torsdag 18 september 2008

Svamp på svamp

Jag har börjat drömma om svamprensning. Nu har jag svamp i ugnen, i en kastrull på balkongen, svamp i diskstället, svamp på brickor och på hatthyllan. Och så har jag orensad svamp i en papperskasse på balkongen. Imorgon hoppas jag att den blir klar.

Utmaning

Har blivit utmanat av Barbamorsan.

Först reglerna:Svara på alla frågor, välj ut 4 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar och be dem läsa din. Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen!

Vilken mat äter du ofta? Vi äter mycket medelhavsmat. Älskar det italienska köket. Vi äter också soppa minst en gång i veckan och i sommar har vi börjat införa mer bönor och quinoa i vår mat för att på något vis minska vikten.

När du är på kalas, är du den personen som sitter eller hjälper du till att duka av?Tyvärr så är jag nog ganska tanklös när det gäller sånt. Brukar sitta kvar tills jag inser att jag borde hjälpt till och får vansinnigt dåligt samvete.

Var sitter du helst när du bloggar? Vi har varsin stationär inne på vårt röriga kontor/datarum. Där har jag min ergonomiskt sköna kontorsstol som är en lisa för en dålig rygg.

Köper du ofta triss? Någon gång ibland. Tyvärr vinner jag alldeles för sällan.

Vilket land eller stad har varit din bästa semester? Jag är vansinnigt kär i Italien och då speciellt Sicilien. Drömmen är att någon gång kunna flytta dit.

Vilken TV-kanal tittar du på mest? 1:an, 3:an, 4:an och 5:an.

Nu ska jag då utmana fyra nya men väljer att skicka ut det som en allmän utmaning. Antag den gärna för det är kul att på det här sättet lära känna varandras vanor.

onsdag 17 september 2008

Hösttankar

Jag tycker väldigt mycket om hösten. Speciellt då att gå i skogen och plocka svamp eller bär. Eller bara att vistas ute i skogen. Luften är så där härligt klar och lagom sval. Tänk att sitta på en stubbe och äta en limpmacka med stekt ägg och dricka svart ångande kaffe. Det är höst för mig.

När jag tänker efter så har jag svårt att sätta någon årstid före den andra. Alla årstider tjusar mig på ett eller annat sätt. Snart är vintern här när vi får börja kura ihop oss inne. Bylta på oss lite extra och plocka fram ljus och ljusstakar att lysa upp och värma oss med.

Sedan kommer vårvintern när man kan sitta ute på en is och pimpla eller ta skotern och köra en sväng. Då längtar jag tillbaka till mitt gamla liv när jag bodde i vinterland med lagom snödjup och 10 grader kallt. Då känner jag att jag försmäktar här nere i Mälardalen där vintern bara är blöt smutsig sörja och isfläckar. Men det kan ju inte själva årstiden rå för.

Och så kommer våren. När allt spricker ut och den där första skira grönskan kommer. Den som ger löften om något nytt. Då när de vintervilande känslorna vaknar till liv igen. När man börja titta på fröpåsar och fundera vad man ska så för något denna sommar. När man bara måste tvätta fönstren och sätta upp nya gardiner för att släppa in den härliga vårsolen igen.

Sommar. Behöver jag säga mer? Sommaren talar för sig själv på något vis. Det är den vi längtar efter hela resten av året. Och när den väl är här så ska vi hinna med att göra allt som vi längtat efter så länge. Förväntningarna är stora, kanske för stora. Men hur än sommaren är, varm eller regnig, så är det alltid någon som är missnöjd och tycker att den svenska sommaren bara är skit. Varför är det så?

tisdag 16 september 2008

Ge mig en större svamputrymme

Nu har jag rensat svart trumpetsvamp som ligger för torkning. Sedan har jag rensat två ordentliga omgångar med trattisar som också ligger på tork. Efter tips från en god vän så har jag arrangerat torkar med ugnsgaller på plåtar. På gallren har jag lagt handdukar med svampen på. Sedan har jag lagt en handduk över och ställt allt på hatthyllan. Man måste ju upp med det så inte katterna får tag i godbitarna. Men nu är hatthyllan full och plåtar och galler är slut. Jag tänkte jag skulle få torka all denna svamp för att kunna lagra den längre. Jag får tänka ut fler idéer och platser till imorgon. Tänk så nöjd man känner sig när man fått vara ute en hel dag och lufsa i skogen och dessutom komma hem med allt detta goda. Så även om jag beklagar mig lite så är det ett kärt besvär att ta hand om godbitarna.

