fredag 14 januari 2011

Handarbetsväska

Här kommer ytterligare en ny modell. Den här har jag sytt en gång tidigare. Det var Anna granne som önskade och jag komponerade. Den blev så bra att jag bestämde mig för att testa den även för försäljning.

Den är 47 cm djup, för att få plats med stående stickor. Det är en oval botten som mäter 34 cm på bredaste stället. En axelrem gör att väskan är enkel att ta med sig.

Invändigt finns en massa finesser. 21 fickor till stickor, fyra större fickor, en garngömma och en blixtlåsficka.Kassen stängs med ett snöre som man drar åt och låser med en "snörstopp".Blir modellen populär så kommer jag att göra fler. Säg vad ni tycker om den.Mer info finns på hemsidan.

Datorfodral

Jag har länge tänkt sytt ett datorfodral. Nu blev det två på en gång eftersom det var så roligt och lättsytt.

Det röda fodralet passar till en dator med måtten 33x23,2x2,7. 13,3 tums skärm (Macbook).
Fodralet stängs med kardborrband.
Det blå fodralet är större och passar till en dator med måtten 36x27x4cm. 15,5 tums skärm.Mer information finns på hemsidan.

torsdag 13 januari 2011

Svärdet och Spiran

För ett tag sedan så skrev jag och tipsade om författaren Ken Follet. Bland annat så skrev jag om boken Svärdet och Spiran. Nu har TV visat en miniserie av just den boken. Det har varit fyra stycken tvåtimmarsavsnitt. De har varit helt underbara. Sista avsnittet går ikväll. Jag hoppas verkligen att ni inte missat dem. Man har varit boken trogen och gestaltat allt på ett alldeles utmärkt sätt. Jag har njutit av varenda minut. Synd att det är slut nu. Men har jag tur så kanske de även spelat in den fristående fortsättningen En värld utan slut.

onsdag 12 januari 2011

Migrationslotteriet

Det är nästan som att man får känslan av att tjänstemännen på Migrationsverket har ett lotteri om vilka får stanna och vilka som ska utvisas.

Före julhelgen fick Madelene och Ali besked om att utvisningsbeslutet kvarstår. Man anser att Ali inte har tillräcklig anhöriganknytning! Till saken hör att Försäkringskassan har ett beslut om att Ali och Madde har gemensam vårdnad om Melina. Men.......eftersom Ali inte har något uppehållstillstånd så får han inte heller något svenskt personnummer. Vilket i sin tur gör att i de officiella papperen står Madde som ensam vårdnadshavare för Melina. Hänger ni med???

Efter alla helger så skrev sambon ihop en skrivelse där vi kräver att beslutet ska hävas och omprövas eftersom det är så illa skött från början. (Det är många turer som jag inte orkar dra här.) Till den skrivelsen bifogar sambon ett faderskapserkännande från Ali samt Fk:s papper där det står att föräldrarna har gemensam vårdnad. Det tycker man borde räcka för att styrka Alis starka anhöriganknytning.

Vi postade brevet i söndags, men kom för sent till postlådan så det kom inte iväg förrän med måndagsturen. Idag hade vi ett svar på det. Ibland är de snabba! Det måste ha gått med vändande post. På första bladet från sambons skrivelse är en stämpel som säger att avvisningsbeslutet kvarstår!

Undrar om de ens hann läsa vad som stod? Det fanns ingen motivering om varför beslutet kvarstår. Det kan inte heller ha hunnit med att behandlats ordentligt. Det känns som att någon tjänsteman öppnade kuvertet, slog på en stämpel och skickade iväg det med utgående post. De har alltså bestämt sig i förskott och är envisa som åsnor. Hur ska man kunna vinna mot en sådan instans?

tisdag 11 januari 2011

Från lugn till kaos

Vissa dagar blir som de blir. I förra inlägget jag skrev så kändes allt så bra och jag tyckte jag skulle hinna det jag planerat. Men.......

