lördag 3 september 2011

Tradera

Jag måste rensa bland alla mina tyger. I sommar har jag köpt på mig alldeles för mycket nytt och då måste en del gammalt bort. Det mesta kommer att lämnas på loppis men jag har även några godbitar. Så idag har jag lagt ut tre annonser på Tradera. Det är två påslakan och ett draperi i frotte. Allt i garanterat 70-tal. Lakanen kommer från mitt eget linneskåp och draperiet från bästa väninnans.

Kika gärna in.

http://www.tradera.com/Paslakan-retro-70-tal-auktion_302985_139026836

Om att få bli sedd

Min badgrupp på torsdagarna består av ett gäng kanonfina män och kvinnor. De flesta av oss har badat ihop i många år. Själv har jag tillhört gruppen i cirka sju år. För några år sedan började en kvinna, som är en mycket udda personlighet. Jag gissar, att om man skulle diagnostisera henne, så hittar man henne någonstans i ett autismspektra.

Hon går mycket för sig själv och pratar för sig själv. För långa dialoger, med någon. Hon svarar inte på tilltal och möter en inte med blicken. Hon har mest funnits med i bassängen och inte gjort så många rörelser utan guppat runt lite för sig själv. Men hon har varit mycket aktiv i Reumatikerföreningen. Aktiv på det viset att hon går på alla möten, är med i gruppen som går med stavar, är med i gruppen som har handgymnastik och så vidare. Och hon har totalkoll på allt, när möten är, vilka tv-program det är på kvällen och liknande saker.

I våras började vi märka en skillnad hos henne. Hon började lite smått att prata med oss andra. Vi har hela tiden varit noga med att hon ska känna sig som en del av gruppen. Så när man kommit så har vi hälsat på henne med hennes namn: Hej, E, är det bra med dig? Vi har frågat henne vad hon tycker de gånger vi ska göra något gemensamt, som att fika tillsammans efteråt. Hon har oftast inte svarat, men deltagit i fikat.

Som sagt var så märkte vi en skillnad i våras. Det förstärktes nu när vi började för två veckor sedan. Helt plötsligt är E med i vårt pladder, levererar till och med några skämt. Hon skrattar och är delaktig. Hon hänger med på rörelserna på ett helt annat sätt. Det blev mycket glatt i poolen när vi skulle göra fågeldansen. Då skrattade E gott och gjorde både näbben och vingarna och ögonen lyste på henne.

Efteråt var vi några som hade sällskap hem, så vi pratade om detta. Vad roligt vi tyckte det var att E utvecklats så. Då berättade en av kvinnorna, R, att hon mött E i somras. De hade börjat prata och plötsligt hade E anförtrott R om hela sin trassliga uppväxt. R såg det som att hon fått en gåva.

Jag tror att det är så att E känner nu att hon kan lita på oss och vågar därför släppa in oss lite grand. Tänk vad viktigt det är att låta människor bli sedda. Det måste vi alltid tänka på. Tänk om vi själva inte skulle bli det, så olyckliga vi skulle vara.

fredag 2 september 2011

De nya sängarna

Här är de nya sängarna. Själva sängarna syns ju inte men det är vanliga Sultan som står på ben. Vi har inte plats med någon sängstomme i vårt sovrum så det får bli så enkelt som möjligt.

Vi kostade på oss två nya kuddar och nya satinlakan. De var lite dyrare, men känns som än väl använd kostnad. De är underbart sköna att sova i, samt att än så länge verkar det inte fastna katthår på dem. Vi får väl se hur de bär sig åt efter en tvätt. Jag känner mig fortfarande salig över att kunna vakna värkfri på morgonen, även om det inte håller i sig hela dagen.

torsdag 1 september 2011

Värkrapport

Idag är värken uthärdligt. Det är helt fantastiskt att vakna och känna att kroppen fått vila bort en del av värken. Vet inte när jag upplevde det senast. Sambon har samma upplevelser och det är underbart att se honom pigg och utvilad för en gångs skull. Jag tror dessa nya sängar betytt ännu mer för hans sömn än för min.

