lördag 22 december 2007

Hjärnsläpp

Idag hade jag tänkt förbereda lite julmat. Bland annat skulle jag göra två vegetariska alternativ, eftersom äldsta bonussonen är vegetarian. Jag skulle göra kålrotslåda och grönsakspaté. Jag började med att skala och dela kålroten för kokning. Det var inga problem utan den hamnade i en kastrull på spisen. Sedan skulle jag göra grönsakspatén. Den skulle bestå av purjolök, morötter och palsernacka. Varje grönsak skulle tillredas för sig för att sedan varvas i en form och gräddas. Allt skulle göras i mikron. Jag riktigt såg framför mig hur vackert randig den skulle bli. Jag mikrade alla grönsakerna och tänkte för mig själv att det här går ju smärtfritt och bra. Så skulle jag aldrig tänkt. Det var då det stora hjärnsläppet inträffade.

När man hade mikrat grönsakerna så skulle varje grönsak mixas för sig tillsammans med creme fraiche och ägg. Sagt och gjort. Eftersom purjon skulle vara i botten av formen började jag mixa den. Jag tyckte den såg lösare ut än den purén som beskrevs i receptet. Men jag tänkte att jag inbillade mig bara. Så jag häller i det gröna i formen och flyttar över mixerstaven till de kokade morötterna. Det såg också löst ut men jag mixade klart och häller försiktigt över morotsblandingen över purjolöksblandningen. Det blev rena rama politikerpatén. En rödgrön röra. Allt flöt ihop och det där vackert randiga som jag sett framför mig blev ett minne blott. Vad hade jag gjort för fel. För att jag gjort fel insåg jag ju. Receptet hade jag fått av min väninna som är duktig att laga mat. Säger hon att det är ett bra recept så är det ett bra recept.

Då slog det mig. Jag hade glömt att slå bort kokvattnet. Inte konstigt att det blev såsigt. Som tur är så hade jag inte gjort palsternackpurén och jag hade både mer morötter och purjolök. Det var bara att börja om. Nu står kålrotslådan och grönsakspatén på spisen för att svalna av. Det är av misstagen man skaffar sig erfarenhet, har jag för mig. Gud så mycket erfarenhet jag måste ha.

Dan före dan.....

Nu när julen närmar sig med stormsteg då går mina tankar till andra jular. Eftersom jag numer inte firar jul med mina barn så kan julen bli lite nostalgisk. Det är avstånd och arbeten för dem som gör att det är enklast att de firar jul med sin far, farmor och farfar. Det unnar jag dem. Vi firade nästan alltid jul med barnens farmor och farfar så det är deras tradition.

Men ett år var annorlunda. Då skulle vi fira jul med min pappa, hans fru, min farmor och hennes ena syster. Det var det året jag nästan började tro på tomten igen. Jag är inte helt säker på hur gamla mina barn var, men jag tror att sonen var tio och dottern sju år. Pappa bodde i ett litet hus på landet, på den tiden. Pappa sa att han ordnat med tomte. Det var en granne som skulle tomta. Hur det skulle bli visste inte ens pappa.

Efter att vi ätit och satt och pratade en stund så får se vi något genom fönstret. Det var ett ljussken som kom åkande över gärdet bakom huset. När ljusskenet kom närmare fick vi se att det var tomten. Han körde snöskoter. Bakpå skotern hade han en tomtenisse som höll i en fackla för att lysa upp färden. De kom närmare och närmare så vi förstod att det var till oss de skulle komma. Det var då jag började tro på tomten. Det var verkligen tomten som kom, på riktigt.

När de äntligen kom in så hade de inga masker. Skägget var gjort av sånt där lin som rörmokarna använder sig av runt rören. Som sagt var så var det verkligen verkligt. Mina barn var så pass stora att det där med tomten var mest en tradition som skulle få finnas kvar. Men det året blev de osäkra. Tänk om tomten fanns på riktigt.

Nu vet vi hur det är. Tomten finns. Han bor i skogen utanför Söderhamn.

torsdag 20 december 2007

Jul förr och nu

Den rubriken handlar inte om hur det var för länge sedan på landet utan det handlar om mina egna jular, förr och nu. Jularna förr i mitt gifta liv när jag var tvåbarnsmor och arbetade och bodde i villa. Kontra jularna nu när jag är sjukpensionär, sambo och bor i lägenhet. Fortfarande tvåbarnsmor om man nu kan säga det när "barnen" är 31 och 28 år.

Förr började jag mitt julstök redan till advent. Då började jag städa hela huset, från golv till tak. Flyttade undan alla möbler för att komma åt att knäskura alla golv, torkade ur garderober och köksskåp, frostade av frysar, torkade alla lister, och skurade, skurade och skurade, rum för rum. Tvättade alla mattor, dammsög alla möbler med mera, med mera. Jag bakade flera sorters bullar, eget vörtbröd, fyra-fem sorters kakor. Gjorde egen leverpastej, egen senap, rödbetsallad, gravade lax, la in sill, gjorde köttbullar, stekte revbensspjäll. Postade 40-50 julkort, köpte julklappar i mängd. Eftersom jag arbetade i en livsmedelsbutik så blev det även mer och mer jobb ju närmare julen vi kom. Jag arbetade för det mesta varje julafton.

