onsdag 17 september 2014

Med nya ögon

Jag har en tid dragits med dålig syn. Alltså sämre än vanligt. Jag har upplevt det som att förändringen har kommit på bara några månader. Till slut kände jag att jag måste göra något åt det.

För två veckor sedan gick jag runt hos optiker i stan och kollade priser. Jag var helt övertygad om att jag behövde byta bägge mina progressiva glasögon. Jag har ju ett par progressiva när jag syr och när jag sitter vid datorn. Ett annat par progressiva när jag kör bil, går på stan och tittar på tv. Alltså på lite längre håll. Dessutom har jag haft ett par billiga läsglasögon som jag använt när jag läst i sängen.

Mer och mer har jag fått tagit till de billiga läsglasögonen när jag syr, för jag har inte sett vad jag hållit på med. Jag har haft dubbelseende, krävt mycket ljus, det har varit en massa olika symptom som dykt upp.

Nåväl, jag var runt på stan och kollade priser. Det slutade med att jag hamnade på Specsavers, där den tänkta kostnaden var lägst. Ändå skulle jag hamna på nästan fyra och ett halvt tusen. Det är inte precis småpengar för en fattig pensionär. Men jag är beroende av att ha en bra syn, och jag vill inte sluta som min farmor. Hon hade så dålig syn på slutet att hon ständigt behövde använda förstoringsglas för att läsa i en vanlig veckotidning.

Efter mitt besök hos Specsavers så beskrev jag mina ögonproblem på Facebook. Då trodde någon att det kunde vara så att jag hade grå starr. När jag googlade och läste på så tyckte även jag att det stämde. Så jag tog kontakt med en ögonklinik här i stan. Dit krävdes det remiss, men de sa att det kunde jag få från Specsavers.

När jag var på min priskontrollsvandring så hade jag beställt tid för synkontroll. Det var idag. Och jag fick en riktig överraskning. Jag fick träffa en helt underbar optiker, som testade allt på mina ögon. Tack och lov handlade det inte om någon starr, utan mina synproblem har med min fibromyalgi att göra. Denna fantastiska optiker tog sig tid först med undersökningen, men också att förklara allt om mina ögon för mig.

Fibron gör att mina ögonmuskler orkar inte med att synkronisera när de blir uttröttade. Så vid slutet på dagen gör ögonen det enkelt för sig och ger mig en suddig bild. Det är minst jobbigt för ögonen att göra så. Enkelt beskrivet alltså.

Så nu har jag beställt ett par enkelslipade glasögon som jag kan ha när jag syr och när jag sitter vid datorn. Kostnaden blev tretusen mindre än vad jag befarat från början. Det som gav mig sådan respekt för optikern var att han var inte ute för att sälja så mycket som möjligt utan han ville ge mig det optimalt bästa alternativet. Heder åt sådana människor.

måndag 15 september 2014

Ännu mer lunchväskor


 Nu finns det nya lunchväskor. Denna gången med söta körsbär.