Svamptillgången är god

Idag har en väninna och jag varit ute och plockat svamp. Vi hittade så enormt mycket att till slut fick jag ta av mig jackan och plocka i den. Då var min korg rågad. När vi kom tillbaka till bilen så slog jag över allt i en papperskasse. Efter fika åkte vi till ett annat ställe en liten bit bort och där fyllde jag svampkorgen ytterligare en gång. Så nu vet man vad man har att göra några dagar framöver. Vi ska ut i nästa vecka också. Det gäller att passa på när vädret är så bra som det är nu.

5-Utmaning

Jag har blivit utmanad av Annika.

FEM SAKER I MIN FRYS: Kycklingfilé, köttbullar, glass, lax och svamp.

FEM SAKER I MIN VÄSKA: Mobiltelefon, plånbok, Xerodent (mot muntorrhet), pennor och cerat.

FEM SAKER I MIN GARDEROB: T-shirts, jeans, tunikor, trosor, strumpor och en massa halsdukar.

FEM SAKER I MIN BIL: Numera är min (vår) bil rätt nystädad. Annars hade det nog blivit femtio saker uppräknade. En låda med bra-att-ha-i-bilen-verktyg, gummistövlar, plastpåsar, hushållspapper och plastmynt till kundvagnen.

Nu ska jag då egentligen utmana FEM PERSONER. Men jag skickar iväg det som en allmän utmaning som den som har lust kan anta.

söndag 14 september 2008

kuddfodral

Jag håller på att sy upp beställningar nu som fått vänta för att jag skulle hinna sy till loppisen. Det här är tre kuddfodral som mäter 70x70 cm. Beställaren har fått vänta länge för det gällde att hitta just det där alldeles perfekta tyget. Till slut så dök det upp på en loppis. Håll med om att det är ett läckert tyg.

Känslosamt

Den här filmsnutten fick jag idag på mailen. Den är otroligt känslosam och samtidigt så vacker.

Misslyckande

Jag skulle ju så stort torka trattkantareller igår. Det finns inget naturligt torkställe där vi bor nu så jag fick för mig att jag skulle torka dem i ugnen. Jag satte ugnen på 50 grader och la en frottehandduk på luckan så det skulle finnas luftmöjligheter. Men hej vad jag bedrog mig. Det blev små svarta jäklar som fastnade i tidningspapperet. Nu ligger de i soporna. Retfullt så in i bomben. Nästa gång testar jag med hatthyllan.

Mera svamp

Det blev en sväng till skogen idag igen. Idag hade det varit andra plockare före oss. Man såg det på allt svampskräp och uppsparkade svampar. Men de plockarna kände tydligen inte till vilken fin matsvamp taggsvampen är. Så det hittade vi massor av. Man hade även missat en del trattisar och vanliga kantareller så helt lottlösa blev vi inte. Vi var på två ställen ganska nära varandra men det hade varit folk på bägge ställena. Det är väl så att man kan inte räkna med att ha skogen alldeles för sig själv. Det var nya trattisar på gång så får de bara stå i fred i en vecka eller så så kanske vi hinner med att få lite fler.

Nu är det mesta rensat. Lite är kvar till imorgon för jag fick för ont för att kunna fortsätta. Trattisarna ligger på torkning, kantarellerna ligger för förvällning i en kastrull och taggsvampen förvälls i en annan. Ordning på torpet ska det va´.