lördag 24 november 2012

Mormor-dag

Idag har Melina varit här. Ali och hon kom för Ali skulle hjälpa sambon att byta däck på bilen. Melina ville också följa med. Så hon och jag gick till affären och handlade lite ingredienser så vi kunde baka. Vi bakade naanbröd, eftersom jag skulle göra en indisk gryta till middagen.

Hon är i den frågvisa åldern så det är mycket: "Vad är det?". Det är en härlig ålder när de utforskar världen. Vi hade också en liten trafikkurs om vad som kan hända små barn om de springer ut i gatan och möter en bil. Det är nämligen lite mycket spring i benen ibland.

Nu har i alla fall jag och sambon ätit den indiska kycklinggrytan med naanbröd till. Receptet på grytan hittar ni här. Den var fantastiskt god.

Hundväska


 Nu har jag sytt den ultimata hundväskan, med massor av finesser. Precis sådana projekt som jag älskar.

Det kom alltså en beställning. Efter en viss mailväxling om önskemål så hade jag en idé i huvudet. Nu är det bara att hoppas att beställaren också tycker det stämmer med hennes önskemål.
 Väskan är 45x25 cm plus 25 cm hög. På ena långsidan är det tre mindre fickor för bajspåsar och andra småsaker. De stängs med kardborrband.

På den andra sidan är det en stor öppen ficka. Jag fick inspiration och broderade dit den lilla vovsingens namn.
 Locket går omlott och stängs med tre magnetlås. Jag ville inte använda blixtlås eller kardborrband som kunde fastna i pälsen.

I botten har jag lagt ett tjockare liggunderlag för att det ska bli stadigare. Samtidigt motar det ju även bort kyla och fukt. Alla sidor är vadderade mellan ytter-och innertyg för värmens skull.

Det ska även bli en liten tunn lös botten som jag ska lägga fleece i. Den ska jag sy senare idag.

 Den ena kortsidan är bara 20 cm hög. Det är för att Thorkel ska kunna kika ut där. Därför har jag även sytt på en extra kant/kudde, som ska göra det lite mjukare att vila huvudet på.
 Det finns tre längder att reglera handtagen med. Det görs med en vanlig knapp och knapphål.

Det går även att ändra handtagen så man får dem på den andra ledden, alltså tvärsöver, ifall man behöver bära så någon gång.

Uppdaterat: Jag fick göra ett helt nytt inlägg för att få till det här med bilderna. Jag tror det var installationen av Picasa som ställde till det. Det programmet är nu avistallerat.

fredag 23 november 2012

Frustration

Idag har jag försökt förnyat mitt bildspel. Jag har haft det i Picasas fotoprogram. Förr gick det jätteenkelt att göra det. Men så har ju både Blogger och Picasa uppdaterat sina funktioner. När de gör så ska ju allt bli mycket bättre. Men det är en sanning med modifikation. Det blir oftast krångligare. Nu har jag efter mycket möda och besvär, svordomar och frustration fått till ett bildspel. Jag är inte helt nöjd men nöjer mig så länge med det i alla fall.

Nu måste jag istället se till att jag är utvilad till imorgon eftersom Mellis kanske kommer då. Ali ska komma och hjälpa till med att byta till vinterdäck och Melina kanske ska följa med. Då måste man ju vara till sin fördel......:-)

onsdag 21 november 2012

På resande fot

Nu känns det som vi suttit i bilen mest hela dagen. Så är det naturligtvis inte, men det känns så.

Efter frukost och lite datortid så drog vi ner på stan. Det var stora shoppingrundan idag, eftersom det varit "löning". Det var apoteket, tygaffären, bolaget, Clas Ohlsson och Willys. Efter den vändan åkte vi hem för att packa upp allt och ta en mycket försenad lunch.

Sedan var det dags för en stockholmsresa. Vi skulle hämta datorn som sambon köpt på Tradera. På hemvägen åkte vi om hos Madde och Ali. De behövde lite datorhjälp. Vi skjutsade även Ali så han kunde uträtta några ärenden.

Prick kl 20.00 klev vi in genom dörren. Ganska slut och lätt snurrig i skallen. Nu blir det bara TV och kattgos. Mer än så orkar vi inte med.

måndag 19 november 2012

Fortsättning på dagen

Som en fortsättning på en bra dag så vann sambon en auktion på Tradera. Nu ska även han få en ny (bättre begagnad) dator. Några fler pengar än det vi fick ge för min. Men ändå väldigt, väldigt prisvärt.

