lördag 1 mars 2008

Min roliga vita blus

Nu har jag gått igenom kvällens utstyrsel. Det får bli min gamla hederliga vita blus till ett par jeans och en svart sticka väst. Den vita blusen är nog ett underverk. Den har hängt med i ca 20 år. Den är i storlek 38 och jag är numera en 44 men kan fortfarande ha denna älsklingsblus. Den är köpt på rea hos Lindex för hundra kronor och den dagen jag måste kasta den blir nog en sorgedag. För tänk så mycket roligt jag haft i denna blus. Det är ingen märkvärdig modell utan en klassisk som håller år ut och år in. Och det har den som sagt var fått göra.

Den roligaste historien med denna blus härrör sig från början av nittiotalet. Jag och min väninna var på en stor nordisk konferns i Åhus, Danmark. Det var i september men en kolossalt varm septemberdag. Vad gör man när man kommer till Danmark. Jo, man går på första bästa livsmedelsbutik och handlar vin. Det var precis det vi gjorde. När vi kom tillbaka på hotellrummet var vi varma så vi lättade lite på kläderna och slappade framför TV:n med ett glas rött i handen. Jag satt och zappade och hamnade på en kanal där man körde roliga hemvideos. Då kommer det en video där man ser en stor biffig hund som ligger i gräset och latar sig. Då kommer det en liten hund och går fram till den stora hunden. Den lilla hunden lyfter på benet och pinkar, rakt på den stora hunden. Och som om det inte skulle räcka så krafsar han jord över det hela så det bara sprutar över den stora hunden, som helt lojt ligger kvar och latar sig.

Jag höll på att dö. Av skratt alltså. Vilket resulterade i att jag viftade med vinglaset jag hade i handen och helt plötsligt hade jag rödvin över min älskade vita blus inklusive min vita BH. BH:n struntade jag väl i men hur skulle jag rädda blusen. Jag kom på att jag hört att om man la kläder med rödvinsfläckar i blöt i kallt vatten så skulle det klara sig. Så det gjorde jag, i det lilla tvättstället på hotellrumstoaletten. När jag skulle kolla den efter ett tag så skriker jag rätt ut. Blusen hade blivit grön. Gissa om min kompis höll på att skratta på sig. Men vad skulle jag nu göra.

Jag ringde ner till receptionen och trots språksvårigheter så lyckades jag förklara mitt dilemma. Endast fem minuter senare knackar det på dörren och där står en vänlig kvinna beredd med en plastpåse att stoppa min blöta grönvita blus i. Hon log glatt och talade om att jag skulle få tillbaka blusen nästa dag.

Nästa dag när vi kom upp på rummet, efter en förmiddags föreläsningar, så låg min blus på sängen. Och den var helvit igen. Vilken lycka. Kalaset kostade mig åttio danska kronor och var värt vartenda öre. Och den blusen ska jag ha ikväll. Fattar ni vad kul jag ska ha. Det sitter i blustyget.

Egen dag och festkväll

Om jag städade igår så ska jag ägna den här dagen åt mig själv. Jag ska duscha länge, smörja in kroppen ordentligt. Sätta upp håret och sminka mig. Leta fram kläder jag inte ser så tjock i. Leta fram lite läckra smycken. Fast det tar nog inte hel dag eller kanske det gör det. Det tar lång tid att rödfärga en gammal lada, som en granne sa till sin fru en gång när hon sminkade sig. Kvart i fem sätter jag mig på bussen härifrån och blir hämtad av sambon någon gång i natt.

Vilka ska jag då träffa? Det är ett gäng tjejer/tanter som jag lärt känna via nätet. Vi har lärt känna varandra via olika mailinglistor och sedan bildat en alldeles egen privat mailinglista där vi trivs och umgås och träffas IRL då och då. Vi är spridda över hela landet så det är inte alltid att vi kan sammanstråla allihopa på en gång. Men ikväll kan vi det. Alla kommer. Och det ska bli så himla kul.

Tänk vad alla olyckskorpar hade fel som sa att datorerna skulle pacifisera och isolera oss. När det istället är tvärtom. Vi har utökat våra kontaktnät och mött människor vi aldrig skulle ha mött annars.

fredag 29 februari 2008

Flyttstädning

Idag har jag varit borta nästan hela dagen. Min väninna som bor i huset bredvid bor bara där till imorgon. Hon flyttar flera hundra meter bort från mig. Nu kan jag inte längre ha koll på henne. Attans. Idag har vi varit och städat nya lägenheten för det var väldigt ostädad. Vi har skurat ur skåp och skurat golv med intorkat kladd, gjort rent ugnen mm. Hur kan folk lämna det skitigt efter sig? Men det är en fin lägenhet hon får. Med utsikt över vattnet och inglasad balkong. Det är jag väldigt avis över. Och de få hundra metrarna hon flyttar ska jag väl orka gå när jag vill umgås med henne. Kanske ett glas vin på den inglasade balkongen där vi kan sitta och titta på båttrafiken till sommaren.