Symaskinen började krångla för att det blev för många lager tyg. Nålen fastnade och jag kunde varken sy framåt eller bakåt. Motorn surrade på tomgång och jag blev rädd att jag skulle köra sönder den. Jag fick ett mindre vulkanutbrott. Höll på att bryta av nålen i ren desperation. Till slut fick jag isär allt efter fått ta till sambons datortänger.

Sedan skulle jag öppna en ny trådrulle och fick bara tag på en liten öppning. Resten satt som berg. Det slutade med att jag slet av en massa tråd och klippte mig in på rullen. Gissa hur mitt humör blev då.

Dessutom kom jag på att i morgon är det tantlunch och vi har till uppdrag att skriva ner våra första minnen. Inspirationen var på minus och jag var stressad som en gnu. Jag har fått till en text som känns som "här till är jag nödd och tvungen".

Som tur är så blev brödet bra och spenatsoppan god.

Jag blev så superstressad av allt så jag bara snäste åt sambon. Han som inte rådde för något. Nu har jag kanonhuvudvärk och är spänd som en fiolsträng. Ryggen bränner av smärta. Hjärtat pickar på högvarv, vilket ju inte är bra. Den här dagen som började så bra slutade i en katastrof. Helst skulle jag vilja vara hemma i lugn och ro imorgon.

En vanlig tisdag i januari

Snart är vi de enda som har adventsstakarna kvar i fönstret. I gengäld så satte jag inte fram dem till första advent heller så jag har väl några dagar till godo där. Till helgen ska alla julgrejer i alla fall bort.

För övrigt så bakas det här idag. Jag ska även sy klart ett datorfodral som är extremt roligt och enkelt att göra. Jag måste också teckna ner en modell till en necessär/liten väska som ligger och skvalpar i huvudet. Det måste jag göra innan jag glömmer bort hur jag vill ha den.

måndag 10 januari 2011

Recept

Jag lovade ut recept på potatisterrinerna som jag gjorde på nyårsafton. Här kommer det. Det är inte svårt alls att göra. Lite pyssligt, med absolut inte svårt.

De är så kanongoa så det är värt det lilla besväret.

Smaklig måltid


Tre lager potatismos i form

4 portioner

300 g hackad potatis av mjölig sort

125 g hackad kålrot

1 stor hackad morot

450 g färsk spenat

1 msk mjölk

1 msk smör

½ dl vetemjöl

1 ägg

½ tsk malen kanel

1 msk pressad apelsin

¼ tsk riven muskot

salt och peppar

tunna morotsstrimlor till ganering

1. Smörj 4 st aluminiumformar som rymmer 1½ dl.

2. Koka potatisen i 10 minuter. Koka samtidigt i varsin kastrull kålrot och morot i 10 minuter. Förväll spenaten i lite kokande vatten i 5 minuter (vattnet ska nätt och jämnt täcka spenatbladen). Låt alla grönsakerna rinna av.

3. Tillsätt mjölk och smör till potatismoset och mosa till en slät puré. Rör i mjöl och ägg.

4. Dela potatismoset i tre lika stora portioner och lägg i varsin skål. Blanda ner kålrot i en av skålarna, morot i en annan och spenat i en tredje. Blanda väl med potatisen.

5. Tillsätt kanel till kålrots- och potatisblandningen. Rör ner pressad apelsin i morots- och potatisblandningen och muskot i spenatblandningen. Krydda alla tre formarna med salt och peppar.

6. Lägg ett lager kålrotsblandning i varje aluminiumform och jämna till purén. Nästa lager består av potatis och spenat och överst lägger du morotsblandningen. Täck formarna med folie och sätt dem i en långpanna. Fyll pannan till hälften med kokande vatten och ställ in den i 175° varm ugn. Efter ca 40 minuter ska purén vara färdig.

7. Vänd upp formarna på serveringstallrikar, garnera med morotsstavar och servera genast.

söndag 9 januari 2011

Tävlar om tyg

Det är inte ofta jag är med och tävlar. Madde tipsade om den här tävlingen. Varför jag är med förstår nog alla som läser här. Vilka läckra tyger!

Här kan ni själva gå in och titta och/eller vara med och tävla.

http://lilofant.blogspot.com/2011/01/januari-tavling.html