lördag 25 april 2009

Härlig semester

Jag känner mig som om jag är på den värsta lyxsemestern. Vi blir uppassade hela tiden. Dottern har klippt mig rejält, säkert 30-40 cm är avskalat. Nu kan jag ha håret utsläppt utan att det rufsar sig hela tiden. Skönt. Dottern och jag gick igenom en massa lådor så jag har fått så mycket tyger av henne plus att väninnan U ska få en massa hon också. Jag fick även lite kläder som dottern inte kan ha längre, men som jag kommer i. Det är inte dumt med lite nya kläder, nya för mig alltså. Sonen var hit och åt middag igårkväll. Inatt satt vi uppe och spelade femhundra och skrattade så vi hade ont i magen. Tänk att man kan har så kul med sina barn.

Idag har vi varit på Erikshjälpens loppis. Där hittade sambon en hel hög med PG Wodehouse i en serie. Vi har samma serie hemma så några kommer att bli dubletter. Men de kan vi ju slänga ut på Tradera. Jag hittade några kul tyger plus en handarbetsbok. Det som för mig blev det stora fyndet idag var en servis. Jag behöver egentligen inte en sådan för vi har tre serviser hemma. för ett antal år sedan hade vi en äggskalsfärgad ikeaservis. Den blev lite sliten och ful så vi bestämde att köpa en ny. Samma servis fanns i färgen aubergine. Den ville jag ha. Men innan vi kom oss för så utgick den ur sortimentet, så vi köpte en blå servis som jag tyckt varit snygg, men inte så snygg som den auberginefärgade som jag aldrig fick. Idag har jag fått den. Hela servisen för 38:-. Det kallar jag ett fynd och jag är glad som ett barn både åt den och min lilla sypuff.

Efter loppisen var vi till min syster och fikade. Sedan åkte vi hem och jag knoppade in på dotterns säng. Jag sov i två timmar. När jag vaknade var middagen på gång. Vi fick grillade pilgrimsmusslor med balsamvinägersmör till förrätt och en gudomlig ugnsgratinerad fisksoppa till huvudrätt. Nu har ungdomarna fått lite ledigt. Några vänner till dem ringde och ville de skulle komma på grillparty. Det passade oss rätt bra att de gick iväg en sväng för det blir intensivt. Så sambon och jag ska glo lite på TV innan vi knoppar in. Imorgon ska vi åka till sonen. Han ska få storhandla och sedan ska han och jag göra middag medan sambon fixar med sonens dator. På kvällen kommer dottern och hennes sambo och äter middag med oss där. Det är fullt upp hela tiden. Intensivt men roligt.

fredag 24 april 2009

Fredagsrapport

Nu har vi varit hos dottern i snart ett dygn. Munnen har gått i ett kör på mor och dotter. Dotterns sambo kommer inte hem förrän idag så han har varit förskonad. Men min stackars sambo har mest sett lidande ut. Nej, jag skojar bara. Han ler lite underfundig åt oss.

Idag har vi varit på den första loppisen. Vi ska på fler. Jag hittade äntligen ett litet fikabord som jag ska ha bredvid min fåtölj. Det är en lite sypall på treben klädd i ett urläckert retrotyg. Något sånt har jag letat så långe. Bild kommer så småningom. Vi hittade även en fönsterlampa som kommer att passa jättebra i köket.

Nu är dottern iväg och hämtar sin sambo vid bussen. Han distanspluggar så han har varit i Umeå den här veckan. Hon ska också hämta sin bror för han ska äta middag med oss ikväll. Förr om åren har jag ägnat flera dagar åt att röja och städa hans lägenhet. I år strejkar jag så nu får han försöka städa den själv. Ev är vi bjudna på middag hos honom på söndag. Det beror på om han har städat så han vill släppa in oss. Han är lite knepig när det gäller sånt, den kära sonen.

Imorgon ska vi på en annan loppis och så ska vi till Syster Yster och leverera bordstabletter och surra bort en stund. Även om vi träffade henne nyligen på begravningen så är det alltid trevligt att träffa kära syster.

torsdag 23 april 2009

Snart så...

