lördag 8 september 2012

Jag längtar efter en vardag

Just nu känns det som att det varit någonting ända sedan midsommar. Vi har haft besök i olika omgångar, vi har varit och besökt folk, det har kommit en liten Nelson som dessutom skrämde oss rejält med att bli väldigt sjuk. Det har varit andra sjukdomar som slutat i dödsfall och nu senast amerikafrämmande, med en snabbt inplanerad lunch och snabbesök hos Madde och Ali.

Jag har haft rejäl hjärtklappning ända sedan vi kom från Sundsvall. Det är ett tecken på inre stress som inte känns bra. Här kommer min stresskänslighet in. Jag tror att andra har svårt att förstå den, om man inte själv varit där.

Igårkväll ville jag bara skrika rätt ut. Det kändes som att nu orkar jag inget mer om jag inte får en lugn och skön vardag, helst vid symaskinen som är det mest avkopplande jag kan hålla på med. Så inatt valde jag att sitta uppe ensam sedan sambon lagt sig. Jag satt länge vid datorn och bara kollade runt. Ikeas hemsida var skön och avkopplande med alla sina färger och textilier. Sedan läste jag i allt för många timmar. Jag kunde inte sy eftersom symaskinen står i sovrummet. Så det blev alldeles för lite sömn vilket kroppen känner av nu. Jag var ju också tvungen att kliva upp och laga mat och städa av det värsta innan Rosanna kom. Men jag behövde den egentiden, så mentalt känns det något bättre.

Nu ska vi bara klara av en begravning på onsdag. Sedan hoppas jag verkligen att det får bli vardag igen.

fredag 7 september 2012

Amerikafrämmande

Sambons brorsdotter, från det stora landet over there, är på Sverigebesök. Ett kort besök, så det gäller att planera in allt ordentligt. Så efter lite facebookande så bestämdes det att hon kommer till oss imorgon och äter lunch. Efter det åker vi tillsammans till Madde och Ali.

Nu ska jag gå och göra pajdeg, som får vila till imorgon.


Ikea = bra service

Säga vad man vill om Ikea, men de är bra på det här med service. Idag har de fixat den trasiga fåtöljen åt oss. Vi åkte dit med ryggstödet, som den halva skruven satt kvar i. De tog bort den och vi fick nya skruvar att sätta dit. För säkerhets skulle fick vi med oss skruvar så vi kan byta på den andra sidan också.

Det kostade oss resan dit, plus tio kronor. Den tian går till Rädda Barnen. De gör så när det är små reservdelar man behöver köpa. Det gillar jag.

torsdag 6 september 2012

Upptäckten av otränade muskler

Ikväll var jag på höstens första vattengympapass. Det började egentligen förra torsdagen men då var vi ju bortresta. Det var ny ledare och ett helt nytt program. Betydligt hårdare än tidigare. Jag var så svettig att det ångade om mig innan det var klart. Det blir så när man gympar i trettiofyra gradigt vatten. Samtidigt känner man att man verkligen gjort något.

Någon sa att den nya ledaren varit inom det militära tidigare. Det skulle inte förvåna mig. Hon var flåshurtig och hojtade som den värsta sergeant. Det blir nog bra det här.

Jag kan ju meddela att lårmusklerna värker rätt mycket just nu. Få se om jag kan gå imorgon.....:-)


Paj

Det är inte någon kantarellpaj jag ska berätta om, även om man skulle kunna tro det efter vårt svampplockande.

Nej då, det är min älskade fåtölj som är paj. Helt plötsligt ikväll for jag baklänges. Som tur var så ramlade jag inte i golvet, eller något sånt. Jag hamnade lite mer på sniskan, utan alkohol, så att säga. Vi har ju två Poängfåtöljer, varav jag nyttjar den ena varje kväll framför TV:n.

Bild lånad på Ikea.se
En skruv/bult hade gått av där armstödet är fäst i ryggstödet. Nu var det enkelt att för kvällen byta plats på fåtöljerna. Imorgon får sambon ta en tripp till möbelvaruhuset och be om hjälp att få en ny skruv, samt råd om hur han ska få bort den lilla biten som sitter kvar i ryggstödet. Jag har bett honom om att skaffa två skruvar för att byta på den andra sidan innan det händer någon mer olycka.

