onsdag 20 maj 2009

Baguetter och fisksoppa

Idag har jag bakat. Det har tagit många timmar, men var värt varenda minut eftersom slutresultatet blev sagolikt gott.

Jag har hittat en, för mig ny matbloggare. Eller rättare sagt så hittade han mig. När jag välkomnat honom hit, så återgäldade jag besöket och blev helt salig över vad jag läste. Det var en bloggare med förkärlek till gott bröd. Jag läste om kalljästa bröd, långjästa bröd, surdegar och till och med egengjord vildjäst. Vem är då denna bloggare. Han heter Johan och ni hittar honom här.

Idag har jag alltså bakat baguetter som jag hittade recept på hos Johan. Eller rättare sagt så började jag igårkväll. Idag har jag sedan blandat, jäst, vikt, jäst, vikt, jäst, rullat, jäst, dragit, jäst och gräddat. Det var inte ett bröd man slängde ihop på en kaffekvart. Resultatet blev ett av det godaste bröd jag någonsin ätit. Det bästa av allt var att jag åstadkommit det själv.

Till detta åt vi en fisksoppa som sambon komponerat ihop förra helgen. Då blev det så mycket över att det räckte en gång till. Eftersom vi vill äta den ljuvliga soppan fler gånger har vi idag skrivit ner receptet. Det kommer här. Ett slutligt tips är att besök Johans blogg och gillar ni att baka så testa hans recept. Jag kommer att fortsätta prova på de olika brödsorterna.

Mattes goda fisksoppa

4 port

Börja med att koka 1 l vatten tillsammans med 2 fiskbuljongtärningar, 1 stor potatis, 1 gul lök och 1 morot, i bitar. Krydda med 1 tsk gurkmeja och ½ tsk chili på tub. Koka allt i ca 20 min tills rotfrukterna är mjuka. Ta sedan bort grönsakerna från buljongen. Ha bort morot och lök och spara potatisen. Mixa potatisen i buljongen.

Skär 2 morötter i stavar. Skiva 2 färska lökar fint (knipplök eller liknande). Skala, kärna ur och tärna 3 tomater. Koka först morotsstavarna i buljongen så de blir mjuka. Tillsätt resten av grönsakerna och koka upp.

Lägg nu i 1 pangasiusfilé (ca 300g), 2 laxbitar á 140 g och ca 2 hg crabsticks. Tillsätt 2 dl grädde, 1 dl vitt vin och koka allt i ca 10 minuter.

Smaka av med lime, svartpeppar och fiskfond på flaska.

Helst hade vi velat använda saffran istället för gurkmeja och räkor istället för crabsticks. Det här blev lite ”man tager vad man haver”. Använder man räkor så ska de ner i soppan i absolut sista minuten så de inte blir sega. Räkorna är ju även saltare än crabsticks så det måste man även tänka på innan man saltar för mycket. Har man inte chili på tub så blir det väl ca en halv vanlig chili. Rekommenderar annars att ha den på tub. Då har man alltid färsk chili hemma.

Smaklig måltid

9 kommentarer:

Bim HD sa...

Uff, nu blev jag hungrig, redan P
Men, nu mot logopeden... sedan in på jobbet - skriva i och försöka få ihop ngt bra... man är ju varslad... förutom att man slåss med väderkvarnar (läs FK)
Må så grankott...

Johan sa...

Kul att receptet kom till användning! Jag blev inte riktigt nöjd förrän kanske tredje gången jag bakade dem så superkul att du lyckades på första försöket.

Hade varit kul att se en bild på underverken :)

Cicki sa...

Bim: Är du hemma någon dag så rekommenderar jag dig att testa. Det var inte jobbigt för kroppen heller.

Johan: Jag blev verkligen nöjd första gången. Som du säkert redan förstått så är jag dålig på att komma ihåg att fota. Ska försöka skärpa till mig....:-)

Å du, testa sambons soppa. Den är ljuvlig.

Spader Madame sa...

Inte baka -nope! Men soppan låter himla god! Chili på tub har jag aldrig hört talas om, ska definitivt prova... Ha den bästa helgen! KRAM

Cicki sa...

Spader: Jag rekommenderar verkligen soppan. Chili på tub har vi hittat på Coop. Vet inte om det finns på andra ställen. Men man får vara försiktig med den för man behöver bara ta så yttepytte lite för att det ska ge smak.

Klimakteriehäxan sa...

Å så många gånger jag tänkt att jag skulle försöka mig på att baka just baguetter, men det har aldrig blivit av. Ska kolla hos Johan!

Cicki sa...

K-Häxan: Visst tog det tid men det var det värt så jag rekommenderar att du kollar hans recept.

Christina sa...

Jag har kollat Johans blogg och den är verkligen fantastiskt bra och så generöst att han delar med sig av alla dessa brödrecept. Fina foton också.

Mmmm, så fort jag är klar med bokjobbet ska jag testa något av recepten, kanske ska prova samma som du?

Och fisksoppan lätt verkligen god, den sparar jag ner direkt!

Jag hade inte heller hört talas om chili på tub...är det något liknande harissa på tub?

Du får sätta upp en post-it-lapp väl synlig i köket någonstans "KOM IHÅG ATT PLÅTA!!!" ;)

Cicki sa...

Christina: Jag tänkte på dig och Håkan ang soppan. Den borde vara något som passar er. Chili på tub hittar du på Coop. Det är deras eget märke. Harissa har jag bara i pulverform.

Ja, jag får nog ha en påminnelselapp ang kameran....:-)