fredag 30 november 2007

Halleluja-moment.

Nu har Amanda lyckats med det som endast Marie Picasso tidigare lyckats med. Att få mig att gråta till en låt för att den är så himla vacker. Leonard Cohens Halleluja i Amandas version slår det mesta.

Radioprat

När jag syr så brukar jag sätta på radion i mobilen och lyssna med hörlurarna. Det blir enbart Rix Fm eftersom det är den enda kanal jag får in. Vi bor i ett hus som är plåtskott vilket gör att det är svårt att använda mobilen inomhus. Det är enbart den stora radion som är kopplad till antennen som funkar, så att man lyssna på alla kanaler. Så det begränsar utbudet på den mobila radion.

Men det är verkligen inget fel på Rix Fm. De får mig att skratta högt med sina upptåg och kommentarer. Jag sjunger till vissa låtar vilket förmodligen är en plåga för den stackars sambon. Det är kanske därför han gömmer sig inne på kontoret.

Nu har jag tappat den ena skumgummidutten på hörluren. Jag borde tappat den inne eftersom jag inte varit utanför dörren idag. Men den lyser med sin frånvaron. Jag har till och med fått sambon att kolla i örat på mig ifall den sitter kvar. Han påstår att den inte gör det, men jag vet inte om jag kan lita på honom i den frågan. Tänk om den sitter där och nu kryper sakta uppåt. Tänk om den kommer fram till hjärnan. Så om jag imorgon känner mig som om jag har skumgummi i hjärnan så är det kanske det jag har.

torsdag 29 november 2007

Textilburk

Det här har jag pysslat med idag. Jag har sytt en textilburk eller vad man ska kalla den. Cerveras reklamblad kom häromdagen. Där hade de burkar i tyg som jag tände till på och kände att jag ville sy. De kallade sin stora burk för Brödburk och den lilla burken för Minibag. Jag tror jag ska kalla mina burkar för Textilburk stor och Textilburk liten. Det här är den stora burken.

Vad kan man då ha den till. Allt möjligt skulle jag vilja säga. Man kan ha bröd i den, nötter passar utmärkt i den lilla burken. Ägg är inte heller dumt. Och vill man ha ett helt annat användningsområde så kan man ha den till sin stickning eller broderier. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Den går att vika så man får en lägre burk. Den här burken har en diameter på 26 cm. Den är 30 cm hög när den är helt utvecklad. Själv är jag mycket nöjd och ser många användningsområden för den.

Den är vändbar vilket gör att man får en annan burk, helt plötsligt. Tyvärr har jag svårt att få fram rätt grön färg på bilderna. Den gröna färgen är alltså egentligen julgrön.
Man kan då vika den igen och få en helt annan färgkombination. Den är tvättbar i 40 grader. Det är bomull i både det gröna och det röda. Som mellanlägg är det vlieseline. Ett stelt i botten för att den ska stå stadig och ett kraftigt vikbart vlieseline i sidorna.

onsdag 28 november 2007

Gröna lönnlöv

Jag har kommit på att jag var sur alldeles i onödan. Bildspelet justerade sig själv. Om det var för att datorn startades om eller om det är så att det uppdateras inom ett dygn vet jag inte. Men oavsett hur eller varför så fungerar i alla fall bildspelet som jag vill nu. Så idag ska jag förändra det lite och då blir det väl korrekt till imorgon om jag fattat allt rätt.
Jag har sytt klart de gröna lönnlöven nu. Så här blev de. Det är inte rätt grön färg på bilden. Jag får inte till det. Jag har försökt på olika sätt, med eller utan blixt, med olika belysningar i rummet mm. Det är förmodligen dagsljus som fattas. Det är i alla fall en mörkare grön färg på dem. Kan kanske kalla den julgrön eftersom det är den gröna färgen som brukar kombineras med det julröda.

