lördag 1 januari 2011

Det är en ros utsprungen

Vi tittade på Chicago ikväll. När den var slut så zappade vi mellan kanalerna för att se om det var något mer vi ville se. Då var den en konsert med Sting på tvåan. Det var en otroligt vacker konsert. Inte alls den Sting man är van vid. Jag fastnade för hans version av den vackra psalmen "Det är en ros utsprungen". Eftersom jag är en nyfiken rackare så åkte den gamla konfirmationspsalmboken fram för att leta efter psalmens ursprung. Tysk katolsk psalm från 1500-talet. Det går inte av för hackor. Visst är den vacker?

Testing

Det här är en riktig testning. För första gången har jag testat att videofilma med mobilen. Jag lyckade naturligtvis att hålla telefonen fel så ni för lägga huvudet på sned för att se den. Jag vet inte heller hur jag ska redigera den. Så här ser det i alla fall ut ifrån vår balkong på alla nyårsaftnar. Där vi bodde förut såg vi även stadens två officiella fyrverkerier. Där hade vi inglasad balkong så man vågade stå längre ut. Här riskerar man att få en raket i huvudet.

fredag 31 december 2010

Gott Nytt År

Jag vill önska alla vänner ett Gott Nytt År

torsdag 30 december 2010

Blött minne

Moster Ma skriver om att isen har lagt sig på Fryken så de kan åka skridskor. Det får mig att minnas den gången när sonen gick ner sig.

I mitt gifta liv bodde jag i en liten by utanför Sundsvall. Byn låg vid Ljungan och var nästan omgiven av vatten. Dels var det Ljungan som mynnade ut i en lite större sjö. Dels fanns det en sjö som låg nästan mitt i byn låg. Den hade den perfekta familjebadplatsen på sommaren. På vintern åkte många skidor och promenerade på sjön, som brukade vara näst intill bottenfrusen.

Det här året, som jag ska berätta om, hade isen precis lagt sig. Det var fortfarande före jul. Jag minns inte exakt när, kanske i slutet på november eller i början på december. Isen hade som sagt var lagt sig, men var fortfarande tunn.

Sonen och hans goda vän skulle ta ut snöskotrarna för en premiärtur. Det var deras stund på jorden. Två killar i femtonårsåldern med varsin skoter. Vi förmanade dem flera gånger att de fick inte åka över sjön. De lovade dyrt och heligt att inte göra det.

Men, de var ju grabbar i tonåren. Alltså gör man inte som föräldrarna säger. När de varit borta i någon timme så ringer telefonen och jag svarar. Det är sonen. Han frågar om jag sitter ner, för han ska berätta att det hänt något. Han och kompisen hade kört över sjön och isen hade brustit. De hade klarat sig bägge två, men snöskotrarna låg på sjöbotten. De hade kravlat sig upp ur vaken och gått till ett hus där de ringde ifrån.

Far i huset åkte och hämtade dem. När jag ser sonen i hans blöta skoteroverall så får jag ett bryt. Jag slår och slår och slår på han och skriker flera gånger: "Du kunde ha dött!" Sedan stoppade jag ner han i badkaret så han skulle få upp värmen i kroppen. Där, i badet, gick det upp för sonen vad som kunnat hända. Han grät länge och blev rädd i efterhand, när chocken kom.

På annandagen, den julen, så hade vi och kompisens föräldrar hyrt en dykare. Han hjälpte till med att ta upp skotrarna ur sjön. När man såg den stora uppsågade vaken så gick det upp för en ännu en gång vad som kunnat hända. Först fick dykare upp kompisens skoter. Han hade svårt att lokalisera sonens skoter. Den var så nedsjunken i dyn att bara handtaget syntes. Där i den dyn hade jag kunnat förlorat min älskade son.

Det minnet är gömt och begravet för att jag blir så rädd när jag tänker på det. Men ibland poppar det fram igen.

Melinas julklappar

Nu har jag äntligen fått tummen ur och tömt kameran. Så nu kommer bilder på Melinas julklappar. Hon var den enda som fick några av oss. Ungdomarna fick varsin trisslott, som det tyvärr inte var några vinster på.