...lyfter vi. Jag ska bara göra matsäckmackorna och sleva i mig lite yoghurt och sparka gubben i ändan så han ökar farten. Matsäcksmackorna måste naturligtvis ha stekt ägg på sig, annars är det inte matsäcksmackor. Lite Risifrutti får också följa med som matsäck. Vi kommer som vanligt att stanna och fika i Tönnebro. Världens vackraste fikaställe. Där går man ner till vattnet och matar änderna med smörgåsrester, kissar lite (dock ej i vattnet) och far vidare. Denna rastplats har jag följt från dess begynnelse, då jag och fd maken åkte från Åkersberga till Sundsvall varje gång vi skulle ha semester uppe i stugan. Då såg inte E4an ut som den gör nu och inget stort matställe fanns det heller i Tönnebro. Han som byggde det hade en vision om matservering, rastplats, husvagnsparkering, promenadslinga runt sjön. Alla tyckte han var tokig. Idag vet vi att han förverkligade sina drömmar. Det måste vara underbart att få göra det.

Så nu säger jag "Over and out" och på återhörande om några timmar. Nu lyfter vi mot mina älskade barn och mitt älskade Västernorrland. Sambon säger att min norrländska blir mer och mer utpräglad ju närmare vi kommer. Kanske är det så. Jag är ju på väg hem.

onsdag 22 april 2009

Nyckeläventyret

Nu är nyckeln återbördad till min jackficka. Jag knallade ner klockan sju imorse, trött som en gnu. Väntade i typ två minuter. Då kommer en granne på samma våningsplan och ska tvätta. Det är mannen som jag skulle kunna tänka mig att stöta lite på om jag inte hade kära sambon....:-) Nu fick han den andra tvättstugan när han låste upp med brickan. Men han kom på att det brukar gå killar ute och städa och de byter även sopsäckarna i tvättstugorna så de måste ha nyckel. Jag lyckades fånga en av dem och efter att få beskrivit nyckelknippan så gick vi in och hämtade den. Gissa om jag glad i hågen rusade upp och kröp ner i sängen och sov några timmar till.

Idag ska det bakas, packas, dammsugas, gås iväg till återvinningen, kilas upp på vinden för att ta med sig elgrillen till dottern plus förmodligen något mer som jag just nu har glömt. Imorgon bär det iväg. Vad jag längtar. Sonen har jag ju nyligen träffat men dottern har jag inte fått krama om sedan förra sommaren. Vi har en hel drös med grejer på programmet så i värsta fall stannar vi kanske en dag till. Vi får se.

tisdag 21 april 2009

Shit

Idag är det inte min dag. Jag har varit i tvättstugan nu i eftermiddag. Sprang just ner och hämtade det sista. Då lyckades jag låsa in min nyckel i tvättstugan! Nu är det så att vi har ett bricksystem i hela huset som går till tvättstuga, ytterdörr och postlåda. Men vi har bara en bricka per familj. Så nu kommer jag inte in och kan hämta den. Jag måste kliva upp imorgonbitti och se till att jag är vid tvättstugan kl 7 och invänta den som har första passet. Jag har ju andra nycklar på knippan så jag måste ha tag i den. Sedan blir det ett samtal till HSB att det är nog lämpligt att man får en extrabricka, just för sådana här saker.

Sorg igen

Känner att nu vill jag inte höra fler sorgliga nyheter. Fick ytterligare ett dödsbud idag. Detta är ett riktigt i alla fall, tyvärr. Det är en väninna sedan många år som fick en hjärtinfarkt på påskafton och klarade inte upp det. Hon var bara två år äldre än jag.

Jag var ju föreningsaktiv i handikapprörelsen i ca 25 år. Det gjorde att jag fick väldigt många vänner där. I slutet av åttiotalet och i början av nittiotalet så var vi fyra väninnor som hängde ihop. Vi hade alla fyra varsin son med Damp. Det var så vi lärde känna varandra. Vi hängde alltid ihop på alla konferenser och kurser och läger med barnen. Vi bodde i olika delar av landet så mellan konfererandet så var det intensiva telefonkontakter mellan oss. Oj, så mycket roligt vi hade. Vi var lika galna alla fyra och hade alltid något upptåg eller bus för oss. Man kallade oss för "De fyras gäng". Nu är vi bara tre kvar.

Vi har varit dåliga med att hålla kontakten de senaste åren. Det har blivit lite då och då, väldigt sporadiskt. Det har ändå inte känts som att vi tappat bort varandra. Nu lovade vi varandra idag att det får bli ändring på detta. Vi måste vara mer rädd om varandra och ses lite oftare.