tisdag 27 november 2007

Surnat till

Nu har jag surnat till på layouten på denna blogg. Det är hopplöst att få den som man vill. Det har nu hänt vid flera tillfällen att det inte går att ändra på saker och ting. När jag vill lägga till fler favoritbloggar går det inte att göra det. Nu senast ville jag ändra i bildspelet och då går det inte att göra det. Jag har testat med allt. Bytt namn på webalbumet med mera men när jag sedan ska hämta det så är det det gamla bildspelet som laddas in. Hur jag än gör så får jag inte till det. Meningen med bildspelet var ju att jag hela tiden skulle kunna förändra det efterhand jag vill ta bort varor eller syr nytt som jag vill lägga till.

söndag 25 november 2007

Ny mall

Nu har jag ändrat mall. Jag tyckte den andra blev rörig. Så nu ska jag känna på den här ett tag få se vad jag tycker. Dessutom stämmer färgerna vinrött och grått med färgerna i mina namnband. Jag tar gärna emot synpunkter på vad ni som läser tycker.

Datorvärlden

För så där femton-tjugo år sedan, när datorerna började hitta in i det vanliga hemmet, pratade man om hur datorerna skulle isolera alla människor. Man visade upp en skräckbild där alla satt hemma vid sin dator och handlade, skötte bankärenden och så vidare. Man målade upp en bild på att man aldrig mer skulle komma ut och träffa andra människor. Man frågade sig också hur detta skulle drabba de äldre.


Idag har vi svar på en del av denna skräckpropaganda. För vad hände? Jo, vi blev mer sociala än någonsin. I alla fall om man tar till sig de möjligheter som datorn ger. Man lär känna människor som man aldrig skulle ha lärt känna annars, eftersom datorvärlden inte har några fysiska avstånd. Visst handlar vi och sköter våra bankärenden via datorn. Men det gör ju att livet blir enklare och vi får tid över till annat, bland annat att vara mer social.


Vi är med på mailinglistor i ämnen som intresserar oss. Genom det får man nya vänner runt om i landet och världen. Vänner man vill träffa i verkliga livet. Vi bloggar och delar med oss av våra tankar, funderingar och intressen. Det skapar också sociala kontakter. Vi håller kontakt med gamla och nya vänner via msn, chattar och andra communities.


Idag är det lätt att via olika kontaktnät hitta en partner. Numera är det inte heller någon som reagerar om man säger att man träffats via nätet.


Hur blev det då för de äldre? Där är det väl lite olika, beroende på hur öppen man är för nyheter. Men jag tror ingen har blivit mer isolerad på grund av datorer. Min egen pappa, som är 70+ betalar sina räkningar via datorn och håller på med sin älskade släktforskning via datorn. Nu planerar han även att dra in bredband i sommarstugan för att kunna ha en dator även där. Vi, min far och min syster, skickar bilder mellan oss och delar med oss av det vardagliga till varandra.


Jag vet en gammal morfar som kunde följa sitt barnbarns luffande genom världen. Det hade aldrig varit möjligt innan datorns intåg i hemmet.


Själv hade jag varit mer isolerad eftersom min sjukdom gör att jag inte orkar med så mycket resande och sociala kontakter utanför hemmet. Nu kan jag hålla kontakt med mina vänner och känna mig social via datorn. När jag var nyskild och nyinflyttad i vår huvudstad var datorn ett hjälpmedel att lära känna nya vänner via mailinglistor och chattar.

Datorn är idag ett uppskattat hjälpmedel i skolorna. Vi söker och hittar kunskap via nätet. Så fort man undrar över något är det enkelt att googla och hitta ett svar. Det kan gälla allt från blomskötsel till barnsjukdomar.


Visst har det följt med nackdelar i hemdatorns spår. Det sexuella utbudet har blivit stort, kanske till och med för stort. Som förälder måste man vara uppmärksam på vilka sidor ens barn rör sig på och vilka kontakter de knyter. Man måste vara försiktig med hur man använder sina bankkort så ens konto inte plundras. Men det gäller även ute i det vanliga samhället.

Jag tror ändå att om man väger för-och nackdelar mot varandra så blev det inte så hemskt som skräckpropagandan siade om, då för länge sedan.