Här har jag sytt en gosefilt. Melina älskar att dra runt på filtar. Hon trär de över huvudet och har en massa hyss för sig med dem. Hon hade en liten sedan förut men den hade börjat spricka i sömmarna. Den har hon haft när hon somnat. Hoppas hon tar till sig den här också, ifall den andra går sönder alldeles. Den gröna framsidan är flanell och baksidan är ett vanligt bomullstyg. Som mellanlägg har jag använt två lager tunn fleesepläd.
Jag sydde också en kanin till henne. Hade hittat mönstret i en sybok. Den är rätt stor. Utan att tänka på det så kom linjalen på min skärmatta med, så man kan se att kaninen är stor. Den är runt 50 cm hög.

Jag blandade färger och lappar hej vilt. Så tycker jag en trasdocka/traskanin ska vara.


Självklart måste den ha en liten vit svans också.

onsdag 29 december 2010

Komplettering

Jag är väldigt noga med pengar. Det måste man vara när man knappt har några. Jag betalade räkningarna härom dagen. Jag brukar alltid gå in och kolla efter att pengarna är dragna, så att allt blivit rätt.

Det gjorde jag nu också. Men den här gången var något fel. Jag hade för mycket pengar kvar på kontot. Kul, i och för sig. Men fel ändå. Jag hittade felet och tackar min lyckliga stjärna för att jag gjorde det. Jag har knappat fel på pengarna som ska in till Nordea där vi har vårt billån. Som tur är så skulle inte pengarna vara inne förrän den sista december. Nu hann jag komplettera och slipper en onödig påminnelseavgift. Det var ju skönt.

Lottvinster

Nu har vi kommit in i ett vinststim. Till jul köpte vi fem lotter. Tre stycken gav vi bort till våra ungdomar i julklapp. Och skrapade varsin själva. Ungdomarna vann inget och inte heller sambon. Jag skrapade fram 2x25:-. Naturligtvis bytte vi dem till två nya lotter.

Sambon skrapade inte heller fram något på de nya medan jag skrapade fram 50:-. De kronorna byttes också in till två nya lotter. På nästa omgång var det sambons tur att vinna. 25:- den här gången.

Idag när jag skulle gå min promenad så valde sambon att följa med. Vi gick till spelbutiken och bytte in den stackars vinsten till en lott, samt köpte en lott till. Ikväll när vi skrapade så skrapade jag fram 2x75:-. Det blir sex nya lotter så vinstchansen ökar. Hoppas, hoppas. Någon gång måste det ju vara vår tur.

Rösta på världens vackraste

Här kommer en fråga från Madde. Visst hjälper ni till?.......:-)
--------------------------------------------------------------------------------
Nu tänkte jag be er ALLA om en liten tjänst!
Ni kan väl vara så snälla o lägga en liten röst på Melina här http://www.viforaldrar.se/omslagstavling/?view-id=38057 ?
Det skulle vi verkligen uppskatta! Alla röster behövs:)

Gått i ide

Om ni misstänker att jag gått i ide, så har ni helt rätt. Det är nog det jag gjort. Jag sover mycket, mellan sovstunderna så vilar jag. Läser lite, spelar lite spel på dator och går små promenader. Jag är helt dränerad på energi.

Jag som i normala fall är en otålig person som har svårt för att sitta stilla såsar nu bara på och gör inte många knop. Jag saknar noll inspiration till att sy och vet inte vad jag ska börja med efter helgerna. Förmodligen kommer jag på något, men just nu är det "tilt" i huvudet.

Jag har äntligen fått en tid till att göra ett arbetsEKG. I slutet på februari ska det ske. Det känns både spännande och skrämmande. Är det nu man passerat "bäst-före-datum"?

Nu ska jag i alla fall gå på en promenad. Sambon ska iväg till Madde och hämta lite papper som ska till Migrationsverket. När jag kommer in igen så ska jag göra i ordning bilder på Melinas julklappar. De ligger kvar i kameran. Om jag orkar, vill säga.