torsdag 17 juli 2014

Loppisfynd

Här kommer ett antal loppisfynd från vår Sundsvallsresa.

Egentligen hade jag tänkt sluta samla på denna serie. Men kunde inte motstå denna maffiga urna. Den är hela 33 cm hög. Söker hela tiden kunskap om keramik med denna dekoration, men lyckas inte. Många samlar på den men kunskapen om ursprung verkar vara svår att hitta.
Mari Simmulson, Upsala Ekeby är en riktig favorit hos mig. Har försökt att forska på detta fat. Det är förmodligen tillverkat direkt för Turitz&Co (Epa).
Ett fint litet fat Nittsjö Keramik. Fatet har en liten fot på några centimetrar.
Det här är en tysk vas, Jasba heter fabriken. Gillar det grova och det orangeröda.
Det här får man väl kalla sommarens fynd. En vas av Anna Lisa Thomson, Upsala Ekeby. Tyvärr har den en liten nagg i botten, men det ska tydligen vara från fabriken och såld som andra sortering. Spelar ingen roll för mig för jag gillar den jättemycket.
Här kommer ytterligare ett fat av favoriten Mari Simmulson. Det här heter Hedenhös. En nagg i kanten, men får man ett fint fat för en tjuga så kan man stå ut med det.
I år har jag lyckats köpa på mig flera adventsstakar. Undrar vart jag ska ha alla? Vi får väl se till advent. Den här kommer från Gabriels keramik.
En Norrman från Motala. Passar bra ihop med lampan, från dem, som jag har sedan tidigare.
Jag har länge varit ute efter kul salt-och pepparkar. Här kom de med tillhörande marmeladburk. Det finns användning även för en sådan.
Japp, så hittade vi ytterligare ett kryddset. Denna gång i teak från Karl Holmberg.


Sambon samlar på ölsejdlar i keramik. Det här är hans bidrag till loppisfynden.....:-)
Gjorde faktiskt ytterligare ett loppisfynd idag. Denna gång på hemmaplan. Kommer att bli fin på köksväggen.

onsdag 16 juli 2014

Nyinköpta tyger till kläder, väskor och kassar

Vår semesterresa

Vi har haft tio underbara dagar uppe i Sundsvall. Vi åkte ju den femte. Började i Uppsala för att lämna Elvis hos pappa. Vi stannade och fikade en stund innan vi åkte vidare. Det blev även en kort fika/sträckapåbenen-paus i Tönnebro. Det är helt otroligt så snabbt det går att åka nu med alla nya vägsträckningar. Det tog tre timmar från Uppsala till Sundsvall och då är den korta femtonminuters pausen inräknad.

Igår när vi åkte hem så gick det inte fullt så fort. Stundtals så vräkte regnet ner som en grå vägg framför bilen. Det till och med kom en hagelskur. Så stundtals kunde vi inte köra fortare än sjuttio. Då var vi i alla fall glada att vi hade sprillans nya sommardäck på bilen. Risken för vattenplaning minskar ju radikalt då. Men hem kom vi i alla fall efter ett stopp i Uppsala för att hämta Elvis och där pappa bjöd på god fiskmiddag.

Uppe i Sundsvall har vi mest bara myst. Vi har ätit gott. Dottern och hennes man är så duktiga på att laga mat. Vi har bland annat ätit surströmming. Den kräver visserligen inte så mycket matlagning. Som jag har längtat surisar, så det var kanongott. Jag gjorde kroppkakor en dag för det stod på ungdomarnas önskelista, plus att de önskade laxpasta lagad av sambon. Så vi har verkligen delat på sysslorna.

På min födelsedag så var det en meny som inte gick av för hackor. Till förrätt var det rösti och löjrom med rödlök och creme fraiche till. Till huvudrätt blev det grillade lammracks. Och till efterrätt en underbart god jordgubbspaj med glass. Att jag därtill fick en overlockmaskin i present gjorde ju inte dagen sämre. Jag grät en skvätt över vilka underbara barn jag har.

Jag har gått upp ett kilo av de tidigare bortbantade. Men det tar jag snart igen. Däremot har jag kunnat dra in skärpet ett hål till, vilket känns toppenbra.

Vi har hjälpt sonen att städa igenom hans lägenhet ordentligt och tvättat täcken och kuddar till honom. Det är sådant som han själv har svårt att göra. Det känns bra att få göra en årlig genomgång och veta att han sedan får det lättare att sköta resten.

Vi har shoppat och vi har loppat. Har gjort både fina loppisfynd och reafynd. Pengar har rullat men ändå inte i någon katastrofal takt. Jag har köpt enormt fina tyger på Olssons tyger. Både till försäljning och till oss själva. Nu längtar jag efter att sy.

Idag ska jag packa upp all keramik vi loppade. Vi har fyllt en hel resväska med fynd. Jag ska även tvätta igenom loppistyger som jag fyndat. Tyvärr inga retrotyger utan det blir nog mest bomullsbyxor till mig själv, och till lite väskfoder.

Vi måste rigga om med mina sygrejer för att få dit en maskin till. Det kommer att bli lite knöligt. Bland annat åker den halvtrasiga stereon ut, som jag haft att lyssna på när jag sytt. Det får bli mobillyssning ett tag framöver tills vi kanske hittar någon liten behändig radio.