Det kändes skillnad på fåtöljerna så det märktes väl att den ena är mer utnyttjad än den andra.

onsdag 5 september 2012

Hemma igen

Det finns en sak som är oslagbar när man varit borta ett tag. Det är att få lägga sig och sova i sin egen säng. Det är en höjdare. I alla fall när man har en värkig kropp.

Vi kom hem sent igårkväll. Nu finns det mycket att smälta, för vi har haft många fina dagar tillsammans med mina barn. Några har jag ju redan berättat om.

På lördagen var vi till sonen och städade. Det var roligt att märka att han numera städar ganska bra själv. Så det var inte alltför tröttande. Dessutom var vi ju fyra man stark plus sonen. Han har slängt ut nästan alla sina möbler från vardagsrummet. Nu är det där det ska tapetseras och målas. Det ska hans pappa med sambo fixa. Sedan ska sonen köpa ett helt nytt möblemang dit. Vi var ju och tittade ut möbler på Ikea när han var hos oss i somras. Så det är i princip bara för honom att åka till Ikea, göra en beställning och få allt hemkört.

Kvällen tillbringades som vanligt med god middag och kortspel på det.

På söndagen vaknade vi till en regnfri dag, så vi bestämde att det var svampskogen som gällde. Det var rätt häftigt att återse mina gamla svampställen. Lite nostalgiskt blrv det när vi var in på ett ställe där mamma och jag plockat mycket svamp och barnen varit med sedan de var små. Nu hittade vi inte så mycket på just det stället. Det var gula kantareller vi var ute efter. Ingenting annat.

Vi fortsatte att köra den skogsbilsvägen där jag visste att det fanns ett annat bra ställe. När vi kom dit så var det redan folk där, så vi fortsatte tills vägen tog slut. Där gick vi in och hittade hur mycket kantareller som helst. Det var bara att gå och plocka. Där lyckades jag irra bort mig ett tag. Det var ingen täckning på mobilen så jag blev lite svettig ett tag. Då kom jag på att jag kunde använda musiken jag hade sparat. Så där gick jag i skogen och spelade Pink på högsta nivå i förhoppning att någon skulle höra mig. Helt plötsligt hör jag någon tuta vid bilen och då hade jag det ljudet att gå efter. När jag äntligen såg bilen och kunde göra mig hörd med rösten så sprang jag på ännu mera kantareller.När alla fyra var samlade vid bilen fikade vi och rensade en del redan på plats. Vi bestämde att testa på ett ställe till. Det var där det redan var folk. Vi åkte tillbaka och svängde in där, men valde att åka en liten bit till. Där gick vi in i skogen och nästan på en gång hittade vi ett ställe som var som hämtat från en svampplockares våta dröm. Vi hade fullt sjå att inte kliva på svamparna. På det stället var det väldigt stenigt och svårgått, så när vi plockat rent så vände vi tillbaka till bilen, för hemfärd.

När vi kom hem rensade vi det vi inte redan rensat i skogen. Uppskattningsvis hade vi fått ihop10-12 liter när det var färdigrensat och skuret i bitar. Sonen kom på kvällen så då åt vi varsin rejäl svampmacka till förrätt. Kvällen efter åt vi fläskfilégryta med kantareller. Ändå blev det tolv rejäla påsar för infrysning. Det var gott att få sex av dem med sig hem.

Måndagen ägnades åt klädvård. Jag hjälpte dottern ändra hennes bröllopsklänning och kortade ett par jeans åt henne. Kroppen var dessutom rätt mör efter svampplockningen så en vilodag var välbehövligt. Tisdagen var det hemresa på plus att dottern hade tvättstuga. Hon tvättade upp det mesta åt oss också, så det är bara att plocka in rent i skåpen för oss idag. Idag är det uppackning och fyllning av kylskåp som gäller. Det räcker som en början till att återgå till vardagen.