lördag 22 januari 2011

Tji Ikea

Efter att försökt att väcka sambon ett antal gånger så inser jag att det blir inget Ikea idag. Han behöver sova ut. Det får bli en sväng till Kungens Kurva imorgon istället. Själv har jag sovit i tio timmar. Efter att nu suttit och klickat på fåniga/roliga spel på Facebook så är det nog dags att försöka få några kläder på sig. Men först en lång, varm och avslappnande dusch i lugn och ro. Idag känner jag för att sy också. Det får bli en lördag i lugnets tecken. Kassler och potatisgratäng känns som en lagom ansträngning vid spisen.

Sviter av verkligheten

Idag upplevde jag något läskigt. Jag var så himla trött på eftermiddagen så jag var tvungen att lägga mig en stund. Vi hade fått besked från Migrationsverket att de fortsätter sitt sammanträde på måndag så det kändes rätt lugnt. Jag kände att jag kunde unna mig en stunds vila.

Då när jag ligger där i sängen och har halvsomnat så får jag som ett slag mitt i bröstet. Det kändes som när Elvis ibland kommer och skuttar och landar precis på bröstet på en. Det var bara det att det var ingen Elvis där och ingen annan heller. Efter slaget så kändes det som att ett band drogs åt över bröstet. Jag minns att jag tänkte: "Är det nu jag ska dö?". Sedan somnade jag. Och vaknade när tiduret, som jag ställt, ringde. Jag ställde om det och sov en halvtimme till.

Sedan har jag haft lite ont även ikväll, men jag tror det är mitt diafragmabråck som spökar, eller möjligtvis den gamla kära magkatarren. Det har blivit lite för mycket kaffe de senaste dagarna.

Dessutom höll sambon på att skrämma livet ur mig nyss. Vi kopplade av genom att titta på en film som vi bandat i julhelgen och som vi inte hunnit tittat av. Han somnade och snarkade så gott. Helt plötsligt far han upp och börjar vifta med armarna. Precis som när han fick sin stroke. Men efter att pratat med honom så var det nog bara så att han fått ett sånt där uppvaknande som man kan få när man varit spänd för länge. Så kunde han vara förr, men nu var det länge sedan det hände.

Nu är vi fullständigt normala igen, bägge två. Efter en ordentlig nattsömn så är vi nog "fit for fight" på Ikea imorgon.

fredag 21 januari 2011

Halv seger?

För er som inte läser på vår Facebookgrupp så kan jag meddela att jouren på Förvaltningsprocessenheten på Migrationsverket har sammanträtt under eftermiddagen. Det är den skrivelse som vi skickade igår som behandlats.

Nu har de hört av sig, men det blev inget beslut alls idag. De fortsätter att titta på ärendet på måndag morgon. På något sätt känns det ändå hoppfullt eftersom det inte blev avgjort idag trots ett par, tre timmars jobb. Dessutom hinner juristens skrivelse komma med i bedömningen innan de fattar beslut. Hon har nu tagit över som ombud och har skickat in en skrivelse idag. Vi har mailat den, samt att hon skickat ytterligare ett exemplar med snigelposten.

Det här känns som en halv seger i alla fall. Hade det blivit ett klart nej så hade vi fått det beskedet redan idag. Tror vi i alla fall.

Imorgon ska vi till Ikea. Mitt uppe i allt detta så gick ryggstödet av på sambons kontorsstol. Det är en skruv/bult som gått rakt av. Kommer vi till Ikea med den så får vi en ny bult. Snacka om att detta ärende påfrestar. Till och med möblerna går sönder.........:-)

Sambon har sovit två timmar inatt så jag hoppas verkligen han kan koppla ifrån över helgen så han får sova ut. Annars kommer hans kropp att säga ifrån. Det som kan hända i helgen är att någon av de olika medierna hör av sig. Annars är det lugnt fram tills på måndag.

En tanke som slog mig igår var att så här var det ofta förr i mitt liv under kampen för sonens rättigheter. Det var många perioder där stressnivån låg på högsta påslag. Det var panikutryckningar med jämna mellanrum. Oftast var det i skolan det krisade. Det är inte konstigt att man bränt ut sig. Fast då orkade man naturligtvis mer än man gör idag. Och man hade inget att välja på.

Dagens uppdatering

Nu för tiden brukar man säga att Sverige består av människor som lever efter regeln "Sköt dig själv och skit i andra". Jag vill härmed dementera att det är osant. Vi får så enormt mycket stöd angående Alis eventuella utvisning.

