lördag 8 mars 2008

Yes

Det blev som jag ville. Nordman och Sibel vidare. Nordmans låt är helgrym.

Omflyttning av grejer

Städivern från igår satt i även idag. Idag röjde jag i klädkammaren. När vi flyttade in här för ett och ett halvt år sedan så var det grejer som hamnade lite här och där, så där som det kan bli när man inte vet vart man ska göra av det. En del hamnade i klädkammaren. Och i sovrummet hade jag ställt alla blomkrukor och ytterkrukor högst uppe på vår Ivar-hylla. Nu hade jag ledsnat på att titta på dem varje kväll när jag la mig. Så jag röjde ur ordentligt i klädkammaren. Kastade en massa skor och flyttade övriga skor till hallgarderoben. Tog ner alla blomkrukor från Ivarn och ställde in dem i skohyllan i klädkammaren. Kastade även en massa krukor. Det blev så gott om plats i klädkammaren att jag helt lugn nu kan gå in och leta efter mina kläder istället för att stå innanför dörren och sträcka mig efter kläder. Kläderna ska också rensas ur men det får bli en annan dag.

När jag röjt bort krukorna ur sovrummet så tog jag några bananlådor och packade tyger i och ställde upp dem på Ivarn i stället. Det är väl inte nåt kul att titta på bananlådor innan man lägger sig heller. Men planerna är att köpa plastlådor på Ikea och packa tygerna i. Tills vidare får de ligga i bananlådor i alla fall. Det är betydligt bättre än att ha sjuttioelva plastkassar uppe på de andra tyglådorna, som det var tidigare.

Så nu är jag nöjd även om vissa saker ska åtgärdas ytterligare en gång. Men vi är en bit på väg i alla fall. Och det blev en hög som ska till sopstationen. Sambon tog hand om veckostädningen medan jag gjorde detta.

Internationella kvinnodagen

Denna dag vill jag skänka min farmor som var en sjusärdeles kvinna. Hon gick sin egen väg, fast hon var född under en tid när kvinnor skulle vara hemma och bli försörjda av en man. Min pappa är född 1931. När han bara var några år så skilde sig min farmor ifrån min biologiska farfar. Han blev då en frånvarande pappa och var så hela sitt och pappas liv. Jag har träffat min biologiska farfar endast vid ett tillfälle. Så farmor blev ensamstående mor med en liten son när det nästintill var skamlig. Hon arbetade som servitris och blev så småningom hovmästarinna på Flustret som var/är en anrik restaurang i Uppsala.

Vid nåt tillfälle, vet inte exakt år, så vann hon 10 000:- på en penninglott. Det var mycket pengar på trettiotalet. För de pengarna köpte hon en lunchrestaurang och blev egen företagare. Det var en restaurang för arbetare, där de kunde äta lunch för en human penning. Det var där hon träffade min farfar, han som blev min riktiga farfar även om han inte var det biologiskt. När min pappa var tolv år gifte sig farmor och farfar. Hon hade då levt ensam med pappa i ungefär tio år.

Hennes entrepenörskap stannade inte vid en lunchrestaurang. Under många år var farmor och farfar vaktmästare på något som i talspråk kallades för Dövstumslokalen. Det var de Dövas förening som ägde detta hus och denna lokal. Farmor och farfar bodde uppepå lokalen. Det var mest farmor som fixade och donade där. Farfar hade ju sitt ordinarie arbete. Hennes jobb där innebar att ordna med mat för fester, anställa serveringspersonal, kokerskor och diskerskor. Mamma och pappa var ofta med och jobbade där. Farmor ordnade även med uthyrning av lokalen.

Farfar och hon startade sedan en verkstad för reparationer av jordbruksmaskiner. Farfar var utbildat montör på såna. Den drev de fram till någon gång på sextiotalet. Då arrenderade farmor ett mindre motell en bit norr om Uppsala. Det gick så bra att några år senare köpte hon mark mittemot och byggde upp ett helt eget motell av större storlek. Det drev hon fram till sin sjuttiofemårsdag. Då tyckte hon det var dags att trappa ner.

Men hon lugnade inte ner sig för det. Då var mina föräldrar skilda och pappa var omgift. Han drev en cateringfirma ihop med sin fru, min bonusmamma. Då började farmor att hjälpa dem. De hade ofta beställningar på begravningslunch eller begravningskaffe. Då brukade farmor vara med och servera och hålla i trådarna.

Hon hade många väninnor där en del var krassliga på grund av ålder. Inte hon, hon for fram som ett litet yrväder. Och när hon pratade om sina sjuka väninnor så sa hon att hon hjälpte gamlingarna. Hon räknade inte in sig själv i den åldersgruppen. På slutet såg hon väldigt illa. Då ville hon ha en prenumeration av Hänt i veckan. Inte för att läsa, för det såg hon inte att göra. Hon ville titta på bilderna och kunna följa med så hon hade något att prata om med andra.

Farmor älskade att ha folk omkring sig och hon var den som var sammanhållande och stod för de flesta släktkalas. Om det har jag skrivit lite om här

Hon var en fenomenal organisatör. Hon till och med arragerade sin egen begravning. Hon skrev ner allt hur hon ville ha det. Sista gången jag träffade farmor satt jag på hennes sjuksäng och vi pratade och skrattade om allt möjligt. Vi pratade även om hur hon ville ha det den dagen hon var borta. Det kändes fullt naturligt.

Farmor hade en väl dold hemlighet som kom fram på begravningen. Hon var mörkrädd! Så hon hade varit väldigt noga med att poängtera att hon skulle lämna kyrkan först av alla. Hon ville inte bli sist kvar och vara rädd. Och så fick det bli.

