fredag 3 juli 2015

Mitt blommiga liv

Jag tycker mycket om blommor. Min mamma hade gröna fingrar så det här med att älska blommor kommer förmodligen från henne. Fast jag har inga gröna fingrar. Mamma kunde pyssla om sina blommor hela tiden. Jag sköter om mina blommor när jag kommer ihåg. Men det har gjort att de blommor som tål den behandlingen trivs hos oss. Nu har jag gjort något som aldrig hänt tidigare. Jag har lyckats att få orkidéer att sätta nya blomstänglar. Gissa om jag är mallig. Och det är inte bara en jag lyckats med utan det är tre av fyra stycken som vi har hemma nu.


Den här orkidén köptes som en liten tvåstänglad orkidé på Plantagen. När den blommat över planterade jag om den i en större kruka och den satte igång att växa. Nu är stängeln så här hög och knopparna börjar svälla.
 Den här är också på gång. Trodde först det var en rot, men nu ser man tydligt att det är en stängel som är på G.
 Igår fick jag se att även denna är på gång. Vad är det då som gjort att jag helt plötsligt lyckas nu. Jag tror det är på grund av att jag planterat med orkidémossa. Jag såg en informationsvideo om hur man bäst planterar om en orkidé. Där använde man mossan tillsammans med den speciella orkidéjorden. Så jag köpte torkad mossa. Bröt av en bit som jag blötlade. Det som inte gick åt då frös jag ner för att använda nästa gång. Så jag rekommenderar det för den som, precis som jag, inte fått sina orkidéer att blomma om.

 Jag tycker om de gamla blommorna. Så för något år sedan köpte jag en streptocarpus, eller kornettblomma som är det svenska namnet. I våras delade jag den och har nu två stycken som blommar för fullt.
 Min absoluta favoritblomma är Sankt Paula. Jag har alltid älskat dem och fyllt mina fönster med dem. Nu har vi inte så mycket plats men det här är i alla fall köksfönstret där fyra olika färger trängs. Skulle kunna ha fler eftersom det finns så fantastiskt fina färger att samla på.
 På balkongen växer det och frodas som aldrig förr. I min kryddlåda trängs två sorters basilika, mynta, oregano, salvia och rosmarin. Flera av de är vanliga kryddplantor som vi köpt på Willys och som jag har planterat om.
Den här fina pelargonen är smockfull med knoppar. Den är så vacker.

De skruttiga 10-kronors pelargonerna har tagit sig bra och växer så det knakar. Kul.


onsdag 1 juli 2015

Mer kläderSom vanligt när vi är i Sundsvall så blir det ett besök på Olssons Tyger. Jag brukar gå därifrån med ett par välfyllda kassar. Så var det även förra sommaren. Detta tyg har legat och väntat sedan dess. Nu har det blivit en huvtröja av det. Nästa projekt, som redan är påbörjat, blir en topp av det ljusgröna tyget. Men eftersom jag nallade lite av det så räckte det inte till. Så toppen blir ytterligare en blandning av prickigt och enfärgat. Ni får se resultatet om några dagar.....:-) En gammal vadlång jeanskjol plockades fram som jag kortade med hela 25 cm för att få den knäkort. Nu känns den modern igen.