Sambon var hem till Madde och Ali idag medan jag var på vattengympan. Ali är både förvånad och imponerad över allt stöd som kommer från olika håll. Självklart är vi alla otroligt tacksamma för det.

Sambon har varit i kontakt med SVT idag men intresset från media verkar ljummet. Det kanske är så att ärenden liknande det här har blivit vardagsmat. Så nyhetsvärdet har försvunnit. Det är skrämmande om det är så.

Idag har vi via Facebook fått kontakt med en jurist som vill hjälpa till. Hon har jobbat med liknade ärenden tidigare och har erfarenhet i kontakter med Migrationsverket. Hon har nu fått så många handlingar som möjligt och ska gå igenom det. Hon tycker vi har agerat rätt hittills och vi hittat till rätt instanser flera gånger. Det hon ska hjälpa oss med främst nu är det snåriga språket som Migrationsverket använder sig av. Hon kan lagtexten och kan alla dessa kapitel, stycken och paragrafer som Migrationsverket svänger sig med. För oss är det en snårig djungel så vi är tacksamma för den hjälpen.

torsdag 20 januari 2011

Vädjan

Mångmamma kom med en uppmaning som svar på ett av mina blogginlägg. Jag förmedlar det här och hoppas på hjälp:

"Nu tänkte jag lägga mig i och komma med en uppmaning;
Alla Cickis läsare får ta och antingen blogga om, eller i alla fall länka hit, till det som rör Ali.
Galet att inte utnyttja det genomslag som internet ändå har, orättvisor måste bekämpas - till varje pris, i alla sammanhang!"

Som jag skrivit tidigare så är vi tacksamma för allt stöd vi kan få. Kan någon även tipsa oss om idéer hur vi ska agera, eller känner någon person som kan hjälpa oss, så tar vi tacksamt emot allt sådant.

Adress till facebookgruppen: Låt Melinas pappa stanna i Sverige

Uppdatering ang Alis utvisning

Det har hänt en del saker idag. Sambon har fått Migrationsverket att erkänna att de begått vissa fel i detta ärendet. Bland annat så hade Ali och Madde begärt att få närvara vid ett beslutsmöte när ärendet överklagades till Migrationsdomstolen. De ville få delta för att muntligt göra sin röst hörd. Migrationsverket agerade genom att inte kalla dem. Detta är ett gravt felaktigt agerande som har gjort att vi idag har skickat in en anmälan till förvaltningsenheten på Migrationsverket. Där kräver vi att avvisningen skjuts upp tills ärendet har blivit korrekt behandlat.

Ali, är som jag tidigare skrivit, anmodad att komma på fredag för att skriva på en del papper och att ta emot sin biljett och pass. Vi är rädda att man då kommer att hålla honom i förvar tills måndagen. Sambon har nu meddelat att Ali kommer inte att inställa sig på fredag eftersom kallelsen kom med för kort varsel. Den formella kallelsen kom igår till honom. Sambon som är utsedd till Alis ombud är överhuvud taget inte kallad. Ali har nämligen rätt att ha sitt ombud med sig vid dessa möten. Det man svarat på detta är att då kan polisen bli inkopplad. Varför vi agerar så här är för att vinna tid. Förhoppningsvis behöver det inte gå så långt eftersom både sökandeombudsmannen/bemötandeombudsmannen och förvaltningsenheten är inkopplade.

Tyvärr har vi inte fått några som helst reaktioner från media. Förhoppningsvis kommer det imorgon.

Kampen går som sagt var vidare. Tack alla ni som ställer upp och stöttar oss med detta. Det känns underbart att inte behöva vara ensamma i kampen för Alis, Madelenes och Melinas rättigheter.

onsdag 19 januari 2011

Facebookgruppen

Ni som vill stötta oss på Facebook får gärna göra det. Gruppen kan inte göra något för att få Migrationsverket att ändra sitt beslut. Det gruppen däremot kan göra det är att på detta vis visa Ali och Madelene sitt stöd. Vi kan även få politiker och andra beslutsfattare att uppmärksamma det hela genom denna grupp.

Det pågår även en diskussion där och vi informerar så gott vi kan hela tiden.

