lördag 2 februari 2008

Snöyra

Så här ser det ut från vår balkong just nu. Det är världens snöyra. Men eftersom det är nollgradigt så lär det väl bara bli nåt blött och halkigt när det hamnar på backen.

Förvirrad

Ibland blir jag så himla arg över min egen förvirring. Idag skulle jag tvätta håret. Jag gör inte det varje dag för det är långt, mycket långt, typ ner till midjan. När jag sedan står och ska borsta ut det vilket är ett litet h-vete i vanliga fall så upptäcker jag att jag inte haft i nåt balsam. Grrrrrr....Vi har bara dusch så det är inte att bara slänga skallen över badkarskanten och göra om det. Jag hade dessutom hunnit smörja in mig och klätt på mig så jag struntade i att göra om hela proceduren. Men gissa om det var ett slit och riv innan jag fick ur alla tovor. Då önskade jag att jag varit så kortklippt, som jag är på det offentliga fotot på bloggsidan.
Varför har jag då långt hår nu när jag är äldre. Ja det vete sjutton. När jag var ung, sisådär i arton-tjugoårs åldern, då hade jag långt hår, till och med längre än nu. Så fick jag så småningom barn och när jag ammade dem så hängde mitt hår ner i deras ansikten. Då klippte jag mig. Först blev det nåt pageliknande och ju äldre jag blev desto kortare blev håret. När jag skilde mig för tio år sedan så snaggade jag mig. Även snaggen blev kortare och kortare så till slut hade jag det bara stubbat och trivdes jättebra med det. Sambon brukade sköta klippningen åt mig med klippmaskinen. Han snaggade även sig själv.
Men så kom det en period när jag inte mådde så bra och då brydde jag mig inte om att klippa mig och helt plötsligt var håret långt. Och jag trivdes jättebra med det. Numera är även sambon både långhåríg och långskäggig. Så vi ser nog ut som ett åldrat tomtepar. Små runda, tjocka med långt hår och långt skägg. Det är bara de röda kläderna som saknas.

fredag 1 februari 2008

Kastanjelöv

Nu har jag sytt klart den första av mina nydesignade bordtabletter. Den är sydd i svart bomullstyg med mellanlägg av ett stelt vlieselineliknande material, samma material som man brukar ha i handväskor. Bladnerverna har jag sytt med silvertråd. På baksidan har jag valt svart som undertråd. Namnlappen sitter som ett sorts bladskaft. Måtten matchar tradionella bordstabletter.
Här kommer en närbild, men det är svårt att få fram den där glittriga glansen som är i tråden. Det var lite krångligt att sy med silvertråd för man fick sy väldigt sakta och försiktigt annars ville den trassla eller gå av. Men det är värt besväret för att få den där läckra effekten. Förra veckan när jag var på en tygaffär så hade de ett silvrigt tyg som stuv. Gissa om jag ångrar det nu att jag inte köpte det för att sy ett set svart och silvriga burkar.
Nu ska jag sy tre löv till få se om det är någon som vill köpa dem sedan.

torsdag 31 januari 2008

Tidsdokument

Alla bloggar som skrivs runt om i världen är ju vår nutids bästa tidsdokument. Det speglar vad vi tycker och tänker och vad vi gör. Det handlar helt enkelt om små vardagshändelser. Jag har en låda med små almanackor efter min pappas mormor, min gammalmormor. De speglar ca femtio år av hennes liv. Där har hon skrivit om vädret, hur många ägg hon sålt, hur skörden av potatisen blev, om en ko kalvat mm. Det är samma sak som vi skriver om här. De där vardagshändelserna. Egentligen skulle man spara ner sin blogg på CD och spara till barnbarn och barnbarnsbarn så de fick möjlighet att följa vår vardag.

onsdag 30 januari 2008

Fredsstyrkan

Ikväll har vi sett Fredsstyrkan på fyran. Det handlar om en svensk fredsstyrka som är i Afganistan. Jag har sett snuttar från det tidigare och känt att jag skulle vilja se mer. Så ikväll tittade vi på Roomservice och spelade in Fredsstyrkan. Vilket intressant program. Och vad mycket nytta de verkar göra på plats i Afganistan. De är hela tiden på befolknings sida mot korrupta politiker och krigsherrar. Den verkligheten får man aldrig se på nyheterna. Jag rekommenderar programmet varmt.

