lördag 16 juni 2012

Klädminnen

När jag sitter och surfar runt på sybloggar så svider det i hjärtat att jag inte har kvar alla barnens kläder som jag sydde. Många var återbruk av mina gamla kläder. Jag minns en bäbisklänning som jag sydde till dottern av en gammal kjol jag själv haft. Den blev så oerhört fin.

Eller jeansjackan jag sydde till sonen av gamla avlagda jeans. Först hade han den, sedan ärvde dottern den och till slut så hade jag den och kände mig så fin.

För att inte tala om alla klänningar jag sydde till dottern. När hon var liten så frossade jag verkligen i små söta flickklänningar med rysch och pysch och spets. Ingenting av detta finns kvar. Inte ens på bild. Det var ju så när man inte hade digitalkamera. Då valdes fotoobjekten med omsorg. Dessutom var jag inte betrodd att använda kameran själv.

Det är tur att jag har bilderna kvar uppe i huvudet. Men det skulle vara kul att dela med sig av dem till er.

Dagsrapport

Ur min synvinkel känns det rätt OK att det regnar idag. För något promenad är inte att tänka på. Möjligtvis en i sakta mak, i så fall. Vi får se hur vädret utvecklar sig under dagen. Just nu blir balkonglådorna ordentligt genomvattnade. Det är bra, då slipper jag det jobbet. Det gäller att hitta positiva vinklingar på det mesta......:-)

Jag tog mig för och ritade ett mönster igårkväll, trots allt. Och tog med upp alldeles själv från golvet, med hjälp av lite bänkstöd och liknande. Så idag ska jag sy. Jag ska sy en tunika åt mig själv av ett av tygerna jag fick när Ali kom från Ghana. Det är ett underbart vackert batikfärgat tyg i många färger. Väldigt afrikanskinspirerat. Kanske det blir en kjol till också. Jag får se hur det blir. Det är ju det där med tjockmagen också som man vill förvilla bort så mycket som möjligt.

fredag 15 juni 2012

Ont men glad ändå

Nu har jag sjukt ont i benen. Jag tar mig knappt över golvet. Men vad gör det, när jag är så nöjd med min tygröjning. Fast visst blir man lite less att varje grej ska straffas med värk.

Egentligen borde jag ligga på golvet och tillverka mönster. Men risken är stor att om jag hamnar på golvet så tar jag mig inte upp igen. I alla fall inte utan lyftkran.

Kanske ska testa ändå. Sambon kan ju få agera lyftare.

Två gympapass

Om det inte vore så att man som överårig räknas som vuxen så borde jag fått minst tjugofem vuxenpoäng för det jag gjort igår och idag.

Än en gång har jag rensat bland tyger och fixat i det kombinerade sovrummet/syateljen. Den här gången är det verkligen ordentligt gjort. Jag har gjort i ordning en blå Ikeakasse med handdukar och badlakan som Madde och Ali ska få. Två Willyskassar, en vanlig Ikeakasse plus en blå Ikeakasse är fulla med tyger som ska gå till loppisen.

Det var bra att jag fick så mycket fina tyger av Trebarnsmamman så jag var tvungen att ta tag i det här med tygerna. Så nu är det "bara" sju bananlådor, två tvättkorgar, en blå Ikeakasse och en papperskasse med tyger. Jag har fått bort två bananlådor, en blå Ikeakasse och ett antal papperskassar. Nu är det bara plastlådorna under sängen som jag måste rensa i. De står bra där de står så det får bli ett senare projekt.

Jag känner mig otroligt nöjd. Nu ska jag bara dammsuga där inne och sedan får det bli duschen. Det rinner om mig och kroppen värker rejält. Men vad gör det när man är så nöjd med sin prestation. Jag smet från promenaden idag, men det är nog kompenserat med råge. Det här var värre än två hårda gympapass.

PS. För alla som undrat så har jag gräddat bröden men inte smakat på dem. De ser ut som några brända knölar. Jag vet inte ens om jag vill smaka på dem. DS.

torsdag 14 juni 2012

Bakstrul

Ibland blir det inte som man vill. Jag gick ut hårt idag med att börja röja bland sysaker och tyger. Det gick hur bra som helst. Men.......jag skulle baka också och där blev det bara tok. Jag skulle baka valnötsbröd, ett recept som jag nästan kan göra i sömnen. Trodde jag. Någonstans blev det fel. För mycket mjöl eller för lite vätska. Jag vet faktiskt inte vad jag gjorde fel. Bara att degen blev alldeles för kompakt. Den ska annars vara ganska lös. Eftersom det var mycket godsaker i så vägrade jag ge upp den. Det är både linfrön, solrosfrön och valnötter i den. Nu har jag försökt arbeta in mer vätska och ska låta den stå till imorgon. Sedan får det bli som det bli. Smaken lär vara densamma i alla fall.

Omplanering

Får redan nu revidera sommaralmanackan. Vi börjar sommaraktiviteterna den 20 juni med somrig lunch med goda vänner. Förhoppningsvis utan regn och i gröngräset. Hej hopp vad det här ska bli kul.