Jag har bestämt att ta det lugnt idag och ta mina Tradolan var sjätte timme. Jag tycker inte om att ta dem på dagtid, men jag tänker som så att värken ska inte få en chans att sätta sig fast. Gör den det så spänner jag mig och får ännu ondare på det viset. Om jag känner att jag klarar av vattengympan så ska jag gå iväg på den. Där kan jag både basta och vara i det varma vattnet även om jag tar det lugnt med rörelserna. Gårdagskvällen var gräsligt. Dit vill jag inte tillbaka igen.


onsdag 31 augusti 2011

Jäkla skitvärk

Den här värken är fruktansvärd. Den har spridit sig från höften och sitter nu i hela vekryggen. Precis som ett ryggskott. Jag kan inte gå, stå eller sitta. Men det kan inte vara ett ryggskott för det började inte som ett sådant. Förmodligen har jag kompenserat det höftonda och fått ont i ryggen istället. Som är ännu värre. Jag har inte hunnit vila någonting eftersom jag först hade tvättstuga och sedan har vi varit och handlat.

Fina grannen kom dessutom över med en hel hög med gardiner som jag fick att sy av. Det är en kanonkvalitet. Siden från Mellanöstern. Hon är från Libanon och hade beställt dessa från Syrien, ateljesydda. Jag ska sy kuddfodral av det tänkte jag.

Så jag har varken tid eller lust med en massa värk. Ska i alla fall lägga mig en stund nu medan sambon fixar mat. Jag får fota sängen imorgon. Idag fixar jag det inte.

Nattrapport

Nu har vi sovit första natten i de nya sängarna. Vilken skillnad. Den första skillnaden var när jag satte mig på sängkanten och det blev så högt. Inte att allt säckade ihop som det varit tidigare. Nu fjädrade det bara lite lätt.

Den största skillnaden är nog ändå att sambon sovit så lugnt. Han har inte vänt och vridit på sig sjuttioelva gånger, vilket alltid påverkat min sömn. Han har heller inte kvidit i sömnen vilket han annars gör. Nu blev jag heller inte sjösjuk av sängens gungningar.

Det stod i en medföljande beskrivning att det kan ta några veckor innan kroppen vant sig vid sängen och att madrassen format sig efter kroppen. Det kan jag tänka mig, för sängen är väldigt fast. Men oj så skönt det var att lägga sig i något som inte bara sjönk ihop.

Höften är likadan idag. Förmodligen sträckte jag mig när vi höll på igår. Gissar att det släpper om några dagar. Imorgon är det vattengympa, så varmt vatten och lätta rörelser ska nog hjälpa. Nu är det i alla fall tvättstuga. Täcken och kuddar ska blir rena och fräscha. Bild kommer när jag bäddat rent och gjort fint.....:-)

tisdag 30 augusti 2011

Höftskott?

Någonting hände med min höft när vi höll på med sängarna. Det gör skitont och jag har svårt att gå. Det är som om något låst sig. Det känns som ett ryggskott, fast i höften. Undrar om man kan få höftskott? Har tagit en Tradolan och hoppas att det släpper. Jag kanske ska inviga nya sängen med att inta viloläge.

Vissa dagar

När jag går hemma och lever som vanligt så kan jag ibland tänka, att jag kanske kunde jobba ändå. Lite grand i alla fall. Men så gör man något utöver det vanliga och man blir helt slut. Det var väldigt tydligt när vi var uppe i Sundsvall. Efter fyra timmars arbete så sa kroppen ifrån rejält. Varje dag. Ändå gjorde jag inte mer än åkte och köpte grejer, följde med sonen på Ikea eller satt vid symaskinen. Jag höll inte i en endaste målarpensel eller tapetkniv. Jag lyfte inte en pryl.

Eller som att sitta och stå på två dagars konsert, som i helgen. Då var jag domnad i fötterna och knäna sa ifrån ordentligt. Ryggen krampade.

Nu har sängarna kommit. Sambon och jag bar dem från hissen och in. En sträcka på tio meter. Sambon bar mest och jag höll mest i och styrde. Jag är helt slut och har kramp i höger hålfot.

Det är sådana här gånger som jag fattar varför jag inte längre kan jobba. Jag som dessutom hade två jobb. Bägge två fysiskt krävande och det ena krävde dessutom mycket minne, koncentration och samordningskapacitet.

