lördag 2 april 2011

Lördagssprätt

Har tvättat fönster och ska sätta upp nya gardiner som fanns med i lådan från pappa. Då ser jag att det är alldeles för korta. Vad göra? Fram med sprätten. Det är vad jag gör nu. Sprättar och sprättar. Jag kommer inte att hinna allt jag planerat idag. Men fina gardiner blir det.

Tomat-& pastasoppa

Vi äter soppa ganska ofta, minst en gång i veckan. Soppa är gott, det är billigt och går att variera i det oändliga. Soppa går också väldigt snabbt att laga. Det är skivandet av grönsaker som tar lite tid. Koktiderna är oftast väldigt korta. Man får en måltid klar på cirka en halvtimme. Serverar man dessutom ett gott soppbröd till så blir det en kunglig måltid. Nu kämpar vi även med vikten och då är soppa också ett bra alternativ.

När vi var till Willys igår så hade de väldigt billiga tomater. Vi köpte ett kilo för att kunna använda till soppa. Vi köpte även billig squach. När vi kom hem letade jag i vår sopp-kokbok och hittade ett jättefint recept på tomatsoppa. Det skulle även vara squach och morötter i den, basilikan stod i köksfönstret, så vi hade alla ingredienser hemma.

Den blev otroligt god, så den kommer att få stå på menyn flera gånger, om tomatpriserna tillåter det. Igårkväll blev det faktiskt vörtlimpa till. När jag skulle ta fram bröd ur frysen så hittade jag en sådan limpa. Det lite söta från russinen passade utmärkt till den här soppan. Här kommer receptet.

Tomat- & pastasoppa

11/4 liter grönsaks-eller kycklingbuljong
90 g cavatappi eller liknande pasta
2 morötter, skivade
1 squash, skivad
4 mogna tomater, skållade och grovhackade
2 msk strimlad basilika

Häll buljongen i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Sänk värmen, lägg i pasta, morotsskivor och squash låt koka i cirka 5-10 minuter, eller tills pastan är al dente. Tillsätt tomaterna och värm försiktigt i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över basilika före servering.

fredag 1 april 2011

Det är hon

Det finns många fina svenska artister. En av dem är Brolle, enligt mig i alla fall. Så jag fick mitt lystmäte ikväll när han var med i "Så ska det låta". Han sjunger bra, verkar vara otroligt trevlig och tål dessutom att tittas på (fast man är en gammal tant)........:-)

Disktrasgarner del 2

Igårkväll började jag sticka en disktrasa i ett av de nya garnerna jag köpte. Det är det ekologiska bomullsgarnet. Jag blir alldeles salig när jag läser på insidan av etiketten som satt runt garnet.

Så här står det:
----------------------------------------------------------------------------------

"Eko-garn tillverkas av bomull som kommer från små självägande bönder i Peru. Bomullsbusken får växa långsamt och frukten mognar under lång tid. Det ger långa fibrer och en hög kvalité. Varken konstgödning eller kemiska bekämpningsmedel används. Bomullen skördas för hand. Garnet är KRAV-märkt.

Garnet färgas på Gotland. Jag använder batikfärg som är den skonsammaste färgen mot miljö när det gäller bomull. Den innehåller inga tungmetaller och genom att jobba hantverksmässigt är jag mycket snål med både vatten och torkvärme. Efter färgning härdas färgen genom kokning, vilket gör att det inte krymper. Batikfärg är ljus-och tvätthärdig och plaggen kan tvättas mellan 40-85 grader, i maskin eller för hand. För att plaggen inte ska hänga ut sig av sin egen tyngd under torkningen bör de centrifugeras.

Varje färg har sin egen karaktär och inget färgbad blir det andra exakt likt. Därför blir varje plagg unikt. Detta innebär att det kan skilja en smula mellan garnprov och det garn du får."
----------------------------------------------------------------------------------

Tyvärr kommer detta garn inte att finnas mer eftersom det tydligen blivit för dyrt att färga in. Garnaffären hade bara lite grand kvar, så nu är jag så rådvill om jag redan idag ska åka in och köpa upp mer, eller om jag ska sticka klart denna trasa och testa först. Och hoppas på att de härvor som fanns, även finns kvar i nästa vecka. Det tål att tänka på, när man inte har så många "kroningar" att röra sig med.

Jag är nog knäpp som går igång så på ett garn som "bara" ska användas till disktrasor......:-)

Ali

På onsdag åker Ali tillbaka till Ghana. Hoppas han inte behöver vara borta så länge. Vi håller tummarna för att Madde och han kan få starta om sitt liv så fort som möjligt. Och att Melina inte behöver vara utan sin pappa alltför länge.

torsdag 31 mars 2011

Biofarfar

Den här bilden är en av de få bilder där vår biologiska farfar finns med på. Från vänster står min farmors syster och hennes man. I mitten står gammelmorfar och gammelmormor, dvs min pappas mormor och morfar. Till höger står alltså min farmor och min biologiska farfar.

Vi växte upp med vetskapen om att han vi kände som farfar inte var vår biologiska farfar. För mig var han ändå världens bästa farfar, så jag kände aldrig saknad efter den "riktiga" farfar. Det är först på äldre dagar jag kan känna sorg över att vi aldrig fick lära känna honom.

Farmor och biofarfar separerade när pappa var liten. Farmor förbjöd pappa att ha kontakt med sin pappa, något som man idag tycker är horribelt. Men då tror jag att det var fullt rimligt att man ställde sådana krav. Pappa har berättat att biofarfar, trots detta, var och hälsade på oss vid minst ett tillfälle. Vi hade dessutom viss kontakt med en av pappas halvsystrar. Helt enkelt beroende av att hon var med om en olycka och vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där vi bodde. Biofarfar och hans nya familj levde annars i Västerås.

