lördag 25 december 2010

Trötter

Redan igår bestämde jag mig för att jag skulle tillåta mig att sova ut ordentligt. Det har jag verkligen gjort. Först sov jag tio timmar. Jag var bara upp två gånger på den tiden. När jag ätit frukost satte jag mig en stund vid datorn. Sedan kände jag för att krypa ner i sängen igen och läsa lite. Det blev en kort lässtund för jag somnade. Och sov, och sov, och sov. Halv åtta ikväll klev jag upp.

Om det kommer att bli något problem med den kommande nattens sömn? Det tror jag inte. Jag är mera trött.

fredag 24 december 2010

Det där med julen

Bonusdottern och jag hade ett samtal över ett glas julmust ikväll. Hon tyckte att många bloggare skriver lite överdrivet om hur de kokar knäck, bakar lussekatter och pepparkakor och donar med annat inför julen. Hon tyckte det blev för mycket av det. Sådan är inte hon. Det kan jag intyga att hon heller inte är. Hon är inte den pyssliga typen.

Jag försökte försvara de unga mammorna för jag känner igen mig hur jag var, när jag var ung mamma. Nu kan jag ju givetvis bara beskriva min egen känsla hur det var för mig då. På något vis så kände jag att man ville vara som ens egen mamma hade varit. Man skulle upprätthålla jultraditionerna hemifrån. Dessutom hade man ju en svärmor (svårmor) som hade inpräntat i maken hur deras jultraditioner skulle vara. Så där stod man som ett fån och försökte få alla jultraditioner att hamna hemma hos sig. För alla ska ju vara lyckliga på julen och det blir man bara genom att behålla en massa jultraditioner. Så trodde jag i alla fall.

Så jag städade och fejade från golv till tak. Så hade både min mor och min svårmor gjort. Det sista mamma alltid gjorde på kvällen före julafton var att torka alla golven och lägga på rena trasmattor. Så det gjorde även jag. Kanske inte kvällen före, men någon kväll i alla fall. Till saken hör ju att jag även jobbade på Ica och hur det är till jul, vet väl alla som både jobbat i butik och handlat mat före jul.

Inte nog med att man skulle feja, man skulle även baka sju sorters kakor, plus flera sorters bullar och mjuka kakor. Det skulle även göras pepparkakshus och bakas pepparkakor med barnen. Jag vet inte hur många gånger jag svurit ve och förbannelser över kakor som inte blivit som jag tänkt mig. Frisk i hågen har jag ändå försökt igen till nästa jul. Sedan skulle det kokas knäck, göras ischoklad, rullas Mozartkulor och marsipanbröd. Allt för att barnen (och alla andra) skulle få vara lyckliga över all julgodis.

Dessutom skulle man ju göra egen senap och göra egen leverpastej. Det gjorde alltid svårmor. Plus rödbetssallad och mimosasallad, även detta enligt svårmors traditioner. Jag vet inte hur många olika grejer och recept jag testat genom åren för att alla skulle vara nöjda och glada på julen.

Sedan skulle man ju köpa julklappar så alla blev nöjda och glada. Även de vuxna, inklusive svårfar som oftast var missnöjd med det mesta oavsett hur man ansträngt sig.

Hur mådde jag då själv, efter allt detta pysslande. Och efter allt jobb som var på högtryck i flera veckor innan jul och med ett ökande crescendo dagarna innan julafton. Jo, jag var så slut att jag var grinfärdig. Själv ville jag bara säcka ihop framför TVn och inte göra ett dugg. Låta de andra fira jul bäst sjutton de gitte. All julstämning som jag försökt skapa, kände jag aldrig av.

Vad ville jag nu med detta inlägg. Jo, försvara alla de som försöker återskapa sin barndoms jular. När man själv var barn och bara minns det roliga. När man sedan själv står där som mamma, så inser man hur mycket jobb det måste ha kostat ens egen mamma, att skapa det som man minns från sin barndom.

Ikväll sitter vi nu här, två halvgamla typer. Trötta, men ändå nöjda att vi vuxit ifrån alla måsten. Nu ska vi bara rasa ihop framför TVn. Somnar vi så stör det ingen annan än oss själva.

torsdag 23 december 2010

Dagens outfit

Sambon och jag tog en promenad till affären för att köpa ny sill till inläggning. Vi var rejält påpälsade eftersom det är tretton grader kallt ute och blåser. I vårt lilla centrum möter vi en man iförd tjock jacka, bermudashorts och foppatofflor. Givetvis barbent. Om det var dumhet eller förvirring förtäljer inte historien.

