lördag 13 april 2013

Nysydda kuddfodral

Idag har jag lagt upp två supersnygga kuddfodral. De är 40x60 cm och knäpps med tre knappar i bak.

Mer uppgifter hittar du på hemsidan.

Nu ska jag sy en t-shirt åt mig själv. Egoistiskt? Ja, och väldigt härligt.....:-)

fredag 12 april 2013

Flitiga Cicki

Nu känner jag mig så nöjd med mig själv. Det har varit en dag när jag fått undan en massa olika småsaker. Nu hoppas jag bara att den oäkta hälften åtar sig kvällens matlagning, för jag orkar inte.

Jag har planterat om två orkidéer och hoppas nu på nya fina blommor. Jag har skolat om en massa småplantor från såjord till riktig blomjord. Om allt blir som planerat kommer vi att ha två sorters tomater, röd chili och tre olika sorters paprika på balkongen. Synd bara att den är så  liten, annars hade det kunnat bli mer.

Sedan jag slutade röka har jag fått en ny last, en betydligt nyttigare och billigare sådan. Jag har fått ett sug efter torkade äpplen. Så idag har jag även skalat och skivat ett kilo äpplen som nu ligger på tork. Det brukar bli minst ett kilo i veckan, ibland mer. De ska vara tunt skurna så de blir som knapriga äppelchips. Mums.

Apropå rökstopp, så är det ett mindre h-vete med lukter numera. Jag har alltid haft ett väl utvecklat luktorgan. Gissa hur det är nu? Allting stinker! Jag kan inte använda vårt gamla vanliga sköljmedel för jag tycker det luktar billigt pigvatten, typ 4711. Hela huset stinker av olika matlagningsodörer. För att inte tala om hur det luktar i hissen. Gammal svett och rök!

Nu ska jag sy klart två kuddar så jag kan fota och lägga ut dem imorgon.

Min nya älskling

 Mitt förhållande till veckotidningar är kluvet. Egentligen älskar jag att bläddra i veckotidningar. Jag har testat att prenumerera på hur många sorter som helst. Efter ett tag har jag alltid avbrutit prenumerationerna när jag insett att tidningarna har hamnat olästa i en stor hög.

Mina första bekantskaper var Allers och Hemmets Journal, eftersom mamma prenumererade på dem. Jag har ett minne av att jag läste serierna, men inte mycket mer. En gång i veckan kom pappa hem och hade köpt Kalle Anka. Han hade förtur på att läsa den. Det var inte tal om att läsa högt för oss barn, utan det fick vi fixa själv på ett eller annat vis.

När jag blev så kallad vuxen med egna barn var jag så präktig att jag prenumererade på Icakuriren. Det gjorde jag i många år. Men eftersom jag enbart löste korsordet och klippte ur recept så släppte jag den till slut. Fast egentligen är jag tacksam mot den tidningen. Märta Tikkanen hade släppt sin bok "Sofias egen bok" som handlade om Märtas dotter Sofia. Sofia har diagnosen Mbd. När jag läste faktarutan i Icakuriren så ramlade tioöringarna ner och jag fattade vad det var som inte stämde med min son. Att jag så småningom fick möta och lära känna Märta Tikkanen själv kändes som en stor ynnest.

Men åter till veckotidningarna. Jag prenumererade på Bamse till mina barn. Vi läste varje nummer från pärm till pärm, ibland flera gånger. Om inte exet kastat dem, så bör det ligga flera årgångar med lästa Bamse inne på vinden i vårt gamla hus.

Så småningom testade jag att prenumerera på lite trendtidningar. Det blev Amelia, Tara och när jag blev äldre så var det M-magasinet som gällde. Men även de hamnade halvlästa i en hög så jag gav upp. Det var bortkastade pengar för mig att försöka få ett förhållande till en återkommande tidning. Trots att jag själv medverkat i både Amelia och Tara.

Nu har jag fallit igen. Och den här förälskelsen lär nog hålla i sig ett bra tag. Den kom ingår och jag har redan hunnit läsa halva tidningen ingående, samt bläddrat fram och tillbaka och bara njutit.
Jag får inspiration och det suger mycket i "vill ha"-nerven. Fattar ni att jag går igång på det här? Det är ju ljuvligt. Tack, världens bästa tidning.

torsdag 11 april 2013

Nattligt arbete

Inatt har jag faktiskt sovit bättre än på länge. Jag fick sova 5½ timme innan jag var upp första gången. Andra gången jag var upp måste jag varit väldigt torr i munnen. Helt plötsligt inser jag att jag står och borstar tänderna mitt i natten. Nog för att jag tycker det är viktigt med bra tandhygien, men man behöver ju inte överdriva.

Man känner sig rätt dum när man rätt ut mot sig själv i spegeln frågar vad man håller på med.

I alla fall så vaknade jag någorlunda pigg och utvilad en timme innan klockan skulle ringa. Om det berodde på att jag fått sova mer ihållande eller om det var ett utslag av nattborstning vet jag inte. Nu ska jag snart iväg på vattengympan i alla fall. Tänk på att jag numera är en mycket upptagen och hälsofreakande kvinna.