Jag har alltid fått höra att jag är lika min farmor, både till sätt och utseende. Det gör mig stolt att få höra att jag är lika denna sjusärdeles kvinna.

fredag 7 mars 2008

Lat fredag

Idag har jag råkat för något jag sällan råkar ut för. Jag har ingen speciell lust att sy! Det kan ju vara så att jag sytt väldigt mycket ett tag och känner mig lite mätt på det. Tidigare idag har jag städat runt min datorplats och plockat undan en massa som låg där och drällde. Nu känner jag mig nöjd. Så har sambon och jag varit på en promenad i det ljuvliga vårvädret. På hemvägen slank vi in på den lokala livsmedelsbutiken. De hade strömming på extrapris. Undrar om de kände att jag längtade stekt strömming igårkväll. Så nu ska det strax stekas strömming och kokas potatismos. Jag kanske syr lite i alla fall. Har grejer som ligger tillklippta och klara. Eller så lägger jag mig och läser Flickan som lekte med elden. Det är ju livsfarligt att börja med Stieg Larssons böcker. Man kan inte lägga dem ifrån sig vare sig det är natt och man borde sova eller dag och man borde göra nåt annat.

torsdag 6 mars 2008

TävlingNu är jag med och tävlar om den här parfymen. Det är min favvodoft och jag tog det sista i lördags när jag var på fest. Håll tummarna för mig att jag vinner den.

Ni hittar den tävlingen här hos Livet på Stenvreten. Tävlingen håller på till den 20 mars.

onsdag 5 mars 2008

Dove Pro Age efter en månad

Nu har jag använt Dove Pro Age dagcreme och serum i ganska precis en månad. Jag har inte velat uttala mig om produkterna tidigare eftersom det tar ca en månad för kroppen att byta ut alla hudceller. Jag tyckte inte resultatet skulle vara relevant tidigare. Men nu har det i alla fall gått tillräckligt lång tid.

Jag måste säga att jag är mycket positivt överraskad. Jag har en ganska känslig hy och har alltid haft svårt att hitta bra produkter. Jag har en sk blandhy med både feta och torra partier. Och blir jag stressad så syns det direkt i ansiktet genom att de torra partierna blir extremt torra och jag får fler torra fält än vanligt.

Jag måste väl i samma veva erkänna att jag tidigare slarvat med att smörja mig varje dag. Helt enkelt för att den förra cremen jag köpte var så kladdig att andvända. Jag tyckte jag hade ett kladdigt lager i ansiktet hela dagen. Dessutom var den i burk så det blev kladdigt bara att ta utav den.

Det som hänt nu, efter ett dagligt användande, är i alla fall att min hy känns spänstigare och mycket mjukare. Jag har fått en bättre färg i ansiktet också. Om det är cremen eller våren som gjort det kan jag inte riktigt uttala mig om men jag tror det är cremen. Priset är också bra för en fattig pensionär. 139:-/st tror jag det var. Nåt i den stilen i alla fall. Så när de här tuberna är tomma så kommer jag helt klart att köpa dem igen.

Det enda riset jag har att ge är fortfarande förpackningarna. En massa plast omkring tuberna och tuber i aluminium. Det gillar jag inte.

tisdag 4 mars 2008

Bokomslag och väska


Igår sydde jag en väska, typ mindre kasse. Den är fodrad med samma mörkröda bomullstyg som i handtagen. Det finns även två större fickor invändigt. Även yttertyget är bomull så det går alldeles utmärkt att tvätta väskan på 40 grader.

Den är 46 cm bred och 39 cm hög från överkant till botten. Handtagen är ca 65 cm långa vilket gör att man kan hänga den över axeln om man vill.

Botten är oval och väskan är lätt rynkad runt botten. Botten har måtten 28x19 cmVill man kan man även köpa till ett bokomslag i samma läckra tyg. Bokomslaget passar till pocket med tjocklek 2½ cm. Det är samma bomullstyger i det vilket gör att det är tvättbart.
Förskräcklingskassan

Igår när jag var på stan så skulle jag lämna in ett kuvert till Försäkringskassan. Jaghade försökt att lämna det flera gånger tidigare. Förr hade de en brevlåda utomhus men den var borttagen. Då var jag in i centrum, där FK håller hus, och letade efter en brevlåda där. Icke sa Nicke. Men igår lyckades jag pricka in mitt stadsbesök med FK:s öppettider så då skulle jag lämna kuvertet. Men se det gick inte. Eller rättare sagt så gick det bra om jag tog en kölapp och satt mig ner och väntade på min tur. Det var bara det att det satt minst tjugo personer på kö före mig. Jag gick därifrån, väldigt irriterad. Nu får det bli frimärken på det där kuvertet och så får Posten stå för utdelningen. Hoppas bara inte brevbäraren behöver ta en kölapp och vänta på sin tur för att få lämna posten. Sånt här kallar jag maktmissbruk, att kuva den lilla människan till underkastelse.

Tävling


Jag är med och tävlar om en klocka. Det är Shopaholicmamman som håller i tävlingen. Så här fina klockor kan man vinna. Tävlingen avslutas den 9/3kl 23,59 och vinnaren dras genom lottning för att det ska bli så rättvist som möjligt.

söndag 2 mars 2008

Bokomslag


Idag har jag sytt några bokomslag. De passar till pocketböcker som är 2½ cm tjocka. Är det någon som är intresserad av att köpa dem så kan man kontakta mig på min gmail längst ner på sidan.


Uppdaterat: Bokomslaget med trädet samt det med blommorna är sålda.

Olika stadier

Jag kom inte till stavafel-stadiet. Jag kom bara till prataförmycket-stadiet. Men kul har jag haft. Och skrattat så jag fått ont i magen. Och ätit alldeles för mycket så jag fick halsbränna. Men vad gör det när man haft en helkväll med underbara vänner.