lördag 21 juli 2012

Spegel och mat


Nu är den nya spegeln på plats. Den där väggen är så smal och egentligen ganska hopplös. Men sedan vi tog bort sovrumsdörren så blev det helt annorlunda. Sovrummet är till vänster och går man till höger hamnar man i köket. Som tur sitter den dörren åt det andra hållet.

Vi är väldigt nöjda i alla fall. Oj vad jag kan sy nu och se hela mig själv utan att behöva riva ur klädkammaren för att komma åt spegeln som sitter där inne.

När jag tömde kameran så hittade jag en bild på min födelsedagsmiddag. Italiensk plockmat. Helt klart en favorit i det här hemmet.

För övrigt har vi gjort två loppisar idag, med några tyg-och bokfynd. Alla hade tydligen kommit på att de skulle gå på loppis idag, för det var knökfullt på båda dem som vi besökte.

Sedan har vi haft en lång siesta som kändes välbehövd.

Shopping-genen

Jag har hittat en gen hos  mig själv som hållit sig dold i många år, shopping-genen. Idag skulle vi till Ikea för att vara smakråd åt sonen. (Plus att jag naturligtvis måste få vara med och bestämma. Men berätta inte det för honom.)

Av någon anledning hamnade vi först i Skärholmen centrum. Sonen ville titta på ny plånbok. Det innebar att jag också lyckades hitta några fynd på KappAhl. Sambon fyndade på Dressman. Jag var även in en sväng på Panduro för komplettering av lite material.

Till slut kom vi till Ikea. Där har vi nu tittat på soffan Älvros i skinn, bokhyllesystemet Hemnes och en massa annat spännande. Det vi hade med oss hem var spegeln Levanger som ska pryda vår hall.

Vi vandrade runt i butiker i fem timmar!!! Jag hade så ont när jag kom hem att jag inte kunde stå upprätt. Jag hade grymt ont redan igår. Jag går och står alldeles för mycket utan att ha någon möjlighet att vila.Man märker sådana här gånger att man inte längre kan och orkar leva som en frisk person. Ryggen har gått av (känns det som) i svanken, ischiasnerverna värker på bägge sidorna, knäna har lämnat in för tillfället. Men vi har så mysigt att jag försöker bortse från allt detta och stoppar i mig några extra värktabletter.

I morgon är det loppis som gäller. På söndag har vi inte planerat något. Enligt gammal sed ska man ju helga vilodagen. Det tror jag vi gör då. På måndag åker sonen hem. Redan på lördag eller söndag kommer bonussonen med familj från Danmark, två vuxna och tre små barn. Om de ska bo här eller någon annanstans har vi ännu inte fått klart för oss. Det är inte heller helt klart när de kommer. Vi vet bara att de kommer.  Hur vi ska lösa denna krock vet jag inte än. Den som lever får se.

fredag 20 juli 2012

Gårdagens utflykt

Igår hade vi en riktigt trevlig utflyktsdag. Vi hämtade upp pappa i Uppsala och fortsatte till Löfsta Bruk som ligger i norra Uppland. Det är ett så kallat vallonbruk. Sambon har vallonblod i ådrorna, så han ville se vart hans förfäder bott när de kom till Sverige.

Löfsta Bruk startades på 1600-talet av Louise de Geer. Han behövde smeder för att driva bruket. Eftersom vallonerna var mycket skickliga i sitt yrke så inbjöd de Geer dem till att komma till Sverige och arbeta. I just detta område fanns det många järnbruk. De är samlade runt Dannemora järngruva där  malmen bröts. De flesta bruksmiljöer är ganska bra bevarade, men vad jag fattat så är Löfsta Bruk det ställe där det är bäst och mest bevarat. Bruket drivs idag av en stiftelse, där släkten de Geer, svenska staten och några andra intressenter som jag nu inte minns vilka de var.

Det var en far med två söner som kom från staden Chimay i Belgien och hamnade alltså i Löftsta Bruk. Det är på sambons mormors sida som släktskapet finns. Många valloner hade det svårt att komma in i det svenska samhället och de sågs nog med lite misstänksamhet av svenskarna. Lite som det är med våra invandrare idag. Så en del av vallonerna återvände till Belgien, men många stannade också kvar, vilket gör att det är inte alldeles ovanligt att man hittar vallonska släktingar när man släktforskar.

Vi hade i alla fall en underbar dag. Vädret var perfekt. Lagom soligt för att strosa runt och titta. Vi fick en trevlig guidning i herrgården. Många av bruksbyggnaderna är idag fyllda av många olika hantverkare och konstnärer. Det fanns mycket vackert att titta på. Synd bara att man inte är gjord av pengar. Jag knöt även några kontakter som jag kan ha utbyte med. Det är aldrig fel att skapa nätverk.

Vi avslutade utflykten med att pappa bjöd på middag på värdshuset. Det var så skönt att vi kunde sitta ute och äta. Det har ju inte varit alltför mycket av den varan i år. Efter en god middag åkte vi tillbaka mot Uppsala för att lämna av faderskapet. Själva var vi inte hemma förrän klockan var över åtta, så det var verkligen en heldag.

Det är jättemysigt att ha sonen här och vi har det hur trevligt som helst. Idag funderar vi på att åka till Ikea. Vi ska titta lite på möbler till sonens vardagsrum. Så vi ska mest spåna idéer. Kanske det blir så att jag äntligen köper den där helkroppsspegeln som jag längtat efter så länge.

onsdag 18 juli 2012

Sonen har kommit

Nu har första sommargästen anlänt. Det är sonen som via SJ:s försorg anlänt från Sundsvall. Nu är han nerbäddad. Förstår inte hur jag har lyckats få ett kvällstrött barn.

Imorgon blir det shopping mest hela dagen. På torsdag tror jag vi bokar in besök hos morfar och så rullar veckan på med olika aktiviteter, typ Ikeabesök, loppisrundor och annat spännande. Det kommer kanske en och annan rapport.

måndag 16 juli 2012

Bloggtorka igen

Känner mig som en jättetrist bloggare just nu. Har inget spännande alls att berätta. Har bakat det sista inför sommargästernas ankomst. Idag har jag tvättstuga. Mellan varven syr jag lite. Ska ha något klart till Danmarksbarnbarnen som inte fått sina födelsedagspresenter än.

För övrigt har jag rätt ont och är trött. Men sådana oväsentligheter förtränger jag så gott det går.