fredag 17 september 2010

Ords olika betydelser

Igår vid partiledardebatten i TV4 så fick tittarna välja en fråga som skulle diskuteras. Det blev "Integration" och alla tog för givet att det handlade om invadrarfrågor. Även jag satte ett likhetstecken mellan invandring och integration.

När jag jobbade i RBU (Rörelsehindrade barn och ungdomar) som pratade även vi mycket integrationsfrågor. Det var inte liktydigt med invandrarfrågor. På den tiden betydde integrering att jobba för att våra funktionshindrade barn skulle få gå i den vanliga skolan. Det var inte alltid självklart, inte ens på åttiotalet. Många barn segregerades.

Där har vi ännu ett ord som numera är starkt kopplat till invandrarfrågor: "Segregation".

I min värld har alla människor lika värde. Alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Då behöver vi inte använda sådana konstiga ord som integration och segregation, inte så ofta i alla fall. Varken när det gäller invandrarfrågor, handikappfrågor eller andra frågor om samhörighet.

torsdag 16 september 2010

Fylleridag

Som sagt var så firades sambons födelsedag på Huddinge sjukhus. Det låter fortfarande väldigt lovande. Tant doktorn är nöjd med att hans träning kommit igång och tyckte han såg piggare ut vilket jag kunde bekräfta att det är så.

Det som stör mig/oss är fortfarande trasslet med FK. Man hävdar där att sambon aldrig sjukanmält sig. Vi har suttit och skickat in papper regelbundet sedan 2002. Det är jag som gjort det så det kan jag verkligen intyga att så skett. Så sent som i förra veckan pratade sambon med FK och de lovade att en handläggare skulle utses. Ändå påstår de att han aldrig sjukanmält sig. Som tur är så har han en läkare som ser till att saker och ting händer. Hon ringde FK medan vi var där och härjade runt ordentligt. Nu ska en handläggare utses inom 48 timmar annars kan man anmäla dem, har vi fått lärt oss. Hon fick även FK att ringa tillbaka inom en kvart med nya uppgifter. Jag blir så trött att man måste ha en auktoritär person i ryggen för att något ska hända.

Resten av dagen har gått i shoppandets tecken. Det har öppnats en ny loppis i Vårby backe. Så ni som bor i Stockholmsområdet kan jag varmt rekommendera Erikshjälpens loppis i Vårby backe. Vi skulle bara titta men det blev mycket handlat. Jag hittade en jättefin vår/sommar/höst-jacka och ett par helt nya och oanvända promenadskor. Riktiga Scolls i läder för 65:-. Dagens jättefynd. Sedan blev det en skjorta till sambon och massor med tyger, främst enfärgade fodertyger plus lite böcker. Jag hittade även en mugg till vår servis. Det var bra eftersom det gått ur en bit i en. Nu har vi sex stycken hela igen.

Efter detta blev det Bolaget och Willys så vi klarar lördagens firande. Morgondagen ska ägnas åt bakning, städning, matlagning och annan förberedelse.

50 år

Idag fyller älsklingen 50 år. Det måste firas. Tänk om man hade vetat detta den där gången när man öppnade dörren för den där killen som skulle fixa min dator.

Nu har jag varit med om att fira både hans 40-årsdag och hans 50-årsdag. Denna dagen ska firas på Huddinges smärtmottagning. Det kanske säger en del om det liv vi lever......:-)

Han ska i alla fall få massor av extra pussar och kramar av mig idag. På bilden här är han en stolt morfar till en alldeles nyfödd liten Melina som kommit att bli ett stort glädjeinslag i vår vardag.

onsdag 15 september 2010

I´m back

Äntligen. Det har varit åtta långa dagar utan min egen dator, men nu är jag här igen. Det var något riktigt generalknas med datorn. Sambon vet fortfarande inte vad som hänt, men teorin är att jag fått in något skumt som tuggat i sig några filer. Fast vi använder både livrem och hängslen som säkerhet och jag är jätteförsiktig med vad jag hämtar.

Datagurun har felsökt, ominstallerat, felsökt igen, testat moderkort och grafikkort, felsökt igen. Ingenting har hjälp. Till slut så fick det bli en formatering och det är nu gjort. Allt verkar fungera som det ska. Håll tummarna. Allt är inte heller återinstallerat, men det ska inte vara några problem.

Jag har inte varit helt isolerad eftersom jag haft tillgång till andra datorer. Men det har begränsat min tid så jag har enbart kollat mail och varit inne på Facebook för att hålla mig uppdaterad till en viss gräns. Abstinensen har inte varit så svårt, trots allt.

Nu har jag ca 500 olästa blogginlägg. Det mesta kommer jag att radera, vissa saker blir skumläst och några få utvalda kommer jag att ägna lite mer uppmärksamhet. Allt bara för att komma ifatt.

Jag har även annat på gång som kommer att begränsa mig de närmaste dagarna. Sambon fyller nämligen femtio år imorgon och det vankas kalas på lördag. Så jag bakar och städar och planerar för den festen. I nästa vecka är jag tillbaka på vanligt sätt.

Jag ska avslöja lite om vad man gör när man är datorlös. Man städar nästan inte ett dugg mer än vanligt. Däremot har jag sytt mer än vanligt, jag har ringt lite samtal som borde ringts för länge sedan, Jag har pysslat lite med blommor och gjort höst på balkongen, jag har läst mer än vanligt och framför allt har jag kommit i säng tidigare på kvällen. Ett ganska skönt datoruppehåll med andra ord.