lördag 21 januari 2012

Kärlek och skav

Renskav med lök och svamp har en speciell plats i vår familj. Det var den rätten jag bjöd sambon på vid vår alldeles första dejt. Den gången när han skulle laga min dator, men som ledde till något helt annat.

På måndag firar vi tolv år tillsammans. Vi blev ju ett par från första dejten och flyttade ihop fyra dagar senare. Varför vänta när man träffat sin andra hälft?

Vi kunde inte vänta nu heller, utan vi firar idag istället. Eller så var det jag som tog lite fel på dag? Hur det egentligen var med det får ni inte veta........:-)

Så här serveras det idag i alla fall renskav med lök och svamp och glas rött till.

torsdag 19 januari 2012

Politik eller inte

Det har väl inte undgått någon att det pratas mycket politik just nu. Vem som har sagt vad, och när han eller hon har sagt det? Så låter det hela tiden på nyheterna och den ena sensationen efter den andra skriks ut på kvällsblaskornas löpsedlar.

Jag brukar inte skriva så mycket om politik här på bloggen. Det ska möjligtvis ha varit någon gång när det rör handikapp-eller skolfrågor. Då har jag svårt att tiga stilla. Men att jag inte berör så mycket politik här i bloggen, innebär inte att jag inte är politiskt intresserad. För det är jag. Jag kan till och med säga att jag är mycket intresserad av politik. Det kanske följer i spåren efter mina år i handikapprörelsen. För där handlar det mycket om politiska frågor.

För mig handlar hela livet om politik. Vi berörs av det dagligen. Så den som säger att han eller hon inte är intresserad av politik, att det inte rör honom eller henne, vet jag inte hur den personen tänker. Den personen som tycker, så måste leva i någon egen liten glasbubbla och vara totalt omedveten om vad som påverkar våra liv.

Rent ideologiskt så brukar jag säga att jag är övertygad om att det är jag som rår över mitt eget liv. Jag styr upp och ser till att vissa saker händer för att på det viset påverka mitt eget liv. Men vissa saker kan jag ju inte styra över. Inte helt och hållet, i alla fall. Det är här den politiska påverkan kommer in.

För mig är politik någon som påverkar oss alla, här och nu, mitt i livet. Det är politik hur våra matpriser ser ut, hur mycket det kostar att anlita vården, hur vi blir omhändertagna i vården. Det är politik om hur våra löner och pensioner ser ut, om hur våra barn har det i skolan, hur vår miljö ser ut. Allt påverkas mer eller mindre av den politik som förs i landet. Vissa saker påverkas även av vilken politik som förs i andra länder ute i världen.

Jag har inte mycket till övers för så kallade "soffliggare". Den som väljer att inte rösta, har inte heller sedan rätt att beklaga sig över hur det blev. Den rätten har man gett upp i och med att man väljer bort sin rösträtt. Det är en rättighet vi har och som vi ska utnyttja. Om man inte hittar något bra alternativ att rösta på, så anser jag att man ska hellre rösta blankt än inte alls. Då har man i alla fall på det viset, visat att man är missnöjd.

Det som skrämmer mig nu är, att ledaren för det som tidigare var landet största parti står och ljuger oss väljare rätt upp i ansiktet. Inte bara en gång, utan om och om igen. Det är respektlöst. Vi väljare är inga dumhuvuden. Vill man ha vår röst ska man också förtjäna den.

Så tycker jag i alla fall.

onsdag 18 januari 2012

Påfylld och avtappad

Idag har mina väninnor varit här på lunch. Det är alltid så himla trevligt att ses. Vi har pratat om det mesta. Vännen U berättade om sin USA-resa, vännen E läste en bokrecension hon skrivit och jag och vännen M pratade mode och tyger. Precis som en tantträff tjejträff ska vara. Efter sånt blir man påfylld mentalt.

Men jag blev snabbt avtappad igen eftersom jag och sambon gjorde en shoppingrunda på eftermiddagen. Fast det var en mer fysisk avtappning. Det var ju "löning" idag så skåpen gapade tomma. Nu är det fullt igen och glädjen efter tjejträffen finns kvar i kroppen.

måndag 16 januari 2012

Synkontroll

Idag har jag varit till optikern. Jag har ju märkt att jag fått en kraftig synförändring på höger öga. Det har gjort mig orolig och jag tänkt starr och en massa andra hemskheter.

Nu var det inte fullt så farligt. Mitt högeröga har hittills varit det friskaste med enbart vanliga åldersförändringar. Men nu har jag fått ett kraftig brytningsfel på det. Det vänstra, som jag tidigare haft ett lätt brytningsfel på, har istället blivit lite bättre. Knepigt. Jag har även ett litet övertryck på vänster öga. Det ska följas upp en gång till innan vi bestämmer om jag måste till ögonläkare eller inte.

Men i alla fall så har jag nu provat ut nya glasögon. Man fick tre par för samma som ett par. Så nu ska jag ha ett par progressiva att ha när jag behöver se på både långt och kort håll. Ett par närprogressiva att ha när jag tittar på TV, sitter vid datorn eller vid symaskinen. Och ett par vanliga hederliga läsglasögon för kvällsläsningen.

Det var förhållandevis billigt också. Strax under femtusen. När jag bytte glas i mina gamla progressiva så kostade enbart glasen lika mycket. Det var för åtta-nio år sedan. Så att glasögon blivit billigare får vi väl tacka alla lågpriskedjor som är med och konkurrerar.

söndag 15 januari 2012

En vanlig söndag i januari

Igårkväll hade jag verkligen ont. Det var förmodligen gardinhägningen som utlöste det. Jag har svårt att ha armarna ovanför huvudet. Dessutom har jag haft rätt ont den senaste tiden. Jag tror det är det knäppa vädret som spökar. Så jag gick och la mig tidigare än vanligt. Älsklingen frågade om han skulle smörja mig med hästliniment. Det fick han göra och jag somnade som en stock.

Jag har sovit elva timmar inatt. Visserligen inte i ett sträck. Jag har varit uppe och sprungit fyra-fem gånger på den tiden. Tror ni jag är utvilad. Nej då, inte det minsta. Tänkte att man någon gång skulle få uppleva den känslan. Men det verkar inte så för gamla värkiga kärringar. Idag ska jag i alla fall baka linfröbullar. Det är lite tomt på matbrödsfronten i frysen.