fredag 24 juni 2011

GLAD MIDSOMMAR

Jag vill önska alla en glad och trevlig midsommar med mycket trevligt och god mat.

När jag ändå är i farten och berättar midsommarminnen så har jag ytterligare ett där dottern figurerar. När det började närma sig midsommar så frågade dottern om vi inte kunde klä en egen midsommarstång på tomten hemma. I ett svagt ögonblick så lovade jag att vi skulle göra det.

Midsommaraftonen kom och solen stekte ifrån en klarblå himmel. Vi snickrade ihop en ganska skaplig stång alldeles för oss själva. Så var det dags att plocka blommor och löv. Det går åt mycket blommor även till en liten stång. Är man dessutom bara två stycken som ska göra det så blir det mycket plockande. Det var ordentligt varmt ute.Vi svettades ordentligt till alla flugors glädje.

Vi fick till våra kransar som vi hängde upp och till slut hade vi fått till en riktigt fin stång. När vi står och beundrar vårt verk så säger dottern: "Mamma, vi klär väl ingen stång nästa år?"

Som sagt var, ha en trevlig midsommar. Med eller utan stång!

torsdag 23 juni 2011

Midsommar då och nu

Idag har väninnan U och jag varit och hjälpt väninnan B att röja lite mer. B har fortfarande sviter efter sitt fall och har tunnat ur så hon är bara skinn och ben. Nu har hon i alla fall hemtjänst och får hjälp med näringsdrycker för att få upp vikten. Jag förslog att hon skulle få tjugo kilo av mig. Det ville hon gärna, men vi kom inte på hur vi skulle lösa det rent praktiskt.


Nu börjar midsommarkänslan infinna sig. Vi har varit på Willys och handlat. Unnade oss lite gott som både gravad lax och rökt makrill. Jag har även lagt in sill. Så imorgon kommer middagen att gå i fiskens tecken. Har vi tur kanske vi kan sitta på balkongen och äta. Annars ska vi inte göra något speciellt, utan ta helgen som den kommer.

Annat var det förr när barnen var små. Vi firade alltid midsommar hos mamma och hennes man i deras sommarstuga. Det var ett sommarstugeområde med mycket sammanhållning, så flera aktiviteterna skedde i grupp, så att säga. Det började ofta med lunch familjevis. Sedan samlades man på allmänningen för att maja (klä) midsommarstången. Efter det brukade en av stugägarna köra sin traktor med vagn, som de yngsta kunde få åka med i. Det hände även att de äldre barnen skyllde på att de skulle hjälpa de små, allt för att få en skjuts efter traktorn.

Efter att familjevis ätit middag så brukade en av ungkarlarna hålla dansstuga hos sig. Oftast stannade mamma och hennes man hemma och passade barnen så jag och syrran med respektive kunde gå ner och dansa en stund.

Jag sydde nästan alltid något nytt till barnen till midsommar. Sonen fick jag sätta på vad jag ville. Han tyckte han var fin i allt. Dottern var och är en envis rackare, som visste vad hon ville. Tidigt!  Undrar vad hon fått det ifrån? Jag har ju mitt kvar.....:-)

Jag minns särskilt en midsommar. Jag tror hon var tre år. Jag hade sytt en så söt klänning med rosenknoppar på. Till det hade jag sytt en solhatt. Jag hade fräschat upp hennes vita sandaler och köpt nya, vita knästrumpor. Klänningen var det inget problem att få på. Men så kom vi till strumporna. Hon skulle absolut inte ha några på sig utan ålade och hade sig. Till slut fick mormor hjälpa till. Då gick det bra. Men så kom vi till solhatten. Jag tryckte ner den och hon slet av den. Så höll vi på ett tag tills jag fick ge mig. Det blev midsommar även utan solhatt!

Gammal klokskap

Jag fick ett mail ifrån en god vän igår. Där hade hon skickat med ett gammalt indianskt talesätt. Jag gillar det!


En gammal indian säger en dag till sitt barnbarn
Två vargar krigar inom oss alla
Den ena av rädsla och hat
Den andra av kärlek och fred
Vilken vinner frågade barnbarnet?
Den vi matar

onsdag 22 juni 2011

Midsommarpresent

Idag har vi lyxat till det. Vi har unnat oss en midsommarpresent. Det är en sak som vi önskat oss i flera år. Nu hade MediaMarkt ett bra pris, som vi kände att vi hade råd med. Det har kommit in lite pengar på olika försäljningar och datorjobb.

Vad är det då vi önskat oss så länge? Jo, en SodaStream. Vi släpar ca tio liter kolsyrat vatten från affären varje vecka. Det känns både onödigt tungt, onödigt miljömässigt och onödigt dyrt. Förhoppningsvis blir det här mycket bättre.

B-människa

Jag är en B-människa och det är jag stolt över. Läs här.

måndag 20 juni 2011

Huvudpina

Vaknade av att jag hade en dundrande huvudvärk. Staplade upp och petade i mig två Alvedon. Kröp ner i sängen igen och sov några timmar. Hade fortsatt huvudvärk när jag vaknade nästa gång. Åt lite försenad frukost och hoppades att det skulle hjälpa. Men icke, sa Nicke. Kröp ner och sov en timme till. Tog två ytterligare två Alvedon och sov några timmar till.

Nu har jag petat i mig första kaffekoppen för dagen. Är ändå tung i huvudet, men det är uthärdligt i alla fall. Hade tänkt baka linfröbullar och sy idag. Baket får vänta till någon annan dag men lite sömnad ska jag försöka mig på i alla fall. Fattar inte varför det helt plötsligt blev så här.

söndag 19 juni 2011

Bakväder

 I mitt gifta liv hade jag en granne som kunde säga, att vädret var så ruggigt att hon satte en deg för att få det mysigt inne. Jag förstod aldrig vad hon pratade om!  Det var på den tiden när bakning var ett nödvändigt ont och inget jag gjorde för att det var kul eller mysigt.

Idag kände jag som min förra granne, att det var sådant ruskväder att jag satte en deg. Det blev Kuvertkransar som passar till kvällens sallad. De är lite snurriga......:-)
Jag har också sytt klart en kjol åt mig. Det är ursprungligen en hellång klänning som råkat ut för fukt  i garderoben. Jag klippte av den och gjorde en kjol istället. Det här underbara lintyget kan man inte kassera hur som helst. Eventuellt gör jag en bolero av överdelen. Måste först se om jag har någon tygsnutt kvar ifrån när jag sydde klänningen.

Nu har jag återupptagit sömnaden på den gröna väskan. Sedan väntar att sy några andra väskor som växt fram som idéer i mitt sprängfyllda huvud.