Gruppen heter: Låt Melinas pappa få stanna i Sverige.
http://www.facebook.com/?ref=home#!/home.php?sk=group_183812021641028&ap=1

Brev till pressen

Det här brevet har vi idag skickat ut till media, SVT, TV4, DN, Svenskan och vår lokala morgontidning. (Jag har plockat bort efternamn och namnet på vår lokaltidning, samt tagit bort en del andra namn. Brevet är skrivet i sambons namn. )Hoppas det hjälper. Vi jobbar frenetiskt på det här. Sambon har svårt att sova, vilket gör mig orolig. Samtidigt pockar det vanliga livet på så nu ska jag ner i tvättstugan. Ja, jag har sängkläderna ligger på vädring. Skönt. Symaskinen får vila, för tankarna är så splittrade så jag är rädd att göra fel annars.
----------------------------------------------------------------------

2011-01-19

Till

SVT, TV4, Dagens Nyheter , Svenska Dagbladet

Detta ärende gäller utvisningen av Ali, som ska ske på måndag. Han är kallad till Migrationsverket på fredag för att skriva på handlingar och hämta sin biljett och pass. Vi är rädda att de kommer att kvarhålla honom då.

Historien bakom det hela är denna.

Ali kom till Sverige 2007. Han kommer ursprungligen från Ghana. Han saknade identitetshandlingar när han kom hit. Han placerades på en flyktinganläggning i Ånge. Där var det andra flyktingar som rådde Ali att säga att han kom från Somalia, bara för att få flyktingstatus. Det var ett dåligt beslut han gjorde då, som slår tillbaka på honom nu. Tilläggas bör att det är endast sitt hemland Ali har ljugit om. Han har hela tiden uppgett korrekt namn, korrekta födelseuppgifter och även uppgett att han gått i skola i Ghana.

I mars 2008 träffade Ali, Madelene och de blev omgående ett par. Ganska så snart flyttade de även ihop. 20 juni 2009 föddes deras gemensamma dotter Myriam Melina. Hon kallas för Melina.

När Ali var på flyktinganläggningen i Ånge så utsåg Migrationsverket ett juridiskt ombud till honom, O H. Han var stationerad i Gävle så avståndet Gävle – Ånge var inte det bästa. Under Ånge-perioden träffades Ali och O H en gång. Det mötet skedde på engelska utan tolk. Engelska är Alis andraspråk, men då enbart som vardagsspråk. Juridiska och tekniska termer på engelska är svårt att förstå för Ali.

Ali flyttade under vintern 2007/2008 till vänner i Botkyrka. Det var då han mötte Madelene.

Ali träffade O H ytterligare en gång under Botkyrkatiden, även denna gång utan tolk. Ali har hela tiden känt sig oförstådd av O H och har inte känt att han blivit hjälpt med sitt ärende. Ali har försökt nå O H vid ett antal tillfällen på telefon, men inte lyckats. Det var då jag blev inkopplad på det hela. Jag är pappa till Madelene, morfar till Melina och alltså svärfar till Ali. Samt att jag har fullmakt ifrån Ali att agera i ärendet.

Under 2010 har vi försökt fått rätsida på detta ärende. Sommaren 2010 rekvirerade Ali sitt pass från Ghana. Han har sin mor kvar där och hon hjälpte till med detta. Det här gjorde han för att kunna styrka sin identitet för Migrationsverket. Migrationsverket har sedan dess haft Alis pass i beslag. Men man säger i samma andetag att Alis identitet inte är styrkt.

På Migrationsverket säger man att Ali ska återvända till Ghana och att på det svenska konsulatet där, ansöka om uppehållstillstånd. Muntligt har man sagt till honom att han då kommer att få uppehållstillstånd på grund av anhöriganknytningen genom Melina och Madelene. Det här anser vi är ett mycket onödigt agerande. Det kommer att kosta svenska staten pengar för att skicka Ali till Ghana. Resan tillbaka hit får han sedan klara själv, med pengar som i nuläget inte finns. Det innebär att han måste ordna både boende och arbete medan han är i Ghana. Under tiden kommer Melina att vara skild ifrån sin pappa. Hur länge vet vi inte. Detta är dessutom helt emot Barnkonventionens art 3. Barnkonventionen som Sverige skrivit under.

Vi har vid flertal tillfällen överklagat Migrationsverket beslut, men de är styvnackade. Ali ska till vilket pris som helst tillbaka till Ghana. Man hävdar att han inte har tillräcklig anhöriganknytning, trots att vi skickat in både faderskapserkännande samt handlingar från Socialstyrelsen där det står att Ali och Madelene har gemensam vårdnad om Melina. Det saknar tydligen betydelse för Migrationsverket.

Vid senaste överklagandet så begärde Ali och Madelene att få vara med vid beslutet för att muntligen få framföra sin talan. Det nekades de till!

