tisdag 3 mars 2015

Frukost med chiafrön

Jag har haft problem att hitta en bra frukost på fastedagarna. Jag har provat gröt, vilket man rekommenderar. Men jag klarar inte det utan blir illamående. Jag har testa med frukt, bär och grönsaker. Det har funkat men känts väldigt tråkigt.

Nu har jag äntligen hittat något som känns bra. Chiafrön! De innehåller massor av bra mineraler, antioxidanter samt omega 3. Dessutom har de en bra förmåga att man håller sig mätt eftersom de expanderar 12 gånger sin egen storlek.

De innehåller kalcium, som är bra för uppbyggnad av ben, tänder, hud och hår. Kalcium hjälper även till att hålla blodtrycket på en bra nivå och förbättrar kroppen fettförbränning.

Omega 3 behövs för att kunna reparera celler och påverkar blodtrycket positivt.

Chiafröna är också rika på antioxidanter som enligt forskning kan motverka cancer. De ser också till att hålla blodsockret på en bra nivå. De innehåller även hög halt av proteiner vilket gör att man håller sig mätt längre.

De är tydligen rena rama mirakelfrön.

Igår gjorde jag en pudding med dessa chiafrön i. Den blev jättegod och var väldigt enkel att göra. Jag skulle egentligen använt lättmjölk, men eftersom det var ett riktigt busväder i söndags så ville jag inte gå till affären. Det gjorde att jag använde yoghurt istället. Jag mosade 60 g hallon med 2 dl yoghurt. När det var färdigmixat  tillsatte jag 2 msk frön. Det fick sedan stå och svälla i kylskåpet över natten.

Det blev jättegott. Visserligen är kaloriintaget lite väl högt, drygt 210 kcal. Men vi äter en middag med lågt kaloriinnehåll så ser man över hela dagen blir det bra ändå.

Om någon fastnar för det här tipset så ger jag rådet att kolla priserna ordentligt först. De varierar verkligen. Efter att kolla runt så hittade jag chiafrön för ett bra pris på Willys, 39,90 för 250 g.

måndag 2 mars 2015

Tunikor

Jag fortsätter med att vara urdålig på det här med bloggen. Det händer saker i vårt liv som tar all energi och vi kan inte påverka på något vis. Det gör att man blir handlingsförlamad på något sätt. Sambon får ont och sitter bara vid datorn eller sover. Jag syr och lyssnar på talböcker. Det är mitt sätt att fly.

Nu har jag i alla fall sytt två tunikor till dottern. De var utmanande att sy, den blå för att tyget var supertunt och ville rymma hela tiden. Den andra var besvärligt att sy för att tyget var så snett vävt. Men blev ganska bra ändå. Dottern är nöjd och det är ju det viktigaste.