Vi räknade ut att våra gamla datorer är minst sju år gamla, med lite nyare  komponenter för att rädda det som räddas kan. Nu funkar inte det längre eftersom all teknik har blivit för modern, så man får inte tag i de där paniklösningarna längre.

Vi är tydligen fenor på att fixa fram pengar för på något underligt vis så lyckas vi skrapa ihop det vi behöver. Nästa nödvändiga inköp är en skrivare/kopiator/scanner eftersom våra två gamla skrivare/kopiator och scanner inte kommer att lira ihop med våra nya datorer. Men det får bli till efter jul. Vi får lösa utskrifterna på något annat vis i några månader.

Det här har varit en bra dag. Fler sådana, tack!

Bästa julkappen

Jag har redan fått bästa julklappen. Dottern har fått semester över jul och nyår. Det innebär att hon och kära svärsonen kommer hit och firar jul. Jag har inte firat jul med mina barn sedan julen -96, så det här kommer att bli underbart.

Att bilen gick igenom slutbesiktningen gör ju inte dagen sämre på något vis.

Ny modell av mobilfodral


Nu har jag sytt en ny modell av mobilfodral.

De passar till iPhone och mobiler i samma storlek.

Invändigt finns det även tre fack för kontokort och bankkort.

Fodralet stängs med kardborrband.

Du hittar fler uppgifter på hemsidan www.cickidesign.se
Det handlar om respekt

Jag blir upprörd när jag hör på nyheterna att två unga män i Vallentuna blivit dömda för misshandel och hets mot folkgrupp. Samtidigt sitter de häktade för ett annat brott. De har sparkat ihjäl en man i Vallentuna centrum. Det är inte domen som upprör mig. Det är att dessa två unga män har tagit sig rätten att misshandla och döda andra människor för att de kommer ifrån ett annat land.

Samtidigt kan man i kommentatersfältet i  Anybodys blogg läsa att man tar för givet att det är onda män från Mellanöstern som sparkat och misshandlat en gammal kvinna svårt.

 "Hon precis som väldigt många av oss andra får betala priset för importeringen av våldsamma män från mellanöstern med vårat blod och våra ägodelar. Jag har blivit överfallen och rånad och har inte heller anmält. Jag säger helst inte att jag blivit utsatt för ett hatbrott på grund av min hudfärg, risken att jag själv ska klassas som rasist är för stor för att det ska vara värt att anklaga en invandrare för brott" 

Den debatt om invandringen till vårt land, som blossar upp med jämna mellanrum, skrämmer migMan tar hela tiden för givet att alla som kommer hit är kriminella och de har kommit hit för att djävlas med oss.

Varför inte försöka se det för vad det är? Att det finns kriminella invandrare, precis som det finns kriminella svenskar!

Sedan kan jag erkänna att svensk invandrarpolitik inte är bra. Vi har inte tagit hand om dessa människor på rätt sätt, vilket förmodligen är en del av hela problematiken att vi idag har ett högerextremistiskt parti i vår riksdag. Hur man ska lösa det hela har jag inte en aning om. Det får andra lösa.

Men varför ser vissa personer bara det negativa hos folk som kommer hit från andra länder? När det istället tillför oss så mycket. Jag hörde idag på radion om Golnaz Hashemsade som debuterar med boken "Hon är inte som jag". När reportern frågar varför hon skrivit boken så svarar hon att hon gjort det som ett tack till Sverige som tog emot hennes familj och lät henne växa upp här.

Eller se på vilka som leder Musikhjälpen i år, Kodjo Akolor, Jason Diakité och Gina Dirawi. Eller Loreen och Zlatan och alla andra som vid olika tillfällen representerar Sverige.

 Eller varför inte se våra trevliga grannar som ställt upp för oss vid ett flertal tillfällen. Eller alla andra som bara jobbar och står i för glatta livet, precis som vilken medelsvensson som helst.

Varför ska det vara så svårt att se och respektera varandra som medmänniskor, oavsett färg, etnicitet, funktionsnedsättningar, hårfärg, åsikter eller vad det nu kan vara som skiljer oss åt? Själv är jag rödhårig, småfet, handikappmorsa, lite sjuklig och allmänt knäpp. Bör jag bli utfryst ur det svenska samhället för det?