torsdag 3 januari 2013

Mitt splittrade liv

Igårkväll kom jag i säng ovanligt tidigt för att vara jag. Strax efter tolv landade jag i sängen. Jag läste en liten stund och släckte ganska snabbt, eftersom jag var trött. Jag var så nöjd med mig själv. Tänkte att nu kommer jag upp tidigt på torsdagen, som för ovanlighetens skull är tvättdag. Ovanligt för att vara på en torsdag, vill säga. Somnade ordentligt också.

Och vaknade strax efter klockan två! Och kunde inte somna om! Försökte med alla möjliga knep. Vid femtiden lyckades jag äntligen somna om, men sov oroligt. Har drömt som en tok och vaknat upp vid flera tillfällen. Så nu sitter jag här, trött som en gnu. Man ska tydligen inte lägga sig för tidigt.

För övrigt lever jag just nu i två världar, dels i ett polskt ghetto, dels i ett franskt bageri. Efter jul har jag läst Ninas resa av Lena Einhorn, där hon skriver om sin mors liv i Warszawas ghetto under kriget. Just nu läser jag Utvald att leva av Jerzy Einhorn som är en beskrivning av hans liv under kriget, samt att han även beskriver mer om den politiska situationen och kriget. Parallellt med det läsandet har vi tittat av Förintelsen. Vi fyndade den på loppisen före jul. Det var fem dvd.filmer på vardera en och en halv timme.

Jag säger bara en sak: Vi får aldrig någonsin glömma det hemska som hände då! Det får aldrig hända igen!

Det franska  bageriet jag lever i handlar naturligtvis om önskeboken jag fick i julklapp, Den franske bagaren av Sébastien Boudet. Jag är helt frälst. Jag har bakat surdegsbröd i flera år, men har äntligen fått lära mig varför man ska göra olika moment, vad som händer om man gör dem och vad som händer om man inte gör dem. Allt finns förklarat på ett mycket pedagogiskt sätt. Bara som en sådan sak att man ska slänga i hett vatten i ugnen i stället för att lägga i isbitar. Jag har fått lära mig tidigare att lägga en skål med isbitar i botten på ugnen för att få en fin skorpa på brödet. Nu har jag fått lära mig av Sébastien att man ska slänga in hett vatten för att inte sänka temperaturen i ugnen. Så logiskt! Att jag inte fattat det själv? Dessutom gör man det för att bevara fukten i brödet, så det ska bli saftigare.

Det är ju inte bara bakrecept utan även lite matrecept. Jag har nu bestämt att jag ska baka mig igenom boken och testa allt. Jag ska även testa att göra min egen müsli. Jag som tycker att all köpt müsli är för torr och tråkig, nu ska jag istället testa själv. Jag är helt övertygad om att det måste vara billigare, godare och nyttigare.

På måndag börjar "arbetsveckan". Jag börjar lite lugnt med att fika med mina väninnor. Sedan har jag en större beställning att göra. Jag ska hjälpa en "kollega" med att sy grejer som hon inte hinner med själv. Det ska bli kul.

Det känns som att det nya året börjar bra, (trots dålig sömn inatt).

måndag 31 december 2012

Gott Nytt År


Jag vill önska alla vänner ett riktigt 
Gott Nytt År

Samtidigt vill jag be om ursäkt för att jag de sista dagarna inte orkat läsa ikapp utan bara raderat alla era inlägg.

Vid årskiftet 2011/2012 önskade jag oss och alla andra ett riktigt "räkmackeår". För vår egen del blev det nästan sant. Sambon fick efter många års kamp äntligen rätt till sin sjukpension. Jag har fortfarande svårt att förstå att vi numera kan köpa det mesta vi vill ha. Även om vi inte är, och aldrig kommer att bli, rika. Men vi är fria i alla fall. Det är värt hur mycket som helst.

För några andra vet jag att året inte blev fullt så bra. Så nu önskar jag er alla att 2013 ska bli ett bra år även för er. Det är ni värda. 2013 får naturligtvis fortsätta som ett bra år även för oss. Och så fort som möjligt avveckla alla förkylningsbaciller. Trots snuva ska jag ändå skåla in det nya året i champagne.