lördag 21 augusti 2010

Brott och straff

Jag läste en artikel där man jämfört statistik om brott begångna på 1500-1700- och 1900-talet. Det var främst mord man tittat på. Det stod att de flesta mördare på 1500-och 1700-talet dömdes till dödsstraff. Återfallsförbrytning förekom inte. Undrar om det kan ha något samband?

fredag 20 augusti 2010

Sambons agronomiska ådra

Jag har börjat fundera över om inte sambon varit trädgårdsmästarlärling i ett tidigare liv. Fast han kom bara till så-stadiet. Han har nämligen en nästan manisk förtjusning i att plantera alla kärnor och frön han stöter på. Äter han en vindruva med kärnor så ska kärnorna sparas. Avokado=spara kärnan, chili=spara fröerna och så vidare.

Dessa kärnor/fröer lägger han i små skålar och har på diskbänken. Där står de tills jag blir vansinnig och får ett utbrott och hotar med att kasta dem. Då brukar han få tummen ur och plocka fram krukor och jord. Han sår och planterar med stor frenesi. Och sedan händer inget mer. Vattningen får jag stå för. Ifall jag kommer ihåg det, vill säga. Annars får det torka bort. Efter tjat från mig så tömmer han då krukorna och börjar spara nya frön. Sådan är han och jag älskar han trots detta drag.

I våras fick han för sig att han skulle så borlottibönor. Vi hade nämligen köpt det för att ha i maten. Det var alltså torra bönor, inte färdigkokta på burk. Det är kanske bäst att nämna det. Så han plockar ur några bönor ur kartongen och tänker peta ner dem i jorden direkt. Då la jag mig i och föreslog att han skulle blötlägga dem över natten först.

Sagt och gjort! Han plockade fram ett glas, i med vatten och i med bönorna. Sedan stod de på bänken en vecka innan jag påpekade igen att det var nog dags att plantera dem. Han petade ner dem i en stor kruka som vi har på balkongen. Där har vi haft en klematis som dog redan förra vintern. Krukan har fått stå kvar i väntan på en ny klematis, som ska komma så småningom.

Jag glömde i alla fall bort sambons bönsådd, så när vi köpt petunior planterade jag några i den stora krukan. Petuniorna har trivts bra där och jag har vattnat och tagit bort lite ogräs som följt med i jorden. En dag tänker jag rycka bort något när sambon hindrar mig. Han säger att han tror det är en bönplanta. Jag var faktiskt tvungen att hålla med honom. Vi har sedan vårdat och studerar tillväxten på denna enda bönplanta som trängs med petuniorna.

Det var mycket riktigt en bönplanta. Här har ni resultatet. Det är faktiskt bönor i skidorna. Det ska bli skoj att skörda och se vad det blir av det hela. Helt klart är att nästa år ska vi så mer bönor, bara för skojs skull.

Den gamla pianopallen

Den hederliga gamla pianopallen blev kvar efter att vi sålt pianot. Vi var tvungna till det när vi flyttade, på grund av platsbrist. Pianopallen fick, som sagt var, vara kvar. Kanske av nostalgisjäl, men också för att det är en praktisk möbel att förvara alla lösbladsnoter i.

Den har länge varit i ett stort behov av renovering i form av tygbyte. Nu är det gjort och jag är grymt nöjd. Det blev så himla snyggt. Det är ett möbeltyg fyndat bland Ikeas tygstuvar.

Men det höll på att inte bli av alls. Efter att ha skjutit i några stift så la häftpistolen av. Vi hade inte råd att köpa en ny, så det fick bli den gamla varianten av möbelnubb och hammare. Så igår när vi var och handlade köpte vi nubb. Sedan har jag bankat och bankat och bankat. Det har fått gå i etapper eftersom jag måste vila armen mellan varven. Jag hade gett mig den på att fixa det själv. "Kan selv" är mitt ständiga ordspråk. Sambon har kretsat runt mig och jag har sett hur det rykt i hans händer för att få fixa det på hans vis. Icke, sa Nicke. Bra kvinna reder sig själv.

Uppdaterat: Nu är det ju fullt möjligt att jag är utrustad med en nostalgisjäl. Jag tror det är så. Men pianopallen fick vara kvar på grund av nostalgiskäl. Ingenting annat skäl/själ gäller.....:-)

torsdag 19 augusti 2010

Het räkröra

Ikväll gjorde jag jättegod mat. Vi hade varit och handlat och var trötta så matlagningen kändes jobbig. Sambon föreslog fiskbullar men det kände jag inte för. Efter lite klurande så kom vi på att göra någon form av pastasås på räkor.