Maggan, du fattas mig så det gör ont.

Dagens outfit

Det kom en uppmaning från Ulvstrumpa, med hot om vedergällning, att nu får vi inte längre blogga om tankar, böcker eller andra djupa saker. Det är ohippt med filosofi. Nu ska vi blogga om kläder, smink och annat av livets nödvändigheter.

Så här kommer det, dagens outfit: Vit tisha med svart tryck där det står Piretta. Den är trendigt fransig i halsringningen. Jag har sett att det är inne med slitna jeans så nu inför jag även modet med sliten tischa.

På nederdelen av kroppen har jag ett par mycket praktiska byxor. De har många fickor och matrialet är 100% polyamid så när man går och låren gnids mot varandra så uppstår ett lätt svischande ljud. Har jag sagt att jag är kobent?

På fötterna har jag sandaler av märket Scholl. De är mycket slitna och ingådda, precis som modet numera föreskriver.

Som accesoarer sitter glasögonen käckt på näsan och håret är hopsamlat med en svart hårsnodd.

Ska vi byta grejer med varann?

Vi är ett gäng på fem tanter som träffas regelbundet. Det är alltid trevligt på många sätt och vis. Vi delar ljuvt och lett kan man säga. Vi delar också med oss till varandra, det vill säga att vi byter det mesta mellan oss. Eftersom vi fem är pensionärer, så har vi inte hoar av pengar att ösa ur. Men man kan hjälpa varandra genom att dela.

Så idag har vännen U varit hit och vi har delat. Till oss hade hon med sig en tapetrulle, som jag ska sätta på mina tyglådor så det blir mer enhetligt. Hon hade med sig två tröjor som sambon kunde ha, en bunt utlästa veckotidningar, plus att jag fick en fin blomma att sätta på bordet. Den var inte begagnad.

När hon åkte fick hon med sig en kasse med lakan och örngott för vävning och en jacka. Det här är ett perfekt sätt för oss att få lite "nytt" samt bli av med det gamla. Det är alltid någon annan som kan få glädje av det. Veckotidningar och böcker byter vi ständigt med varandra. När ingen annan längre vill ha, så är det dags för Återvinningen eller loppisen, beroende på vilket skick saken är i. Detta sätt att spara rekommenderas varmt i dessa kristider. Dessutom har man trevligt när man träffas och byter grejer.

måndag 20 april 2009

Våran

Jag blir så inspirerad av Evas hundbilder så jag måste lägga ut en egen. Detta är en gammal bild på våran Dronning. Det är många år sedan som hon gick till hundhimlen men hon lever kvar i våra hjärtan. Vi hade henne och hennes mamma Tina. Det kommer bild på Tina senare. Tina förde sig som en dronning medan Dronning var vår clown. Jag hörde henne länge efter att hon försvunnit men när vi flyttade följde hon inte med.

Tycker ni om hundbilder ska ni absolut titta in hos Eva.Sex är färre än sju

Någon gång i höstas så beställde kära Syster Yster bordstabletter. Hon ville ha fyra lönnlöv i någon fin höstfärg. Jag mailade färgförslag till henne och vi kom fram till att den här färgen var jättesnygg. Problemet var att jag hade inte tyg så det skulle räcka. Men det var ju bara att köpa mer. Trodde jag. Efter att ha engagerat hovleverantören så var det bara att konstatera att fabriken slutat tillverka lakansväv just i denna färg. Det var ju dumt. Så vi avvaktade och letade vidare. Under tiden kom syrran på att hon ville nog ha sex bordstabletter. Men vi hade ännu inte hittat något tyg. Tills en dag, när en god vän rensade ut hemma och erbjöd mig tyger. Där fanns det. Exakt samma som tygprovet syster ville ha. Men då skulle det sys till julmarknad, så syster fick vänta.

För ett tag sedan så bestämde vi att åka norrut och hälsa på mina barn. Dottern fyller ju 30 ohc det måste firas. Syster bor där också, så det lämpligaste var väl att sy dessa tabletter för personlig leverans. Så jag satte igång. Men se det ville inte symaskinen. Den slet av tråden, trasslade i största allmänhet och sydde fula sömmar. Sånt kan vi inte godkänna. Efter ett antal trulande och fixande fick jag till maskinen. Då var en bordstablett redan sydd.