Nu när jag är äldre så tänker jag så tänker jag rätt mycket på det här. Det finns så många offer i denna historia. De största offren är naturligtvis pappa och hans biologiska pappa, som inte fick ha någon kontakt. Kanske skulle mycket sett annorlunda ut om de hade fått det. Pappa växte upp som ensambarn, fast att det fanns flera halvsyskon. Han kanske hade mått bra av att få lära känna dem ordentligt? Jag kan tycka att även farmor är ett offer. Varför förbjöd hon sin son att ha kontakt med sin pappa? Var hon så bitter att hon ville straffa sitt barns far? Eller var hon rädd att hon skulle mista sin sons kärlek om han fick en chans att lära känna sin pappa? Vilka orsakerna var så måste hon mått dåligt i detta. Jag kan inte tänka mig något annat.

Även vi barnbarn berövades kontakten med vår biologiska farfar, tack vare detta. Och vår mamma berövades kontakten med sin biologiska svärfar.

Sedan farmor gick bort så har pappa släktforskat om sin pappa. På det viset vet vi lite mer idag. Men jag hade gärna velat lära känna honom på riktigt. Nu är det som det är och det går inte att göra något åt. Det är bara att acceptera.

onsdag 30 mars 2011

Disktrasgarner

När vi ändå var ner på stan idag så kilade jag in på en liten garnaffär som vi har här. Jag har inte varit dit så många gånger eftersom jag brukar göra det enkelt för mig och köpa garn hos en som också säljer tyger. Han köper upp restlager och säljer ut. Han är inte speciellt billig på tyger, men det är praktiskt eftersom han håller till bredvid Willys.

 Det mesta garnet jag köpt hos honom har varit nystan för tio kronor. Men nu vill jag ju vara mer noggrann med kvaliteten om jag ska sälja disktrasor. I fredags var jag in till han med restgarnerna. Han hade MarksKattens lingarn för 56:-/ härva. Jag valde att inte köpa det för jag ville kolla runt lite mer på lingarnskvaliteter. Så idag var jag som sagt var in på en riktig garnaffär. Vilken skillnad. Här fick jag svar på mina undringar om tvättemperaturer, färgning med mera. Plus att hon var fem kronor billigare per härva på Kattens lingarn.

 Idag köpte jag två härvor lingarn, lingrå och turkos. Och två härvor med ekologiskt och handfärgat bomullsgarn, mörkgrått och mörkrött.


 Här ska det nu stickas vackra disktrasor. Jag är så taggat att jag struntar nog i tvättstugan och stickar istället........:-)

Turdag

Ibland ska man ha tur som en tok. Vi var ner på stan idag för en besök på apoteket. När vi går därifrån så ville sambon kolla in på en liten datorbutik. Där ligger ett sprillans nytt (men omodernt) moderkort som funkar till min dator. Priset? 200:-! Det känns som rena rama vinsten. Nu kan vi hålla liv i det gamla tröskverket ett tag till.

Tävling med fin vinst

Det är inte ofta jag är med och tävlar. Men vem kan motstå att tävla om den här tjusiga sjalen inne hos duktiga Anna Johanna. Här hittar du till tävlingen.

tisdag 29 mars 2011

Vem ska jag tro på?

Idag har jag varit till farbror doktorn. Nu var det till han som jag egentligen är listad hos. Tidigare har jag fått gå till en kvinnlig ST-läkare istället. Hon har varit enormt noggrann och tagit sig tid med allt. Nu gör hon en del av sin praktiktid på sjukhuset, så då fick jag träffa min ordinarie läkare. Jag har aldrig träffat honom tidigare eftersom vi bytte vårdcentral i höstas.

Nu säger han lite olika mot vad hon sagt. Doktor Margareta har varit nöjd med mina värden på sköldkörteln efter medicinering. Det var doktor Fredrik inte alls. Han tycker jag ska dubbla dosen på den medicinen. Dessutom vill han att jag ska medicinera mot mina förhöjda blodfetter. Det har Margareta tyckt varit onödigt, eftersom hon inte ansåg att de var tillräckligt höga för det. Det var så pass att Fredrik undrade om jag motsatt mig behandling, eftersom den inte satts in. Fredrik tyckte också att jag fått gå på för täta provtagningar. Jag har tyckt att det känns omtänksamt av Margareta att vilja kolla upp mig ofta.

Så här är jag nu med två olika läkarbesked och undrar vem som har rätt. Har den ena undermedicinerat mig eller är det så att den andra vill övermedicinera mig. Vem ska jag tro på? Den erfarna doktor Fredrik eller den försiktiga doktor Margareta?

Eftersom jag också lärt mig "att den som lyder råd är vis", så det får väl bli som Fredrik tycker. I alla fall för närvarande. Det blir ny provtagning om tre månader, nu när han bestämmer. Jag får väl se hur det ser ut då. Då kanske jag vet vem jag ska tro på.


måndag 28 mars 2011

Vänskap och en sunkig dator

Idag har hela dagen gått åt till att umgås. En väninna som nästan bor i Långtbortistan, eller i alla fall i Norrköping, har varit och hälsat på. Det var länge sedan vi sågs, så det fanns mycket att ventilera. Vi ses inte så ofta, men när vi ses så är det alltid så trevligt.

Dessutom lyckades jag ställa till med lite elände på min dator igårkväll. Jag blev vansinnig på den och stängde impulsivt av den på knappen. Så får man inte göra! Så sambon har svurit ett par ramsor över den idag. Den sjunger nog på sista versen nu. Rätt som det är så lägger den nog bara av.

söndag 27 mars 2011

Modell -64

Det här fotot hittade jag hemma hos pappa igår. Jag är ca 15 år. Vi bodde i Göteborg vid den här tiden.