torsdag 10 oktober 2013

Min vän dammsugaren

Min goda vän E har ramlat och brutit armen. Det gör att hon behöver hjälp med vissa praktiska saker. Så igår när vi veckohandlade, passade vi på att handla åt henne också.

När jag kom med hennes varor så undrade hon om jag behövde en handdammsugare. Nä, var min första tanke. Men som kom jag på att det har jag visst önskat mig. Att ha vid sybordet. När det har varit bossigt och fullt med trådar på golvet har jag ibland tänkt att det vore praktiskt med en handdammsugare, för att slippa dra fram stora dammsugaren stup i kvarten. Med en liten handdammsugare så kan jag hålla efter bosset hela tiden.

E hade köpt denna dammsugare men den funkade inte till det hon tänkt sig. Då tänkte hon att den kanske skulle passa bra hemma hos mig. Så rätt hon hade och jag blev jätteglad över erbjudandet. Nu står den där och ser tjusig ut. Och kommer mycket väl till pass. Visst är det bra med fina vänner?

tisdag 8 oktober 2013

Konsten att säga Nej

Igår skröt jag med att jag var så duktig med min träning. Idag ska jag skryta med att jag sa Nej igår.

Förr, när jag var en duktig flicka, sa jag aldrig Nej. Jag gjorde det mesta folk bad mig om, hur stressad jag än var. Jag ville inte såra andra människor genom att inte ställa upp. Att jag sårade och skadade mig själv hade jag inte en tanke på.

Så blev jag sjuk, men tror ni jag lärde mig hur viktigt det var med ett Nej. Nej då, jag fortsatte i samma spår och for själv väldigt illa. Vilket dessutom började gå ut över min omgivning, för när jag blev trött och fick ont så blev jag grinig.

Så småningom kom jag till insikt att ett Nej då och då är inte fel. Jag började undvika engagemang eftersom jag visste att jag hade svårt att säga Nej. Då var det bättre att undvika situationerna.

Ju mer jag började fundera över mitt beteende, ju mer kom jag till insikt att min fibro bottnar i en utbrändhet. Men 1993 när jag fick min fibromyalgidiagnos så pratade man inte om utbrändhet. På den tiden brände jag mitt ljus i bägge ändar samt även en bit på mitten. Det var kampen för sonen, det var engagemang i handikappföreningen, det var jobb och studier samt att man skulle rodda en hel familj och ett hus. Sömnen blev lidande och klockan var min bästa vän. Varje sekund togs tillvara. Att sova var tidsödande och onödigt.

Detta beteende straffar mig idag. Som tur är kan jag prata om det här med den kära sambon Mats M Ryskåsen, så det händer att han säger åt mig när han märker åt vilket håll det bär. För det är han som får ta smällarna när jag blir grinig.

Tillbaka till igår. Det har blivit så att jag tränar rätt ofta tillsammans med två andra tanter. De är trevliga och vi har börjat lära känna varandra lite smått. I torsdags frågade den ena om jag ville börja i hennes quiltgrupp. De behövde vara fler, ett krav som ABF har. De träffades bara en gång i månaden, så det lät ju inte så mycket. Men jag kände inom mig att det skulle kunna bli ett stressmoment för mig. Så jag bad om betänketid. Och igår sa jag Tack för förfrågan men Nej tack. Jag förklarade även varför och hon förstod. Och jag blir så stolt över mig själv som klarade Nejsägandet......:-)

måndag 7 oktober 2013

En sån dag

Idag är det en ond dag och jag fattar inte varför. Det enda jag kan komma på är att jag stått i köket och lagat mat lite mer än vad jag brukar göra. Det gjorde jag för att jag mådde bra. Men det ska man tydligen inte få göra.

Det kan i och för sig även bero på väderomslag. Hösten är vacker med skön luft, men min kropp gillar den inte speciellt mycket.

Jag gick i alla fall iväg och tränade. Tog det lite lugnare än vanligt. Jag är stolt över mig själv att jag gick dit, trots det onda. Jag bestämde mig för många år sedan att min kropp ska inte få bestämma över mig. Det var det jag levde upp till idag genom att gå iväg och inte låta kroppen bestämma att jag skulle stanna hemma.

söndag 6 oktober 2013

Små gröna

Jag har skördat. Nu vågade jag inte låta de vänta ute längre. Allt kom igång så sent eftersom vi var i Sundsvall i början på juli. Grannen vattnade, så att det överlevde i alla fall. Tomaterna bör det ju gå att få färg på. Paprika och chili går ju att använda gröna.