Vinst

När vi var på Willys så slank vi även in på spelbutiken. Vi brukar spela lite på Lotto några gånger i månaden. Inte för några stora pengar utan det brukar röra sig om ca fyrtio kronor. Ofta vinner vi runt en tjuga så när man köper ett nytt spel så brukar vi få betala runt en tjuga. Det trodde vi att vi skulle göra även idag. Men vi hade fel. Det visade sig att vi även vunnit på Jokern, vilket sambon glömt att kolla. 155:- i vinst. Det är inte dumt.

Vissa dagar

Vissa dagar blir inte som man tänkt sig. Det har varit en sån dag idag. All form av planering föll ihop som ett korthus. Det hela började väl egentligen inatt när jag inte kunde slita mig från ett spel. Jag skulle bara klara en bana innan jag gick och la mig. Den var svår kan jag tillägga. Så klockan var över tre innan jag kom isäng. Hur mogen är man egentligen?

Eftersom jag har en mycket dålig sömnkvalitet så behöver jag fler timmars sömn nu, än när jag var yngre. Jag vågar knappt erkänna att jag sov till klockan ett. Inte i ett sträck utan med en massa "upp och kissa-avbrott". Det innebar att hela dagsplaneringen blev rejält förskjuten. Vi hade tvättstuga bokad till klockan fyra. Jag hade planerat att ta fram en ny "prototyp" på en bordstablett. Det kan jag ju säga att det har jag absolut inte hunnit.

När jag väl fått igång min kropp ordentligt, ätit frukost, rivit ur sängkläder, bytit handdukar och en del annat småplock så var det redan dags att gå ner i tvättstugan. Sedan har det bara rullat på. Medan de första maskinerna kördes så var vi till återvinningsstadionen, till postterminalen och Willys. På Willys håller de på att bygga om. Det blir nog jättefint när det blir klart men nu hade de kommit till att byta kassor och köerna var bara sååååå långa. Så när vi väl kom hem var det bara att rusa ner i tvättstugan igen.

Nu är jag snart klar där nere. Sängarna är renbäddade och det mesta av tvätten ligger färdigvikt nere i tvättstugan. Sedan ska jag bara hänga in det i garderoben och sortera in i trådbackarna.

Men inte kommer det att bli någon prototyp ritad idag. Vi får väl se om det blir nåt imorgon. Jag har haft idén så länge i huvudet att nu måste jag förverkliga den. Nu ska jag ner och ta rätt på det sista. Sambon får stå för matlagningen idag. Jag orkar inte. Sedan är det Roomservice som gäller.

tisdag 29 januari 2008

Favoritmakapär

När jag syr vill jag gärna lyssna på musik. Ofta tar jag mobilen och stoppar in propparna i öronen och blir helt bortkopplad från omvärlden. Då är det bara jag, symaskinen och musiken. Idag lyssnade jag på Rix Fm. De brukar ha ett tema på eftermiddagarna, som ska engagera lyssnarna till att ringa in och säga sina synpunkter eller berätta om nåt. Idag var temat att man skulle ringa in och berätta om sin elektriska favoritpryl när man var liten.

Jag som är född typ på stenåldern kom ihåg min gamla skivspelare. Den var av grön och grå plast. Man tog av locket och då var locket en högtalare. Jag minns inte riktigt men jag tror man bara kunde spela EP eller singlar på den för en LP måste ha varit för stor. Den gick på batterier, som den slukade. Snacka om det var plastigt ljud i den, men så kär jag var i den. Jag var en så där 13-14 år och hade sommarjobbat i mammas kiosk och tjänat ihop till den själv.

Sedan hade jag en radio på mitt rum. Den var vit och det var en sån där med rör som måste värmas upp först. Men man fick in Radio Luxemburg på den. Vilken lycka. Och så var det ju Kvällstoppen med Kersti Adams-Ray. Har för mig att det sändes på torsdagar och så var det Tio i topp på lördagar.