I måndags 17 januari var Ali till Migrationsverket för att förnya sitt LMA-kort. Då fick han besked att biljett är beställd för resa till Ghana 24 januari. Man ville även få honom att skriva under mottagningshandlingar, vilket han vägrade att göra. Det är han kallad till att göra nu på fredag.

Jag har varit i kontakt med den politiskt sakkunnige i migrationsfrågor på Justitiedepartementet, J S. Enligt J S, så agerar Migrationsverket fel. Det är inte i linje med gällande lagstiftning. Tyvärr kan inte Justitiedepartementet agera i enskilda ärenden. Vi fick istället tipset om att kontakta Sökandeombudsmannen på Migrationsverket, M B. Det var svårt att få tag på henne på grund av att hon haft mycket jobb de senaste dagarna. Idag lyckades det i alla fall och hon har lovat att läsa in ärendet idag och återkomma till mig.

Jag har som Alis ombud krävt att få närvara på fredag, men har inte fått någon kallelse från Migrationsverket. Jag har i samtal med handläggaren försökt att få fredagsmötet uppskjutet, men det vägrar de att gå med på.

Så här står vi nu och vet inte vad vi ska göra. Kan ni hjälpa till på något vis? Det känns ju helt galet när gällande lagstiftning säger en sak, men Migrationsverket agerar helt efter sitt eget huvud.

-------------------------------------------------------------------------------

måndag 17 januari 2011

Migrationslotteriet ännu en gång

Nu är det panik här. Ali har varit på Migrationsverket idag och då visade det sig att de har bokat en flygbiljett åt honom till den 24/1, alltså om en vecka! Som tur är så vägrade han ta emot några papper och han vägrade även att skriva på något.

Så efter detta besked har sambon suttit i telefon för att rycka tag i så många trådar som möjligt. Han har bland annat pratat med en politisk sakkunnig i migrationsfrågor på justitiedepartementet. När hon hörde hela historien så sa hon att Migrationsverket går emot den nya lagstiftningen som började gälla 20100701. Så här får de inte agera. Tyvärr kan justitiedepartementet inte agera i enskilda ärenden. Hon tipsade om att det finns ett migrationsombud som just tittar på ärenden där Migrationsverket kan ha agerat fel. Tyvärr fick sambon inte tag på den personen idag, så det får bli imorgon.

Gissa om man blir arg när man hör att Migrationsverket går emot sina egna lagstiftares beslut. Vi får hela tiden belägg för att Migrationsverket lever ett eget liv och beslutar lite som de tycker. Man kan ju börja fundera över om de håller på med någon form av diskriminering. Ali är ju både från ett afrikanskt land och är muslim. Det kanske inte Migrationsverket gillar.

Garderobsfynd

Jag håller på att sy en väska till en viss bridgeälskande bloggerska. Men ibland måste jag fundera över kommande lösningar och då gör jag det bäst genom att göra något helt annorlunda.

Så medan jag funderar på hur jag ska snyggast lösa fästet till axelremmen, så städar jag klädkammaren. Vi har en fristående garderob i hallen som lever kvar efter förra hyresgästen. Den är för stor, samt tapetserad och målad i hemska färger. Den har fått agera ytterklädesgarderob vid säsongsväxlingar. Men nu vill jag göra om i hallen och då ska den där hemska garderoben bort. Vilket gör att jag måste göra bättre plats i klädkammaren så en del ytterkläder kan hänga där.

Nu har jag röjt ut gamla kläder, provat och lagt i olika högar. En hög som ska till loppisen, en hög ska till sopor och en hel del hamnar i en låda tills vidare. Förhoppningen är att gå ner i vikt och kunna ha vissa kläder igen.

När jag var där inne och rotade så gjorde jag ett riktigt fynd. Det är en dräkt. Visserligen har jag tittat längtansfullt på den många gånger, men inte vågat mig på att prova, rädd för att bli alltför besviken. Den syddes en gång i världen medan jag fortfarande kunde ha storlek 40. Numera har jag en mycket konstig kroppsform. Jag är rätt smal på armar och ben, höfter och ända. Men jag har en jättestor mage. Så över magen drar jag numera storlek 46. Varför jag ser så oproportionerlig ut har jag inte en aning om. Och jag lider av det.

Tillbaka till dräkten. Den syddes för att jag skulle vara korrekt klädd under min handikappolitiska karriär. Den är brungrå i en otroligt hög och jerseykvalitet. Det är en kjol och tröja.

