lördag 17 december 2011

Prydnad

Mina Tilgman´s har fått komma till heders igen. De har stått på en liten undanskymd plats, men nu ville jag ta fram dem i ljuset igen. Jag gör så ibland, skiftar platser alltså. Då blir det lite som nytt igen.

Dessa två vet jag är äkta 60-tal. Jag fick bägge två 1967 fast vid två olika tillfällen. Den ena fick jag av mina arbetskamrater när vi flyttade från Karlstad till Sundsvall. Den andra fick jag några månader efteråt, av mina föräldrar, när jag fyllde arton år. Men vem jag fick vad av, kommer jag absolut inte ihåg.

Jag tycker om det kärva och grova i keramiken. Kombinerat med de klara färgerna. Yes, me like very much!

fredag 16 december 2011

Sanering på hög nivå

Idag städas det för fullt här. Visst, det har det redan gjort i några dagar. Idag har vi grovtvättstuga så nästan alla mattor blir så rena och fina. Själv har jag sedan ägnat mig åt köket. Sambon tog på eget initiativ (wow) itu med sovrummet. Vi kan ju inte lägga på rena mattor på smutsiga golv. Nu är det mer än golven som behövs tas. Det har varit lite si och så med städningen i höst så det har lagrats, så att säga.

Eftersom jag tycker om att har rent och ordning omkring mig så njuter jag. I helgen ska jag ta stora vardagsrumsmattan. Den har varit ett riktigt sorgebarn. Den var så fin när vi köpte den. Dyr också. Handknuten kinesiskt ullmatta. (Vi har inte alltid varit fattiga.) Vi har inte haft råd att lämna in den på tvätt, så den har sett bedrövlig ut. När jag för ett tag sedan fick tips om galltvål av dottern så fick vi bort alla fläckar. Det blev något bättre. Nu ska jag dammsuga den jätteordentligt med lilla munstycket, bit för bit. Och sedan "knäskura" den ordentligt med galltvål, från hörn till hörn. Förhoppningsvis får jag tillbaka lystern i den på det viset.

Å vad rent och fint jag ska få det till slut. (Utom kontoret, men det förtränger jag nu)

torsdag 15 december 2011

Jag är bäst!

Idag har jag gjort något jag inte gjort på flera år. Jag nästan skäms för att berätta det. Jag har FICKPARKERAT! Jajasemensingen, det har jag gjort idag.

Jag fick mitt körkort 30 oktober 1967. Jag har alltså haft körkort i fyrtiofyra år. Jag har dessutom massor med körtimmar bakom mig, fler än vad många andra har. Jag är en fullgod förare i de flesta väglag. Men jag är urusel på att fickparkera.

Det kan har att göra med att jag är väldigt kort. Jag har dålig koll på vart jag har bakändan på bilen. Så jag brukar välja köra-in-och-backa-ut-parkeringar. Jag har hellre gått femtio meter extra, bara jag sluppit att fickparkera.

Idag fanns det inget att välja på. Så jag backade in, körde fram lite lätt, backade igen och rätade upp bilen. Det satt som en smäck! Precis som om jag aldrig gjort något annat i hela mitt liv. Gissa om jag var stolt. Men jag skakade i hela kroppen när jag kom upp till min väninna. Jag var tvungen att dricka ett stort glas vatten innan jag hämtat mig från äventyret.

Att komma ut därifrån var lätt som en plätt. Men det är en annan historia.

onsdag 14 december 2011

Det tuffar på

 Dagarna tuffar på med städning och pyntning. Igår gjorde vi klar Billyn vi har i vardagsrummet. Den är fylld med glas, reseminnen och andra saker som vi älskar att ha omkring oss.

Jag har flyttat om lite bland grejerna. Vi gjorde ju några vindsfynd vid röjningen. Bland annat den gamla lampan från sambons föräldrahem. Det är italiensk design och jag tycker det är mycket typiskt 50-tal. Vi har letat lampskärmar på loppisar, eftersom den gamla var sprucken och kastad för länge sedan. Men vi har inte hittat någon nygammal skärm. Däremot hittade vi en helt ny på Ikea som vi tyckte skulle passa. Och det gjorde den. Det går faktiskt att blanda gammalt och nytt med gott resultat.
Fram kom också den fulsnygga gamla gubben. Han är ett loppisfynd, fast inte av oss. Goda vänner har hittat honom och sedan har vi fått gubben. Jag formligen älskar han. Det som förbryllar mig är att han är märkt Design Rosa Ljung. Jag har letat och letat, men hittar bara allt det andra man förknippar med Rosa Ljung. Alltså väldigt skirt rosa och guldigt. Ingenting som liknar vår gubbe. Det kanske är en väldigt tidig design innan hon hittade sin plattform. Det spelar ingen roll. Jag tycker gubben är urläcker.

Tavlan som hänger till höger om lampan är en släktklenod. Motivet är Uppsala slott och den som målat är morbror Pelle. Morbror Pelle var inte min morbror. Han var heller inte pappas morbror, utan han var min farmors morbror. Både han och hans syster, min gammelmormor, blev väldigt gamla. De båda passerade 90-sträcket med marginal. Det är så kul att ha något kvar av denna gamla morbror så var fylld av olika historier. Jag tycker väldigt mycket om tavlan.

måndag 12 december 2011

Jullov=skurlov

Nu ska den här skönheten och lite annat smått och gott flytta norrut. Närmare bestämt till Sundsvall.

Själv tar jag julskurlov. Här ska det städas, städas och städas om igen. Det har varit lite sisådär med den biten hela hösten. Nu är jag riktigt trött på att sy. Jag har nu haft maskinvård på symaskinen. Den är rengjord och insmord. Sybordet är ihopskjutet och rensat från spill och annat som jag dräller omkring mig. Ska jag sy något mer före jul blir det av privata orsaker.

Jag har dock inte stängt butiken så det går fortfarande bra att handla färdiga prylar, för den som känner sig manad.

Nu längtar jag faktiskt efter att få diska och putsa mina fina prydnadsaker så de riktigt blänker. Jag är nog inte riktigt normal!

söndag 11 december 2011

Kuddfodral

Det här är två kuddfodral som ska flytta söderut.

Nu är jag snart klar med all sömnad så jag kan börja och göra jul här hemma.