Sommaren är kort

Sommaralmanackan fylls på i en rasande fart. Det är besök av barn och utflykter som planeras för fullt. När det ena barnet åker hem så kommer nästa, slag i slag. Det känns både roligt och lite skrämmande. Roligt för att det är kul att umgås och hitta på saker. Skrämmande för att vi kanske inte orkar hela vägen.

Vi börjar lite försiktig med att fira Melinas treårsdag på midsommardagen. Sedan ökar det eftersom, för att kulminera med vår egen Sundsvallsresa i augusti. Vi får försöka ta en dag i taget.

onsdag 13 juni 2012

Tankar när sömnen inte vill infinna sig

Man inser att man växt upp i en mycket dysfunktionell familj när bara några ord kan få sårskorporna att börja klia och blöda igen av. Fast man vill glömma och gå vidare så finns det där. Det värsta är att han som sårade och svek, sitter och tycker synd om sig själv och känner sig förorättad. Ibland tror jag inte han är kapabel att fatta att det var han som svek oss alla, om och om igen.

tisdag 12 juni 2012

Balkongbilder

 När jag tömde kameran igår så hittade jag två balkongbilder som jag inte visat. Här har jag satt en chili- och en paprikaplanta. Dessutom är där en smultronplanta som överlevt vintern. Och en skruttig gräslöksplanta som överlevt flera vintrar.
Så här blev växthuset när jag fyllt det med örter. Det är basilika, mynta, rosmarin, fransk dragon och timjan. Hoppas de kommer att trivas och ge ifrån sig en bra örtskörd.

Tågresa

Nu har jag beställt biljetter till vår Sundsvallsresa som blir i månadsskiftet augusti/september. De släpper billiga biljetter 90 dagar före resan. De billigaste kostar 135:- enkel resa. Nu tog inte jag det allra billigaste alternativen. Jag kände att vi inte hade lust att åka från Stockholm klockan sex på morgonen och vi ville slippa att byta i Gävle. Ändå kostade det inte mer än 800:- ToR för två personer. Det priset får man inte klaga över. Om vi valt att åka bil så skulle resan kosta minst det dubbla, bara i bensinkostnad.

Det känns skönt att ha pengar så man kan utnyttja sådana här möjligheter utan problem. Tidigare var det ju så att när det regnar manna från himlen så har den fattige ingen sked. Numera har vi både sked och tallrik.

söndag 10 juni 2012

Vår lördag

Vi hade en helt fantastisk lördag igår. Jag känner mig fortfarande varm inombords av den. Vi skulle åka till pappa, men först hade vi bestämt att träffa min kära gamla bloggvän Trebarnsmamman. Vi har känt varandra via nätet i sisådär fyra-fem år men aldrig träffats. Vi har pratat om det tidigare men det har aldrig blivit av. Nu skulle det bli det. Det som gjorde att det blev av var att jag skulle få en massa utrensade tyger av henne.

Vi kom iväg hemifrån som planerat. Men sedan sket det sig totalt. Det var vägarbeten på gång på Essingeleden så på en sträcka var det bara en av fyra filer öppen. För er som bor i Stockholmstrakterna vet vad det innebär. Bilköer, trängningar och avgaser. Det tog en timme att åka mellan Västberga och Fredhällstunneln. Det är en sträcka på ca tre kilometer, som man in normala fall avverkar på fem till sju minuter. Så där sprack vår tidsplanering alldeles.

Vi kom i alla fall fram så småningom. Jag hade inte varit ett dugg nervös inför träffen. Vi kände ju redan varandra och visste att kemin mellan oss stämde. Det roliga var att kemin även stämde mellan våra män. Sambon är en ganska tyst person, om han inte kommer igång och pratar om sina specialintressen eller också att han känner sig väldigt trygg med sällskapet. Då kan han prata på. För det mesta sitter han som en tyst iakttagare i kontakten med nya bekantskaper. Inte igår. Han och Trebarnspappan fann verkligen varandra.

Det var synd att vi skulle vidare för att träffa pappa. Annars har vi gärna stannat längre. Självklart bestämde vi att det här måste vi göra om snart igen. Så bra kändes det.

Vi åt hos pappa och sedan satt vi och pratade gamla minnen. Pappa tycker om att få berätta om sitt liv. Samtidigt tycker jag det är så härligt för det poppar upp en massa minnen i mitt huvud samtidigt. Minnen som jag inte ens visste att jag hade. Igår fick jag dessutom en förklaring på gamla minnesfragment jag har, hur de hörde ihop och med vilka personer de hörde ihop. Det här är alltså minnen från när jag var riktigt liten, tre-fem års ålder.

Vi kom hem halv ett inatt, rejält trötta efter så mycket social samvaro. Inatt har jag sovit som en stock. Jag har bara varit upp en gång och det är ovanligt lite. Idag ska jag sortera och gå igenom alla fina tyger jag fått. Det jag inte ska behålla får varandra vidare till loppisen. Tänk så roligt jag ska ha idag också.