Sagt och gjort. Vi hade några småskvättar med färdigskalade räkor (ca 1½ hg) och sådana där små paket med crabsticks. Det fick bli grunden.

Jag hackade en färsk lök, den är lite mildare. Jag skållade och hackade även två rätt stora tomater, med inkrom och allt. Jag fräste på löken lätt och klämde i tre vitlöksklyftor, av färsk vitlök som är så god så här års.

När det löken fräst, så slog jag i tomathacket och rörde om. I den röran hade jag i curry. Rejält med curry och helst den starkare sorten som heter Curry Oriental om man använder Kockens kryddor. Minst en matsked, kanske mer. Smaka er fram. Tillsätt även lite cajenpeppar, ca 1 krm eller lite mer. Ha i två-tre matskedar tomatpuré, ca 1-1½ dl matlagningsgrädde, ca 2 msk pressad citron, en smulad fiskbuljongtärning och rör om allt. Blanda ner de hackade crabsticksen och låt allt koka ihop medan du kokar pasta, ca 10-12 minuter. Jag använde penne som pasta. Passar nog även med gnocci eller annan grov pasta.

När allt är klart så ha i räkorna, rör och smaksätt ev med lite mer citron för att få en bra syrlig smak, men den får inte dominera. De andra smakerna måste också komma till sin rätt. Det får inte koka sedan räkorna rörts i, annars blir de sega.

Smaklig måltid.

tisdag 17 augusti 2010

Jäkla flygfän del 2

Nu är de där förgrömmades flugorna borta i alla fall. Jag lydde Camillas råd och blandade ihop vinäger med en skvätt diskmedel. Det hällde jag i en äggkopp som fick stå på diskbänken. Nästa morgon hade alla utom en drunknat. Han, eller om det var en hon, drunknade senare samma dag. Gamla husmorstips och huskurer funkar oftast bäst.

För övrigt är jag fortfarande trött och har inte kommit igång med vare sig pianostol eller nya projekt. Ansträngningen idag bestod av att ta en prommis till återvinningen med sopor. Hoppas verkligen att orken kommer tillbaka för att gå och känna sig så här schackmatt är inte kul. Speciellt när jag inte fattar varför.

måndag 16 augusti 2010

Slödag

Det tog på krafterna att sy åtta stickfodral i ett sträck. Plus att sedan fota och lägga ut allt på hemsidan. Igårkväll var jag mer död än levande. Jag hade inte ont, men var helt urblåst i pallet. Men är vanligt, alltså.

Så idag gör jag ingenting, mer än läser bloggar och sitter i Försäkringskassans telefonkö, samtidigt. Jag måste nog vattna blommorna också innan de alldeles förtvinar. Till middag ska kära sambon få blodpudding, som han älskar och jag hatar. Själv ska jag anstränga mig till att värma lite nudelsoppa. Där går gränsen för aktiviteter idag. Tror jag i alla fall. Det kan ju hända att jag överraskar mig själv.

Spa-stugan


Nu var det länge sedan jag tipsade om Spa-stugans fina produkter. De har ju alltid en "veckans vara" som de säljer för halva priset. Det har varit sommaruppehåll även för det. Nu drar de igång igen.

Den här veckan är "veckans vara" en bodylotion. Så här beskrivs den: En frisk och härlig body lotion med en diskret doft av neroli, petitgrain och lavendel. Holy Lama Naturals Body Lotion är baserad på naturliga ingredienser och skämmer bort Din hy.

I vanliga fall kostar den 180:- men under den här veckan så kostar den alltså bara 90:-. Passa på. De varor från Spa-stugan som jag själv har använt, har alla varit av bästa kvalitet. Jag har hittills alltid varit nöjd.

söndag 15 augusti 2010

En bukett stickfodral

Efter att jag gjort dockorna klart så insåg jag att jag sålt det sista stickfodralet. Nu har jag rått bot på det. Här är det ett helt gäng. Hela åtta stycken.

En del är förglada, en del något mer diskreta i färgen för att det ska passa till många smaker. Alla har de det gemensamt att de är väldigt praktiska till att förvara stickor, virknålar och andra nödvändiga handarbetsattiraljer.

Det är tjugo fack. De flesta är fem centimeter, men några är bredare för att passa till rundstickor, sax och liknande. Sedan rullar/viker man ihop allt och knyter om med ett vidhängande band.

Mer bilder och detaljer hittar du här.Mitt nästa projekt blir nu att klä om vår gamla pianopall som fick stanna kvar när vi sålde pianot.