torsdag 28 februari 2008

Vinst

Nu har den kommit, min vinst. Jag vann en CD med Paul Pott hos En Mölnbobos liv. Det var meningen att vi skulle ses på stan i tisdags så kunde få den "live" så att säga. Men min rygg sa ifrån så Anna fick posta den istället. Idag kom den och nu ligger den i spelaren. Det var dessutom en dubbel-CD vilket jag inte väntat mig. Så nu är jag dubbelt glad. Tack snälla Anna för att jag vann.

onsdag 27 februari 2008

Bortkastad tid och pengar

Sambon skulle till farbror doktorn idag. Det var doktorn på det stora sjukhuset några mil bort. När han kommer dit så tittar de konstigt på han eftersom doktorn inte var där idag. Man hade glömt att meddela det. Då undrade sambon vem som skulle ersätta att han suttit och åkt flera mil i onödan och kostat på dyra parkeringspengar. De erbjöd sig att han skulle få gå gratis nästa gång hos doktorn. Men han har ju frikort så det sket sig.

Ont idag

Idag är det en dag med fruktansvärd ryggvärk. Och jag har ingen möjlighet till vila eftersom jag bokat tvättstugan. Förrutom tvätten så innebär det byte av lakan i sängarna och vädring av sängkläder. Vädringen slapp jag undan eftersom det regnar och jag kan inte lägga ut täcken och kuddar på balkongen i sånt väder.

Jag får väl skylla mig själv på ett sätt. Jag är otålig till min natur och har svårt att vara i stillhet. Jag vill alltid ha något på gång. Sista tiden har värken hållit sig förhållandevis lugn vilket har gjort att jag både sytt mycket och bakat en del och i måndags kokade jag även ett långkok med ärtsoppa. Jag hade mycket ont redan igår men då ville jag åka på bokrean. Den kan man ju inte missa. Synden straffar sig själv, heter det. Och jag borde, efter 15 år med den här diagnosen, lärt mig hur jag ska hantera det hela. Men man vill ju vara frisk och aktiv och då förtränger man värkdagarna.

Idag gäller det bara att harva på så gott det går och längta till kvällens avkoppling.

tisdag 26 februari 2008

Bokrean

Nu har vi varit på bokrean. Det var tänkt att vi skulle åka på bokrean på Coop. När man läste de olika bladen så verkade det som att de hade de bästa priserna på böckerna jag ville ha. Men så kom bokbladet från Ica Maxi och de hade ett kanonpris på Madame Terror av Jan Guillou endast idag. Eftersom Ica och Coop ligger bredvid varandra så kändes det inte som något problem. Vi började på Ica. I kassen hamnade givetvis Madame Terror. Sedan stoppade jag ner Nobels testamente av Liza Marklund, Män som hatar kvinnor och Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson. Flickan som lekte med elden har jag redan men har lagt den åt sidan i väntan på de andra. Nu ska jag läsa alla tre på raken. Sambon köpte en bok om maffian på Sicilien.

Det fanns mer som hägrade men budgeten var rätt låg och vi skulle ju även kolla på Coops rea. Så vi bytte parkering och gick in på Coopen. Deras rea var urdålig. Det stämde inte alls med vad de annonserat. Dessutom brukar de ha en kanonrea så vi blev väldigt besvikna. Vi hade en 25:-kupong så jag stoppade i alla fall ner Ken Follets Dödlig strid. Och så handlade vi apelsiner och lite mjölk och fil.

Vi bytte parkering igen och gick in på Ica för andra gången. De hade ju fler böcker jag ville ha men som jag avstått ifrån för Coops skull. Nu skulle jag ha de böckerna ändå. Det av Agenten och Den oskyldige mannen av John Grisham. Och så slank det ner en Kajsa Ingmarsson, Lyckans hjul. Visst hade jag kunnat handla fler men som sagt var budgeten begränsad. Det fanns några av Viveca Lärn jag ville ha men det får bli en annan gång. Jag tycker ändå vi fick mycket böcker för pengarna. Sambon ska köpa lite mer på nätet. Han har lite udda specialintressen som oftast inte finns med på rean i handeln men som han hittat på Bokus rea.

måndag 25 februari 2008

Fyrkantig burk

För några dagar sedan fick jag en förfrågan om jag kunde göra en fyrkantig burk. Eftersom jag aldrig kan motstå en utmaning så gjorde jag en. Så här blev den. Hoppas S blir nöjd. Hon vill ha en till men måste komma hit först och välja tyg till den.