lördag 11 augusti 2012

Brödbak

Idag har jag bakat rågsiktskakor.

torsdag 9 augusti 2012

Ovan sysselsättning

Idag har vi varit på stan och shoppat. Jag har ännu inte vant mig vid det. Så jag njuter extra mycket nu när vi kan unna oss något ibland. Våra kläder har varit väldigt eftersatta och handlat om gammalt, lagat och ärvt. Inget fel på ärvda kläder för jag gillar återbruk i alla dess former. Men det har varit ständiga nödlösningar med något ihoprafsat när man skulle blanda sig med andra människor. Allt för att man inte skulle se ut som "hejkomochhjälpmig".

Eftersom vi fortfarande inte är rika så gillar vi reor, speciellt halva priset på reapriset. Både jag och sambon har hunnit passa på att köpa på oss lite nytt på överkroppen. Idag var det byxor som stod på önskelistan. Sambon blev tyvärr utan men han fick en kanonsnygg skjorta istället. Det behöver han också, eftersom det mesta stramar över magen på han.

Själv hittade både det ena och det andra. Bland annat ett par byxor som jag är så glad över. Är man en liten rultig tant så verkar det som att man ska ha fladdriga byxor med "gällivare-häng". Då kan det lika gärna få vara för min del. Problemet för mig är ju att jag är smal över bakdel, lår och armar. Det är enbart magen som putar ut. Men idag hittade jag ett par kanonsnygga byxor som jag vet jag kommer att trivas enormt med. Jag hittade även en ärmlös tunika som säkert kommer att bli en favorit. Den kommer även att funka med något långärmat inunder till vintern. Plus att det blev en traditionell vit/blå randig top. Kläder som funkar till mycket.

Tränar jag tillräckligt mycket så kanske jag kan få till en bronsmedalj i shopping.

onsdag 8 augusti 2012

Lilla Nelsons äventyr

Idag har vi varit och hälsat på lilla Nelson. Det blev ju väldigt akut i måndagskväll när de fick ta ambulans till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Nelson var alldeles slapp och fick andningsuppehåll ibland.

Efter en massa provtagningar så är man nästan helt säker på att han har hjärnhinneinflammation som han fått ifrån ett virus. Eftersom alla prover inte är färdiga vill man inte säga helt säkert ännu. Medicin sattes i alla fall in direkt och han svarade på den.

Från början låg de på barnintensiven, men eftersom han piggnade på sig så, fick de flytta till barninfektion idag. Tydligen blev hans andning lite instabil igen för nu ikväll har de hamnat på Bima, som verkar vara en mellanstation mellan intensiven och infektionskliniken. De har tydligen fler monitorer och kontrollapparater där.

Som det verkar så ska de i alla fall vara kvar i ca tio dagar för koll och uppföljning. Det känns ändå tryggt att de är på ett bra och proffsigt ställe. Madelenes intryck av sjukhuset är mycket positivt.

Lilleman mår inte så bra

http://tjockisbullen.blogg.se/2012/august/kampen-nelson.html

tisdag 7 augusti 2012

Spishanddukar

I början av sommaren så beställde kära Spader en väska med ett New York-motiv. Samtidigt beställde hon spishanddukar. Fyra vita och fyra blå med fräcka tyger till hängaren. Resten var upp till mig.


Jag hade aldrig sytt spishanddukar så jag fick surfa runt lite innan jag hade koll på hur jag skulle göra dem. Mönster ritades och jag satte igång. Det har varit väldigt kul att välja ut tyger och att få till allt. Jag är själv väldigt nöjd med dem. Hoppas kära Spader också är det.

måndag 6 augusti 2012

Datorstrul

Vi har problem med bredbandsuppkopplingen så försvinner jag ur etern så vet ni vad det beror på. Vi har tillgång till nätet just nu, men bara en tredjedel av den kapacitet vi borde ha.

Dessutom är min dator fortfarande kockoknäpp, vilket inte gör saken bättre.

Kylskåpsrensning

Vi hade en del vissna grönsaker i kylen, som jag behövde ta rätt på. Jag bläddrade runt i lite olika kokböcker för att få inspiration. Till slut bestämde jag mig för att göra en fiskgryta/fisksoppa.

Jag började med att skala fyra gampärer, som vi norrlänningar säger. Gammelpotatis, alltså. Jag var ute efter stärkelsen och smaken. Jag skalade även ett knippe späda morötter. Det fanns några trista palsternackor som det behövdes ta rätt på. Efter att ansat dem så blev även de nerhackade i grytan. Uppskattningsvis blev det nog sammanlagt en stor palsternacka.

Jag slog på en liter vatten och tre fiskbuljongtärningar och så fick allt koka ihop.

Under tiden hackade jag en snackpaprika och skållade fyra tomater. Tomaterna hackades också och allt fick åka ner med de halvkokta rotsakerna. Jag hackade också två ganska små lökar och en solovitlök. Jag gillar den vitlöken för den är mild och fin.

Redan nu hade grytan/soppan en underbar smak. Nu smaksatte jag med ca en tesked flingsalt, ca en matsked stött fänkål, rätt mycket citronpeppar, ett kuvert saffran och en pressad citron.

Jag köper styckfrysta torksfiléer så jag tog två rätt stora bitar som jag tärnade och la ner i grytan. Jag slog på en burk creme fraiche (helfet) och allt fick koka några minuter. Sist men inte minst så la jag, strax före serveringen, i en näve färdigskalade räkor.

På dagen hade jag även bakat ett gott soppbröd. Det är ett jätteenkelt recept som jag hittat bland Anna Bergenströms recept. Det är bara vatten, mjöl, salt och jäst. Det ska jäsa rätt mycket och gräddas länge så man slänger inte ihop det på en kaffekvart. Men förutom tiden, så är det ett otroligt lättbakat bröd.

Brödet serverades lite ljummet till grytan/soppan.

Jag gissar att det även går att använda fräscha grönsaker till........:-)