Det man inte minns glömmer man

Jag har alltid tyckt att Skalman är en läcker typ. Väldigt cool, om man så säger. Just nu är jag väldigt avundsjuk på honom och skulle gärna vilja ha en mat-och sovklocka. Jag som numera inte ens äger en vanlig klocka.

Varför då detta behov? Jo, i och nya mediciner så ska jag ta en tablett mitt på dagen. Det har jag aldrig behövt tidigare. Det är morgon och kväll som gällt och det har fungerat. Det är så att jag får inte ta min hjärtmedicinen i samband med att jag tar magmedicin. Det ska vara minst två timmar emellan. Och eftersom jag tar min magtablett på morgonen så måste jag ta den lilla hjärttabletten mitt på dagen. Tänkte då att det funkar ju bra om jag tar den till lunchen. Det lät ju bra. Om man bara hade ett någorlunda skapligt minne.

Min syster föreslog att jag skulle skaffa en dosett. Men en sådan hjälper ju inte när jag ändå glömmer det där stackars ynka pillret. Då tänkte jag att om jag ställer burken mitt på köksbordet kan jag väl inte glömma? Nu är det ju så att vi använder vårt köksbord till mycket mer än att äta på. Just nu driver vi upp en massa småplantor där, för att inte tala om all reklam som hamnar där. I allt detta försvinner medicinburken. Och det är nu jag skulle vilja ha en mat-och sovklocka, som pinglar och säger åt mig när det är dags att svälja den bittra medicinen.

Jag får nog skaffa ett senilsnöre och ha burken hängades runt halsen. Eller har någon annat ett bättre förslag?


onsdag 10 april 2013

Heltidssyssla?

För två veckor sedan var jag till läkaren för att få en utvärdering av spirometrin som jag gjort. Det visar sig att jag har KOL. Den är utvecklad, men i ett väldigt tidigt stadium, så det känns inte så farligt längre. Jag har fått mediciner mot det och andningen har blivit lite bättre. Fortfarande kan det  bli jobbigt på kvällen så jag måste inhalera Bricanyl. Hjärtmedicinen fungerar också bra. Jag får inte så mycket hjärtklappning längre.

När jag var hos läkaren så tog jag även upp att jag domnar i höger sida när jag står för länge. Eller rättare sagt så behöver jag inte stå så länge innan jag domnar. Det är lite olika beroende på hur jag mår för övrigt. Men det kan räcka med fem minuter innan jag domnar och då måste jag sätta mig för att vila en stund. Mycket irriterande och tidsödande när man ska göra något. Det visade sig att jag har en inflammation i höftbenet, sk trokanterit. Så idag har jag varit till sjukgymnasten på vårdcentralen. Det är första gången på många år som jag varit till en sådan. Förr gick jag och fick akupunktur kontinuerligt, men sedan jag fick medicin som fungerat bra på värken, så har jag nöjt mig med det.

I alla fall så har han gått igenom min kropp noga nu. När man lever med fibromyalgi så tror man till slut att all värk beror på fibron. Så är det naturligtvis inte. Sjukgymnasten har nu hittat flera ställen som ska gå att åtgärda enligt honom, framför allt att stärka min muskelsvaghet. Det känns som ett stort plus. Men först ska han fixa inflammationen. Det ska ske med akupunktur. Och sedan ska jag få börja träna med maskinerna på vårdcentralen. Det var evigheter sedan jag gjorde något sådant. 

Han tycker jag ska fortsätta med promenaderna, men bara göra det en gång i veckan till en början, för att sedan trappa upp det successivt. Han skrattade åt mitt ambitiösa mål när jag drog i gång med fyra promenader på en gång och sedan inte orkade mer. Han sa att jag gjorde samma fel som de flesta gör när de vill börja träna, att man går ut för hårt helt enkelt.

Så i nästa vecka ska jag göra ultraljud på hjärtat på måndagen, arbetsEKG på tisdagen och akupunktur på onsdagen. Eventuellt göra akupunktur en gång till den veckan. Det ska vi bestämma på onsdag. Så det är en heltidssysselsättning att pyssla om sin hälsa.

Jag har varit väldigt trött ett tag nu också och funderat om det är de nya medicinerna som gör mig trött. Tills i morse när jag kom på hur dåligt jag sover just nu. Jag är uppe fem-sex gånger per natt. Förr sov jag en längre period på fem-sju timmar innan jag var upp första gången. Nu sover jag högst två timmar i taget. Jag misstänker att det är en form av oro jag har i kroppen med allt som varit nu. Dessutom är jag extremt torr i munnen. Jag trodde det också berodde på nya medicinerna, men när sambon säger att han också är ovanligt torr i mun så beror det förmodligen på inomhusluften. Det är skönt att man kunna börja ha balkongdörren öppen mitt på dagen.

Jag tycker i alla fall att det börjar kännas rätt bra och jag ser fram emot att få börja träna.

måndag 8 april 2013

Ännu en nattskjorta

Nu har jag sytt ännu en nattskjorta. Den här ska till samma beställare som den brunrandiga. Vilken snygg man hon ska få bredvid sig i sängen nu......:-)