torsdag 8 oktober 2015

Plattbaggar och puzzliga lunchväskor

Här har vi det skojigt värre. Vi har fått in plattbaggar i skafferiet. Inte speciellt kul, kan jag ju berätta. Om man läser på Anticimex sida så är plattbaggar några fulingar som förökar sig snabbt. Det märker vi. Så vi torkar hyllor, dammsuger, sprayar med Radar, torkar hyllor, dammsuger och sprayar med Radar. Allt enligt Anticimex goda råd. Så där håller vi på. Dessutom har vi frysarna fyllda med torrvaror. Det är för att de små jäklarna ska frysa ihjäl och dö så de inte kan föröka sig. Men för säkerhets skull kastar vi sedan torrvarorna ändå. Men nu med förfrysta plattbaggar. Grymt, sa grisen. Vi är helt inställda på att vinna detta krig. Annars får väl Anticimex komma och hjälpa oss.
Plattbaggar

"Många av oss ger allt som kryper i speceriskåpet namnet ”mjölbaggar”, men det finns varianter. En annan skalbaggsfamilj som också har specialiserat sig på mjölprodukter är nämligen familjen Plattbaggar.
Det är främst sågtandad plattbagge som funnit vägen till våra hem. Till skillnad från mjölbaggarna så luktar inte plattbaggarna. Dessutom är de mindre och blir många på kort tid. Plattbaggarna trivs bäst och förökar sig snabbast om värmen i huset är hög. Om temperaturen där honan lagt äggen är lite högre än normal rumstemperatur så kan det ”myllra” av skalbaggar i skåpen, exempelvis hårt bröd i skåpet över kylen."


Jag har också roat mig med att sy lite nya lunchväskor. De hittar du på hemsidansöndag 4 oktober 2015

Det kanske inte är så dumt att bli riktigt gammal?

Vi tittar på Landgång med Anne Lundberg. Det är sista avsnittet av åtta. Åtta avsnitt där vi fått följa Anne till Afrika, USA, Rosengård, London och några fler ställen. Alla avsnitt har varit så bra och man har hela tiden funnit en värme och engagemang på de olika ställena. Men det som tar mig mest är kvällens avsnitt som utspelar sig på ett äldreboende på Tjörn.

Det är ett äldreboende där man direkt märker att här har man det bra.  Man skrattar och pratar, personalen pysslar om och det känns som om det är en varm miljö. Men vad vem man, det kanske spelas upp så för att TV är där och filmar? Ju mer man ser inser man att detta är faktiskt sant. Det är så här varje dag.

Anne ska hjälpa till i köket. Där lagar man all mat från grunden. Det är hemlagat potatismos, hemlagade köttbullar och fiskfonden är kokt på kräftor och räkor. Det som jag reagerar mest på är att man tittar på näringsinnehållet, vitaminer och annat som är extra bra när man blir lite äldre. Man får så ofta läsa om att de äldre lider av undernäring för att de inte äter en fullgod kost. Här klagar de äldre på att de går upp i vikt.

De äldre får vara med och tycka till om matsedeln, de är med och bestämmer om vilka aktiviteter de vill ha, det händer till och med att de är med vid anställningsintervjuer. Man ser personal som är med och rullar upp håret, blåser frisyrer och är hela tiden aktiva med de äldre. Samtidigt kan den som vill välja att vara ensam. Varje boende har ett rum med tillhörande kök, där de kan råda sig själv. Annars finns det hela tiden tillgång till de gemensamma lokalerna.

Jag säger till sambon att det kan ju inte vara ett kommunalt äldreboende. Det är säkert ett extra dyrt alternativ, som inte vanliga pensionärer har tillgång till. Döm om min förvåning när en av personalen berättar att de är ett kommunägt äldreboende. Den enda skillnaden, från andra äldreboenden i kommunen, är att de får råda över sin egen budget. Det fungerar så bra att de till och med får ett överskott. Det överskotten lägger de på aktiviteter vilket gör att de kan göra många utflykter. Under programmets gång fick vi följa med på en tur till Liseberg och en tur ut på havet. De berättade även att de varit på Teneriffa tidigare under året.

Boendet kostar inte heller mer än det gör på de andra boenden i kommunen. Så här vill jag också ha det när jag blir gammal och inte klarar av att bo ensam.

Den som blir nyfiken kan läsa mer om det här. Vill ni se avsnittet så hittar ni det här.