Gissa hur jag mådde på julaftonskvällen på den tiden?

Jularna nu är väsenskilda från det livet. Vi har julhandlat, men enbart mat. Sedan flera år tillbaka har vi slutat med allt vad julklappar heter. Och alla är lika glada ändå. Vi lägger en del tid på maten men inte ens i närheten mot hur det var förr. Städningen då? Jag som var pedant i mitt tidigare liv konstaterade igår att jag orkar inte dammtorka bokhyllan och alla glassaker som står i den. Där ska ändå julgranen stå så det syns inte att den inte är dammtorkad. Snart ska jag lägga på juldukar och dammar där de ska ligga. Imorgon ska vi dammsuga och torka golv. Sedan ska vi pynta och det får bli jul. En lugn julafton alldeles för oss själva fylld av kärlek och harmoni.

Gissa hur jag mår nu på julaftonskvällen? Den frågan behöver jag väl knappt besvara.

onsdag 19 december 2007

En effektiv dag

När jag la mig igårkväll var jag helt övertygad om att jag skulle vara däckad idag. Jag till och med tog febern. Men jag vaknade utvilad, även om jag inte var så där riktigt pigg. Så jag mornade på mig vilket tar ett par timmar innan kroppen kommer igång. När den biten var avklarad tog jag fram laxen. Den hade fått tina under natten. Fileade den och svor över slöa knivar. Gravade den så nu står den på balkongen för att vändas på några gånger innan den blir ätfärdig. Kokade laxrenset till katterna.

Jag tog ur sängkläderna och slängde ut kuddar och täcken på balkongen för vädring. Bytte alla handdukar och gjorde klart tvättkasse och tvättkorg för tvättstugan. Sedan satte jag mig att sy i väntan på att tvättiden skulle börja.

Nu är jag klar med tvätttugan. Tvätten är upphängd på galgar, vikt och instoppad i skåp och det som ska strykas skall jag strax ta hand om. Fjärde lövet är tillklippt och påbörjat. Katterna är mätta och belåtna efter ett skrovmål på lax. Ibland är det otroligt så mycket man hinner. I måndags var jag helt ineffektiv men det har jag tagit igen idag. Med råge.

tisdag 18 december 2007

Julstöket har börjat

Idag har vi varit och handlat den julmat man kan köpa i förväg. Vi var på Coop Forum. Fast det blev en lite konstig handling för stup kvarten så insåg vi att Willys var billigare så vi måste dit en sväng i slutet av veckan och köpa resten. Men det är ju färskvaror som ändå måste handlas och då får det bli på Willys som ligger betydligt närmare. Coop hade annonserat billig färdiggravad lax men den var slut så nu åker jag på att grava själv, vilket jag inte räknat med. Men gravlax är ett måste på vårt för övrigt rätt slimmade julbord. Sambon ville även ha lite saffransbröd och det hade jag inte heller tänkt baka. Nu gjorde vi så att vill han ha saffransbröd får han stå för den bakningen själv. Så när jag är i tvättstugan imorgon ska han baka saffransmuffins. Det är inte muffins annat än till fasonen. Det är bullar som man gör i muffinsplåten och fyller med mandelmassa. Den här julen ska jag även göra några vegetariska rätter att ha på julbordet. Den äldsta bonussonen är vegetarian sedan ett år tillbaka och han kommer till oss på juldagen.

Vi var en sväng till yngsta bonussonen också. Han ska åka till Österrike på torsdag och vara borta en hel månad. Han ska vara DJ på ett högfjällshotell. Borta från sin lilla familj. Men han får jobba med det han tycker är roligast och samtidigt tjänar han bra på det. Han behövde en rejäl resväska så vi var dit med vår, som han får låna. Vi ska fira en försenad jul med dem när han kommer hem igen.

Undrar om min förkylning äntligen håller på att bryta ut. Jag snorar och det svider i ögonen. Men jag måste orka med tvättstugan imorgon. Sedan får jag ta en dag i taget få se vad jag hinner och orkar. Det blir jul ändå om man inte hinner göra allt.

En hemsk dag och en bra dag

Usch vilken hemsk dag det varit idag. Jag har stressat hela dagen utan ha fått något gjort. Det började med att jag rök ihop med en människa på ICA-banken. Sedan var den dagen förstörd. Jag skulle hunnit så mycket idag men det blev inte det minsta gjort. Nåja, lite hann jag väl i alla fall. Får väl försöka vara effektiv någon annan dag istället.

Dagen igår var mycket bättre. Då var vi till bonussonen och hämtade vår julgran som de lånat förra julen. I år ska vi ha gran för första gången på flera år. Få se vad Elvis säger om det. Det lär ju finnas många kul kulor att leka med för en busig kattpojke.

Lilla E hade vuxit och blivit så lång sedan vi kramade om henne senast. Hon ska få ett litet syskon i augusti. Det är så trevligt att se denna lilla familj och hur de har vuxit i sin föräldrarroll. Lilla mamma bakade lussekatter medan vi var där. Då var det jättesvårt för E att låta bli degen. Så när mamma sa till på skarpen så kom E och kröp upp i mitt knä och ville bli tröstad eftersom mamma varit så dum. Det värmer gott i en farmors hjärta att få finnas till även om man bara är bonusfarmor.