fredag 11 juli 2008

Diskriminering?

För några dagar sedan damp det ner ett stort vitt kuvert i brevlådan. Adresserat till mig. Att det var från en bokklubb gick det att se redan på utsidan kuvertet. Även om jag inte brukar hoppa på sådana erbjudanden, så brukar jag ändå öppna kuverten för att se vad jag missar. Det var många och fina saker den här gången. Tre böcker som man fick köpa för 19:- stycket. Sedan fick man en massa gåvor. En skinnväska värd 1200:-, gåstavar värda 350:- och ett halsband med swarovskisten värd 550:-. Allt som allt var erbjudandet värt 2938:-

Jag tittade lite längtasfullt på den snygga handväska och på gåstavarna. De sakerna hade jag gärna tagit emot. Men jag bet ihop, tog hand om blyerstpennan man dessutom fick och lät alltsammans hamna i pappersåtervinningen.

Efter ytterligare något dygn så fick även sambon ett stort vitt kuver, från samma bokklubb. Han öppnade också sitt kuvert, trots att vi visste vilket erbjudande som kom. Han var ute efter blyertspennan. Blyertspennor kan man aldrig få för mycket av. Speciellt inte om man är korsordslösare. Då upptäcker han att hans erbjudande är inte likadant som mitt. Fast det är klart, män använder ytterst sällan läckra handväskor eller kvinnliga halsband. Däremot är gåstavar väldigt könslösa. Han blev erbjuden tre stycken böcker för 19:- styck och en dvd-spelare värd 500:-. Det var allt. Inga gåstavar eller något annat kul. Hans erbjudande var värt 1338:-!

Skillnaden mellan våra erbjudanden var 1600:-! I de flesta fall så brukar det förekomma en viss diskriminering att vara kvinna. Den här gången var det helt tvärtom. Man kan ju undra vad det är för signaler som denna bokklubb sänder ut. Är det fler kvinnor än män som är med i bokklubbar? Ja, tacka för det när det är en sådan skillnad i erbjudanden. Menar man kanske att män läser mindre än kvinnor? Tror inte det, i alla fall inte i vår familj där läsarnivån är väldigt jämnt fördelad. Sedan kan man även fundera över varför en bokklubb erbjuder en dvd-spelare som gåva. Vill man att folk ska titta på film istället för ett läsa deras böcker? Eller menar man att män är mindre läskunniga så de lockar med en dvd-spelare för männen. Har de tur kanske mannen antar detta erbjudande och låter sin kvinna läsa böckerna.

torsdag 10 juli 2008

Nominerad


Jag har blivit nominerad av Barbamorsan. Gissa om jag blir stolt och glad. Det pirrar till i magen och man känner sig så där himla extra glad.
Jag har också några jag vill nominera, så härmed utser jag dessa till mina favoritbloggar just nu:
Och sista men inte minst, värdens bästa
Det är ingen rangordning, bara bokstavsordning. Alla ger mig något extra och muntrar upp mina dagar på olika sätt. Det är en skön blandning av flärd, sömnad, vardagligheter och konstigheter och tänkvärda ord. Precis som en perfekt dag ska vara.
Tack kära bloggvänner för att ni finns.

onsdag 9 juli 2008

Min morbida sida

Det verkar som om jag har en riktigt morbid sida. Jag frossar i mord och hemskheter. Självklart är det inte jag som mördar. Så hemsk är jag inte. Utan jag älskar att titta på det eller läsa om det.

I söndags var det Tyst vittne. Vem satt klistrad vid TVn och tittade på äckliga likdelar och andra fynd som gjordes i dypölar och kloaker? I måndags var det ordentlig krock, Billy Bathgate på nian och CSI på femman. Då spelar man så klart in, så man kan frossa i fler mord. Igårkväll var det Morden i Midsomer. Mmmmm, alla dessa engelska deckare som är så underbara. Ikväll är det krock igen Cold Blood på fyran och Mördare okänd på ettan. Tack gode gud för videon. Man kan ju inte missa ett endaste litet kladdigt mord.

Hos vem står alla trettiosex avsnitten av Mordkommissionen? Jo, i vår dvd-hylla. Vad läser jag helst för böcker? Rätt gissat, deckare.

Vad är det som gör att man är så fascinerad av detta mördande? För jag är ju inte ensam, det vet jag. Är det så att det är ens sanningssökande och rättstänkande som gör att man gillar detta. Nöjet att på slutet få se hur de fångar in och bestraffar denna hemska människa som utfört allt detta brutala. Jag vet inte. Jag vet bara att jag älskar att se och läsa om dessa hemskheter.

tisdag 8 juli 2008

Nysytt

Här kommer lite mer av det jag pysslar med nu. För några dagar sedan fick jag för mig att jag skulle sy en necessär. Jag hade sett ett mönster i en bok som jag har. Glad i hågen tog jag itu med det. Blixtlås och hela överdelen blev kanonsnygg. Men så skulle jag sy dit botten och allt sket sig totalt. Jag fick inte till det hur jag än gjorde. Så den halvfärdiga necessären hamnade i en liten hög med andra halvfärdiga saker.


Eftersom jag är en tjurskallig norrlänning så gav jag mig inte så lätt. Efter visst funderande så tog jag nya tag. Med nytt tyg och med en alldeles egen idé i huvudet. Och vips så blev det en necessär. Nja, kanske inte alldeles så snabbt. Men med lite trulande och tänkande så blev det en modell jag är nöjd med. Det här är resultatet. Den är ca 16 cm hög, 13 i botten och ca 33 cm bred eller om man säger lång. Det är två fickor invändigt och mellanlägget består av tunn skumplast för att skydda lite mot stötar.

Nu vet jag hur jag ska göra och hur jag inte ska göra så nästa kommer att gå snabbare. Jag har ett batikliknande tyg med elefanter ligger klart för tillklippning. Det tror jag kommer att bli jätteläckert.

När jag velat göra något annat så har jag lekt lite med frihandsquiltning på symaskin. Det här är ett gardintyg som är lite glansigt. Jag har fyllt i rosen med lila tråd och ska fortsätta att fylla i bladen med grön tråd. Det är lite avkoppling från vanligt syende. Samtidigt som man kan inte hålla på för länge för det är väldigt ansträngande för koncentration och syn. Men kul och jag är jättenöjd med resultatet.

söndag 6 juli 2008

Solhattar


Pocketomslag


Lite smått och gott

Just nu känns det som att tiden fördelas mellan symaskin och lotten. Några timmar varannan dag är lagom att vara på lotten. Sedan måste kroppen få en dag till att hämta igen sig på. Helst skulle man ju ha en trädgård som det gick att gå ut och greja lite i när man orkade. Nu måste det planeras lite mer. Men vi vill inte vara utan lotten för det känns mycket skönt att vara där.

Vid symaskinen har jag hållit på att ta fram lite nya modeller. Det har blivit några misslyckanden men så lätt ger jag inte upp. Det jag misslyckats med är att ta fram en snygg och lättsydd necessär och en grytvante som jag sett och som jag vill göra. Jag får göra nya försök med det. Jag ska även snart börja med en barnvagnsväska till det kommande barnbarnet vagn.
Här kommer i alla fall lite smått och gott som jag gjort den senaste tiden:

Näsduksfodral i kuvertmodell.


Näsduksfodral i en annan modell.