Jag har en del minnen från när jag använde dräkten. Första minnet är att jag ska flyga från Sundsvall till Stockholm. Jag ska vara med och uppvakta Bengt Westerberg när han var socialminister. Vi är några som ska berätta om hur det är att vara förälder till ett funktionshindrat barn. Vi för kampen för införandet av LSS, Lagen för särskilt stöd för vissa funktionshindrade.

När jag sitter på planet så serveras det frukost. Jag äter i godan ro, men helt plötsligt lyckas jag välta ut kaffekoppen. Jag blir alldeles svettig av fasa. Ska jag komma till regeringskansliet i en kaffefläckad dräkt? Jag tänker snabbt att det är ju tur att den är brun. En flygvärdinna ser min något kaotiska situation och räddar mig med servetter. Allt stannade kvar på brickan och jag fick ingenting i knäet, tack och lov. Resten av dagen gick också jättebra.

En annan gång har jag på mig denna dräkt när jag sitter i TV4as Godmorgonsoffa. Det var när min och G:s föräldrahandbok kom ut. Jag bandade inslaget hemma på videon och när jag ser mig själv i TV så tycker jag att jag ser för hemsk ut. Jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli speciellt bra på bild.

Idag när jag rotade på, så provade jag i alla fall dräkten. Till min glädje så sitter den perfekt, den trollar bort magen och den trollar bort min hals, som också ser för gräslig ut. Nu åker dräkten i tvättkorgen för att fräschas upp och jag kommer att ha den på pappas 80-års kalas om några veckor.

Skitväder

Jag tycker mycket om vintern och jag gillar mycket snö och lagom kallt. Hittills har det varit perfekt, tills för några dagar sedan. Nu är det blött, sörjigt och fult. På vårt fina grönområde håller de på att lägga ner dräneringsrör så där ser det nu för jäkligt ut med smutsiga fula jordhögar. Jag vill ha riktig vinter minst en månad till.

Det enda positiva är att förhoppningsvis kan jag vädra sängkläderna på onsdag när jag har tvättdag. Det har jag inte kunnat göra på flera veckor på grund av för mycket snö på balkongen. Nu är balkongmöbeln svart av smuts, men får jag bara torka av den så kan jag slänga ut täcken och lakan där. Om det inte spöregnar vill säga.

söndag 16 januari 2011

Mer country

Här kommer en glad-sång till. Tänk om kroppen ändå kunde funka så man kunde få bugga loss så det ryker. Det är många år sedan jag klarar det. Eftersom gubben är stel som en pinne och vägrar ta ett endaste litet danssteg så får jag väl dansa med fötterna mot fotplattan....:-)

Musik för symaskin

Jag är ju inte bara en bluesälskare. Hjärtat tickar även för country. Som gammal grönsaksansvarig så ser jag mig själv dansa fram bland äpplen och apelsiner. Gissa om man syr bra till den här musiken också.

Mina nattliga bekymmer

Jag brukar ha världens knäppaste drömmar. En av dem drömde jag inatt.

I drömmen var jag gravid. Jag var fortfarande 61 år, så det var ett mindre mirakel att det skulle komma smått till huset. Mitt stora problem var inte själva graviditeten utan vart skulle den lilla sova? Jag frågade Madde om jag fick låna Melinas gamla vagga. Nej, det fick jag inte. Eftersom det var Melinas mormor som köpt den vågade inte Madde låna ut den till mig. Med risk för att bli ovän med sin mamma, som inte är speciellt förtjust i min existens. Varken i dröm eller verklighet.

Så jag började leta hemma och fundera över vad jag kunde använda. Jag kom fram till att vi skulle åka runt på loppisar för att få tag på en gammal tvättkorg. En sådan där spånkorg som jag och mina syskon tillbringade våra första månader i. Ifall vi inte skulle hitta någon sådan, så tänkte jag att jag kan ju alltid bädda ner det lilla livet i den gamla badbaljan.

Sedan vaknade jag och insåg att jag var inte gravid, tack och lov!

Veckans vara från Spastugan

Varje vecka har Spastugan en vara som de säljer för halva priset. Den här veckan är det en bodylotion. Så här presenterar de den själva.

Veckans vara - Mystical Sex Body Lotion

Smörj in dig med något riktigt väldoftande i vinterkylan! Just nu kan du få en stor, härlig flaska body lotion från belgiska De Lauriers retroserie Mystical Sex för bara 59:50. Priset gäller t.o.m. söndag 23 januari, eller så långt lagret räcker.

----------------------------------------------------------------------------------

Jag har testat en del varor från Spastugan och jag har varit nöjd med allt. Så jag rekommenderar verkligen att handla hos dem.