God Jul


Jag vill passa på att önska alla bloggvänner en riktigt God Jul.

Fotot jag använt har några år på nacken. Men eftersom både jag och sambon var lite i luvan och hade tomtar på loftet vid tillfället, så tyckte jag det kunde passa.

Var rädda om varandra.

Glömde koppla upp mig

Jag har en förmåga att glömma bort att koppla in hjärnan ibland. Oftast slinker något ord ur munnen på mig innan jag hinner tänka. Ibland händer något annat innan jag hinner koppla upp mig. Idag gick hjärnsläppet ut över den inlagda sillen. Jag är traditionell med vissa maträtter. Sill är en sådan sak. Jag vill inte köpa Abbas urvattnade filéer utan jag vill sköta den biten själv. Vattna ur alltså. Jag är inte fullt så traditionsbunden så jag köper hela sillar utan rensningen överlåter jag gärna åt någon annan.

När jag jobbade på Ica i mitt gifta liv, köpte jag sillfiléer ur tunna. Den som vi själva la in av på affären. Den var bäst. Nu får jag hålla tillgodo med sillar i plast.

I alla fall så skulle jag vattna ur sillen igårkväll. Jag la den i blöt och ställde ut byttan på balkongen. Där skulle den stå över natten. Som jag alltid brukar göra. Det var nu jag glömde koppla in hjärnan. Jag tänkte inte på att det var fjorton grader kallt ute! Så idag när jag skulle ta in sillbyttan så var den bottenfrusen.

Eftersom jag är en person som försöker tänka positivt så intalade jag mig själv att det skulle inte göra något. Det är ju sill som är van att simma i Ishavet. Ikväll är det bara att konstatera att det får bli en tur till affären imorgon och göra om hela proceduren. Sillen från idag föll i bitar när jag försökte skära den. Jag får nog vika mig i år och köpa Abbas färdigurvattnade.

Gissa om jag förbannar min egen dumhet.

onsdag 22 december 2010

Checkar av

Morotslåda.....check
Kålrotslåda.....check
inlagd sill.....check
städat kylskåp.....check

Listan börjar bli rätt klar. Nu ska jag göra en banankaka. Inte för att det är jul utan för att ta rätt på de bruna bananerna som ligger i fruktskålen. Banankaka är gott.

Om någon trodde att jag lyssnade på julmusik till jobbet, så är det helt fel. Jag lyssnar på glad-musik som heter duga. Nämligen det här:

Kikar in

Här rullar livet på. Just nu i ett ganska sakta mat. På Migrationsverketetsfronten inget nytt. Planerande om strategi pågår.

Annat som pågår är julförberedelser. Idag ska det lagas mat och hämtas julgran från vinden. Det blir även lite julklappstillverkning. Vi försöker sticka in med en promenad också. Detta på läkares ordination.

På det stora hela så känns det ändå ganska bra. Det jag för närvarande bekymrar mig mest över är kylens ringa storlek. Förr har man kunnat ha mat på balkongen. Det är inte så lyckat nu eftersom allt fryser där ute. Men det känns som ett stort i-landsproblem. Vi bekymrar oss om vart vi ska förvara den myckna maten, medan andra svälter runt om i världen. Sjukt, egentligen.

måndag 20 december 2010

I sista minuten

Som en sista-minuten-julklapp erbjuder Spastugan en olivtvål och ett tvålställ i oljad teak för halva priset. Beställer du innan tisdagen så hinner de komma fram innan jul.

Du hittar även en massa annat spännande hos Spastugan. Passa på. De har mycket fina produkter.

söndag 19 december 2010

Manana

På något vis har jag inte drabbats av någon julstress. Kanske för att det just nu finns så mycket annan stress i vårt liv. Jag tänker hela tiden, att det där hinner jag imorgon. Faktiskt är det rätt skönt att kunna känna så.

Idag ska vi åka och köpa julskinkan, senap och gravad lax. Sedan är all vår handling klar. Julstädningen får bli en dammsugning och golvtorkning. Mer orkar jag inte med. De måsten som finns är att göra klar julklappar, göra köttbullar (idag), baka vörtbröd (imorgon), tvätta (tisdag) och lägga in sill på onsdag.

Förmodligen sitter jag här med panik på torsdagkväll över allt jag inte gjort. Hoppas jag kan tänka bort det.