Så nu ska kära Syster Yster äntligen få sina bordstabletter. Fyra har blivit sex, som blivit sju. Hon får den där första som extra reserv. Det kan ju vara bra att ta till i nödfall om man har stor familj, vilket hon har.

Missuppfattning

Jag skrev tidigare om min väninnas dotter som somnat in. Jag måste härmed meddela att det var en missuppfattning från min sida.

Dottern P, opererades i onsdags. Vi visste att det kunde sluta illa. P har en sjukdom som gör att hon får tumörer lite varstans. De har opererats bort med jämna mellanrum. P lever på övertid kan man säga, så varje operation är ett risktagande, men nödvändigt. B är mamma till P.

Jag fick ett mail från en gemensam väninna till B och mig att de inte kunnat väcka P ur narkosen. Vår gemensamma väninna skrev också att B skulle ringa mig när hon orkade själv. Jag uppfattade det som att P somnat in för gott. Men så var det inte. Det var så att de inte kunde väcka P ur narkosen, så hon sov vidare och levde. Idag har jag fått ytterligare ett mail att P har äntligen vaknat upp igen. Hon har en livsvilja denna tjej som går utanpå allt annat.

Jag ville skriva det här om min missuppfattning, eftersom många blev berörda. Så även denna gång gick det bra. Jag är så glad för deras skull.

söndag 19 april 2009

Stackars sambo

Ibland kan man börja fundera hur knäpp man egentligen är. Vi hade bestämt oss för att äta ostkaka ikväll. Sambon fixade med det och när han satt in ostkakan i ugnen så gick han därifrån. Jag höll på att plocka i köket och så får jag se att tiduret står på. Jag undrar varför det gör det och så slår jag av det. Som tur är så kom jag på ganska snabbt vilken miss jag gjort, att tiduret var på för ostkakans skull. När jag skulle berätta vad jag gjort för sambon så började jag skratta. Och kunde knappt sluta. Jag skrattade så jag hade ont i magen och tårarna sprutade. Stackars sambon. Han har det inte lätt som måste leva med mig. Men han har det i alla fall inte tråkigt.....:-)

Chèvrefylld fläskfilé med vinsky

Det här bjöd sambon på på påskdagen. Det var länge sedan jag åt något så gott så jag måste dela med mig av det. Tyvärr glömde jag att fotograferat så jag har lånat bilden från Coop där jag hittade receptet.4 port.

Ingredienser:
600 g fläskfilé
75-100 g chèvreost
3 msk hackad persilja
1 msk flytande margarin
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar

Vinsky:
1 dl torrt vitt vin
1 dl hönsbuljong av fond eller tärning
1 tsk potatismjöl
1 krm salt
svartpeppar

4 portioner kokt ris
1 liter blandad sallad, t ex mache, rucola, lollo rosso
2 tsk olivolja
1 krm salt
svartpeppar
300 g kokta gröna bönor

Tillagning:
Gör en skåra, nästan igenom, längs filén. Blanda chèvre och persilja och fyll i skåran. Fäst ihop skåran med cocktailpinnar eller bind ett steksnöre runt om. Bryn köttet runt om i fettet i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek den i mitten av ugnen ca 15 minuter i 175 grader.

Tag ut köttet och låt det vila övertäckt i ca 15 minuter innan det skärs upp. Sila skyn från formen i en kastrull och tillsätt buljongen och vinet utrört med potatismjölet. Koka upp under omrörning och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, salladsblad (med lite olja, salt och peppar) och bönor.

Smaklig måltid.

Ännu mera talanger

Här kommer fler talanger från Britains got talent 2009. De här två, plus det förra med dansgruppen, har jag hittat hos Smycka. Tyvärr har YouTube börjat med inbäddning så det är enklare att skicka en länk i stället. Håll till godo till två roliga länkar. Hoppas det funkar så här.

http://www.youtube.com/watch?v=7gHvATmUsSg

http://www.youtube.com/watch?v=zaBsshIYT2w&feature=related

Flawless - Dance Act - Britains Got Talent 2009

Det är inte bara Susan Boyle som är talangfull i Storbrittanien. Här kommer ett helt gäng dansare. Titta och njut.