mer i ladorna. Men det är ju så vansinnigt härligt att gå i skogen en hel dag.

fredag 11 september 2009

Miljöfunderingar igen

Häromdagen funderade jag lite om miljön. Idag hittade jag det här hos Hannele som i sin tur länkat till en annan blogg. Det är så kloka ord att det kan spridas i oändlighet.

Själv mår jag dåligt om jag ser att mat kastas. Här hemma tar vi rätt på det mesta. Visst händer det även här att något kastas. Ofta handlar det då om att vi köpt för mycket och inte hinner äta upp det innan det blir dåligt. Men som sagt var så slängs det ytterst lite mat här.

Pastaslattar fryses in och används till makaronipudding. Rester fryses in och används någon dag. Frukt som blivit övermogen skärs ned till en fruktsallad. Och så vidare. Det är bara att tänka till lite hur och vad man kan göra för att slippa kasta. Dessutom är det bra för hushållsekonomin också.

torsdag 10 september 2009

När det inte blir som jag vill

Ibland känner man att man surnar till när inte saker och ting går som man planerat. Jag har nyss varit ner på stan. Jag hade endast ett ärende och det var till Apoteket. Egentligen tyckte jag inte att jag hade tid men jag var tvungen eftersom jag tar sista tabletten av den medicinen ikväll.

Då kanske någon klok person tänker att jag borde fixat detta ärende tidigare. Visst borde jag det, men minnet falerade och jag hade glömt bort det.

När jag kommer till det första Apoteket så har de datastrul. Går vidare till nästa och det är likadant där. Får också veta att det tredje Apoteket också är drabbat. Det är Telia som krånglar.

Så vad kan man göra. Jo, åka hem. Ringa svampväninnan och säga att hon måste köra mig till Apoteket imorgon innan vi äntrar svampskogen. Lite sur och irriterad är jag nu.

onsdag 9 september 2009

En tants funderingar

Jag funderar rätt mycket på miljöfrågor. Är förmodligen inte tillräckligt duktig på att göra det maximala, men jag gör i alla lite grand för att dra mitt strå till stacken. Vi källsorterar, använder tygkassar till den mesta handlingen, numera kör vi inte bil (av påtvingande skäl) och lite annat sånt där som man enkelt kan bidra med.

Men jag tror inte, att det räcker på långa vägar. Då funderar jag så här, att vi kanske måste börja titta på hur de gjorde förr, när många hushåll var självförsörjande. Hur gjorde de då? Min mamma var en bonnjänta och tog det tänkandet med sig när hon flyttade till stan. En sak jag minns att hon gjorde var att spara margarinomslagspapperen och smörjde bakplåtarna med. Själv spolar jag av margarinpapperet i varmvatten och lägger i källsorteringen. Sedan använder jag bakplåtspapper till bakplåten. Redan när man ser detta, så inser man ju hur mycket mer jag miljöslösar än vad hon gjorde. Det finns ju även en ekonomisk fråga i detta. Hon sparade inte bara på miljön, utan på hushållsekonomin också, genom sådana handlingar.

Jag vet att jag för många år sedan läste om ett spartips när man kokar potatis och annat som tar lite tid. Man kokade upp potatisen, köttet eller vad det nu var, ställde kastrullen på en skärbräda av trä och lät det "efterkoka" på det viset. Jag testade och det funkade faktiskt. Det tar längre tid, men med planering så borde man få det att funka.

Nu gissar jag att många tänker att det är väl ingen konst för mig att ta mig tid med sådant här. Jag är ju hemma hela dagarna. Visst är det sant, men även jag har varit en yrkesarbetande tvåbarnsmor, så jag har ju lite hum om hur ont om tid man har då. Jag tror att om man börjar fundera över sånt här och inför lite småsaker här och där så går det av sig själv sedan och då tar det inte så mycket längre tid.

En annan sak jag funderar över också är, att måste alla butiker ha öppet på söndagar? När jag började jobba i matbutik så slutade man klockan sex på vardagar, klockan ett på lördagar och alla söndagar var stängda. Numera kan man ju handla mat nästan dygnet runt. Är det nödvändigt? Förr var inte en frys var mans ägodel. Ändå klarade man av handla sin mat med kortare öppethållningstider. Jag menar inte att man helt och hållet ska gå tillbaka till gamla öppettider, men man ska kanske minska ner på det, istället för att öka ut tiderna. Jag tror att man skulle miljöspara mycket genom att införa strängare öppethållningstider.

Jag vet, som före detta butiksanställd, att det var OB-tilläggen som gjorde att man kom upp i en skaplig lön, så det skulle i så fall förmodligen bli en lönesäkning för den arbetsgruppen. Men i gengäld så kanske man hinner vara hemma och ägna sig åt andra miljösparande åtgärder.

Förmodligen sticker jag ut hakan rejält nu och många kommer att tänka att jag börjar gå i barndom. Men jag tror att vi behöver diskutera sådana här saker innan allt är försent. Varför inte starta upp en tipssida, där man kan lägga in sina miljösparande tips.

Jag vet, jag är bara en gammal tant som funderar lite hit och dit och kringelikrokigt.

tisdag 8 september 2009

Gårdagens svampskörd

Idag har jag rensat klart svampen som vi plockade igår. Jag provvägde den på skoj och fick fram att den vägde 1700 g. Det är rätt bra för en dagsutflykt, tycker jag.

Jag är en slarvig plockerska så jag grovrensar inte i skogen. Tänker ofta på att jag skulle göra det men det kommer bara till en tanke.

Den här kastrullen är en treliters och den är ju full så tre liter rensade gula kantareller är ju inte helt fel.

En bricka med trattisar ligger och torkar. Vi hittade inte så mycket trattisar men det var nog mycket avplockat redan innan. Vi var nog ute fel dag men det skyller vi på vädret.


Ett annat resultat av svamputflykten är att jag kan knappt gå idag. Vi gick alltså i sex timmar, nästan i ett streck. Det vet jag är helt galet för min kropp men det är ju så härligt i skogen. Speciellt i trevlig sällskap och när man hittar en massa svamp. Så värk efteråt är smällar man får ta ibland.

Om vädret tillåter så blir det en sväng även på fredag.

Höstrea

Nu är det rea på Ullas stick-och virkhörna. Du hittar det här. Passa på. Hon gör så fina saker.

måndag 7 september 2009

Ut i skogen ska vi gå

Solen skiner från en klarblå himmel och det är en perfekt dag för svampplockning. Nu ska jag göra matsäck till väninnan och mig. Sedan väntar skogen. Förhoppningsvis håller sig alla fästingar undan. Om fästingar tycker jag inte!

söndag 6 september 2009

Herre på täppan

Att katter tycker om att ligga högt upp och spana vet de flesta kattägare. Här ligger Elvis högst upp på högsta bokhyllan och spanar ner på sin flock. Jag tror han är helt övertygad om att det är vi som bor hos honom.