Så det där med att jobba igen? Tror inte det.

Härlig känsla

Inatt har vi sovit sista natten i vår skitsäng. Idag kommer de nya sängarna. Vi fick inte ta det till på onsdag så ikväll får vi bädda provisoriskt med gamla lakan och smutsiga kuddar och täcken. Imorgon ska det tvättas och bäddas med nya lakan.

Oj, vad jag ska sova. Detta är lycka!

måndag 29 augusti 2011

Dagens gissning

Gissa vad jag köpte på Ikea? Det är väl ingen som gissar att jag köpt tyg. Jag pressade ner en hel drös i en påse som jag gav 149:- för. Och köpte även lite metervara. Men nu får jag nog ta och ge mig ett tag. Samt rensa ur tyghögarna som ligger här hemma.

Dagens samtal

Medan vi var på Ikea så ringde min mobil. Följande samtal utspelades:

TF=Telefonförsäljare, J=jag

TF: "Hej, jag heter Niklas och ringer ifrån Stora romanklubben. Du har blivit speciellt utvald att få två böcker gratis ifrån oss."

J: Du ringer lite olämpligt nu för jag är på Ikea och handlar.

TF: Då ska jag inte störa. Jag ringer en annan gång.

J: Det behöver du inte alls göra.

TF: Va, vill du inte ha två gratisböcker?

J: Nej, det vill jag inte!

TF: (aningen förvirrad) Nähä. Ok, då får jag väl tacka.

Han tyckte nog jag var jätteknäpp......:-)

Nya sängar

Idag ska vi till Ikea för att köpa nya sängar. Äntligen. När vi var i Sundsvall så sov vi på en gummimadrass. Man sov bättre på den, än man gör i våra sängar! Det har varit väldigt tydligt sedan vi kom hem. Så nu ska det äntligen bli av.

Vi har bestämt oss för att boka hemkörning. Det kostar lite mer för oss än för sonen, eftersom vi har längre sträcka från vårt Ikea, än vad han har. Vi har ingen dragkrok på bilen så om vi skulle fixa det själva innebär det att vi måste låna/hyra bil och släpkärra eller hyra en skåpbil. Då hamnar vi på nästan samma pengar och har ändå hela jobbet kvar. Med våra dåliga ryggar så är det inget bra alternativ. Vi ska beställa hemkörningen tills på onsdag.

Vi ska också kosta på oss varsin ny kudde och en omgång nya lakan. Så på onsdag förmiddag har jag bokat tvättstuga. Det ska bli rena och fräscha täcken och kuddar i de nya sängarna. Något annat duger naturligtvis inte.

Det här känns fantastiskt. Nästan rena rama lyxen.

söndag 28 augusti 2011

I en sal på lasarettet

När jag satt och letade efter "Välkommen hem" så hittade jag denna. De flesta tjejer/tanter/kvinnor i min ålder har väl gått och gnolat på denna låten som barn. Det har i alla fall jag gjort. Vi var tre flickor som höll ihop i det som nu motsvarar mellanstadiet. Det var Monika, Christina och jag. Monika hade hjärtfel så det gjorde visan ännu mer sorglig.

Så småningom kunde man ju höra den sjungas av Maritza Horn. Jag tycker att Thomas Di Leva sjunger den väldigt fint, i alla fall.


Kosmisk festivalavslutningDet blev ännu en magisk kväll på stan. Ikväll blev det dessutom med inslag från kosmos.

Miss Li var fantastisk. Vilket yrväder och vilken röst det bor i denna lilla kropp. Hon for fram över scenen i ett rasande tempo och med en musikglädje som verkligen smittade av sig.

Senare på kvällen intog Thomas Di Leva scenen. Jag har aldrig varit någon riktig Di Leva-fan, men han har mer och mer borrat sig in i mitt musikhjärta. Ikväll fick han en ny fan i mig. Han visade upp en humoristisk sida som han inte visat så mycket av tidigare. När han presenterade Välkommen hem så berättade han att den hade han skrivit till sin vän Plura. Men när han satt där och skrev så trängde det sig in en massa Di Leva-baciller så låten blev en kosmisk blandning av Pluralism. Helt klar är han en skön lirare.......:-)