När jag fyllde sexton fick jag en rullbandspelare, en Philips. Jag var så lycklig att jag grät. Sedan satt man där och bandade för fulla muggar.

När jag flyttade hemifrån så var den första elektriska prylen jag köpte, en symaskin!!! En Singer. Jag struntade i alla annat. Jag hade inte ens tallrikar så det räckte utan var vi flera fick vi äta ur skålar. Men det brydde jag mig inte om. Jag hade ju i alla fall en symaskin. Den hade jag tills jag fyllde 35. Då fick jag en ny maskin av min fd man. Han hade inte enbart fel...:-))) Då fick jag Berninan jag fortfarande syr på. Den har aldrig krånglat och fortsätter den att funka, så lär den få följa med mig i resten av livet.

Om jag skulle bli tillfrågad vad jag skulle ta med mig på en öde ö så är det tveklöst, min symaskin. Då kan jag ju sy mig en flotte.

Hicka

Alla får väl ursäkta att jag lyckades lägga Mikas video två gånger. Jag har aldrig lagt upp en Youtube tidigare så jag hade suttit och fnulat på länge. När jag väl lyckades så fattade jag inte det utan gjorde det en gång till. Men nu kan man ju bli dubbelt så glad......eller hur.....:-)))

Mika - Lollipop (Official Music Video)

Jag blir så himla glad av denna. Vill bara dansa med jordens bensprattel....:-)

Mika - Lollipop (Official Music Video)

Jag blir så himla glad av denna. Vill bara dansa med jordens bensprattel....:-)

måndag 28 januari 2008

Lyxtyger

Tänk om jag visste någon som ville ha kuddar av det där snygga tyget. Det passar inte här hemma, i alla fall inte förrän vi fått köpa ny soffa. Jag skulle bara vilja uppleva känslan av att få sy nåt av det där tyget. Man får lätt ut två stora kuddar av en meter. Nu suger det i köpnerven.

Ibland hoppar grodorna ur munnen

Jag var ju som sagt var ner på stan idag, till en av mina hovleverantörer när det gäller tyger. Jag har två tygaffärer att välja på, som är bra. Den här som jag var på idag ligger mitt i stan och har lite mer lyxtyger att välja på. Jag har ju börjat känna både ägaren och de som jobbar där eftersom jag köper en hel del tyg. Idag när jag kom dit så höll ägaren på att sy upp gardiner till en kund. Han var så lycklig för han köpt en ny industriell symaskin. Jag var absolut tvungen att följa med honom in på lagret för att titta. Och han demonstrerade den ordentligt, precis som alla män som fått en ny leksak. När vi ska gå ut från lagret fick jag se lite nya tyger han fått hem. De var bara sååååååå snygga. Och dyra upptäckte jag. 398:-/m. Då började vi prata priser och han berättade att han visste att inne i Stockholm tog man tusen kronor metern för samma tyg från samma leverantör. Då svarar jag naturligtvis: "Jag vet att du är jättebillig." När jag kom hem så kom jag på vad jag sagt. Han är inte billig, men han har ruskigt billiga tyger och tillbehör.

Snabb shoppingrunda

Nu har jag varit en snabbis ner på stan. Behövde mer vlieseline och enfärgade tyger. Naturligtvis hittade jag en massa stuvar, som vanligt. Och en sväng på In och Finn hör till stadsbesöken. Idag hade de stora flaskor VO5 för 25:- styck så det blev en shampo och en balsam.

söndag 27 januari 2008

Prommis

Nu har sambon och jag varit på en promenad. Det var väldigt skönt ute. Så där lagom kallt och luften kändes klar och skön. Vi är ju så himla otränade bägge två. Även om jag och väninnan promenerade varje dag i somras så har konditionen snabbt försämrats. Sambon är ju i ännu sämre skick. Nu har vi kommit överens om att gå varannan dag om vädret och värken tillåter. Det har vi lovat varandra förr så vi får väl se hur det blir med det.