lördag 21 maj 2011

Så här är det

Lippe har idag skrivit om att orka. Jag är också en sådan som bryter ihop i några timmar eller minuter och sedan reser mig upp och tar itu med problemet. Vad annat kan man göra, när livet ger en den ena käftsmällen efter den andra. Jag vill peka finger åt livet och säga, att det knäckte mig inte den här gången heller. Det är en seger att få resa sig igen. Man har mycket mer styrka inom sig än vad man tror. Det märks när man är tvungen att vara stark.

För många år sedan läste jag "Att utvecklas med handikapp" av Berit Lagerheim. Den var jobbig och underbar att läsa och det stod så mycket klokt i den. Jag hade turen att så småningom lära känna och bli god vän med Berit. Det kändes som en gåva. Hon har avslutat boken med några väldigt kloka rader, som jag tagit till mig:

"När man har varit så djupt i botten man kan komma och har tagit upp igen så kan man aldrig mer bli riktigt rädd. Vad som än händer kan man jämföra det med det man gått igenom och märka att värre kan det inte bli. Man klarade det och då skall man nog klara resten också. Man har fått ett annat perspektiv på vad som är väsentligt i tillvaron och man har kanske fått nya vänner och lämnat en del av de gamla. Man har upptäckt krafter hos sig själv som man inte trodde att man hade. Man har utvecklats:"

Adele

Den här tjejen kan jag lyssna om och om igen på just nu.

fredag 20 maj 2011

Storhandling

Idag har vi varit och gjort en riktig storhandling. Det var länge sedan vi kunde göra det, men nu är det fullt i kyl, frys och skafferi. Även vin- och ölförrådet är påfyllt. Det känns så bra när vi kan göra så här. Då vet vi att vi klarar oss ett bra tag framöver. Nu är jag nöjd.

Ikväll blir det musselsås med pasta och vitt vin. Mums. Lite "Så ska det låta" på det så är kvällen en höjdare......:-)

torsdag 19 maj 2011

Väskfunderingar

Min väska
Vad har Louis Vuittons och Guccis väskor som inte mina har?

Jag satt och funderade idag när jag sydde, vad det är som gör att man kan ta ut så astronomiska summor för dessa väskor. Jag kom fram till att det handlar förmodligen mest om namn. Jag vet själv hur noggrann jag är när jag syr. Jag kanske inte smackar på så mycket detaljer som de gör. Det är för att jag tycker inte det är speciellt snyggt med en massa bling-bling och tingeltangel. Dessutom gör jag bara ett enda exemplar av varje väska. Det gör inte de! Mina väskor kopieras inte heller i Kina eller Taiwan, utan varje exemplar är faktiskt äkta vara.

Nu kanske någon påstår att dessa väskor är gjorda i läder. Men det är inte dem jag jämfört med. Jag har jämfört med deras tyg-och jeansväskor.

Nu kanske någon tror att jag tänker börja lägga på en nolla på mina priser. Icke, sa Nicke. Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man kan betala mellan fem- och femtontusen för en väska. Jag skulle inte betala det ens om jag hade råd. Men jag kan känna att när man inte vill betala två -fyrahundra kronor för en handgjord väska, då inser man inte vilket jobb det ligger bakom. Även om jag skulle ta över tusen kronor så får jag inte fullt betalt för arbetstimmarna som ligger bakom.

Visst tycker jag att de har en hel del snygga modeller. Men inte att de är värda de pengarna!

Jag gillar det unika. Jag vill vara ensam om just min grej. När jag förr sydde det mesta av min garderob så var det speciella just att jag visste att jag var ensam om just det plagget. Likaså är det nu med mina väskor. Jag bär naturligtvis själv en av mina hemsydda väskor. Ett unikt exemplar.

Är det så att genom att bära en Louis Vuitton eller Gucci visar man att man faktiskt har råd?

Vad ska det bli?

 Nu kan man nästan se  vad det ska bli av det här. Den här är lika rolig att sy som förra, den beige med blommig dekor.

Mer tid

Vet inte hur det gick till, men helt plötsligt vill inte tiden räcka till för alla "måsten" och alla "vill göra". Just nu har jag tre saker som jag borde ta itu med innan vattengympan. Plantera i balkonglådorna, leta fram tyger till en beställning eller att sy vidare på sommarväskan. Det måste nog bli balkonglådorna innan plantorna torkar. Fast helst vill jag sy vidare på sommarväskan.

Förr gjorde man saker på en kaffekvart. Numera behövs det många kaffekvartar till varje sak. För allt tar så mycket längre tid. Helt plötsligt förstår jag varför jag tyckte allt tog så lång tid för min mamma. Jag skulle vilja tala om för henne att jag äntligen fattar. Nu är det för sent att säga det, men hon kanske vet ändå att jag numera vet.

onsdag 18 maj 2011

Oj då

Jag var en riktig svikare igår som bara kom ihåg att lägga in ett jättekort inlägg. Man kan nästan tro att jag har ett trevligt liv utanför cyberspace också.

Nu ska jag snart iväg igen. Full rulle och raka rör, kan man säga.

tisdag 17 maj 2011

Ciabatta med jäst del 2

Kan härmed meddela att de smakade alldeles utmärkt.

måndag 16 maj 2011

Mitt knäppa ödesträd

Jag har ett ödesträd som jag fått som skott av en väninna från Jämtland. Det har vuxit och frodats ordentligt. Blommat som det ska med jämna mellanrum. Men i vintras verkade det som det la av totalt. Jag är rätt förtjust i mitt gamla ödesträd så jag jobbade med att få det att överleva.

För någon månad sedan belönade det mig genom att börja skjuta nya skott. Jag lät dem växa ut och knipsade av några att använda till förnyelse. För att vänta och se hur det skulle gå med de nya plantorna så fick det gamla skruttiga, hårt nedklippta miniträdet stå kvar. Döm om min förvåning när jag igår upptäckte några blomknoppar. Helt fel årstid och ett ödesträd som nästan bara består av torra kvistar. Naturens under!

Ciabatta med jäst

I förra veckan testade jag att göra ciabatta på surdeg. Jag hade även ett annat recept som jag ville testa. Det har jag gjort idag.

Nu har jag inte hunnit smaka på dem än men de ser jättegoda ut. Jag gjorde en fördeg igårkväll och fortsatte idag. Jag hade inte så mycket durumvete hemma utan drygade ut det med specialvete. Jag använde graham som grovt mjöl. Vi äter så mycket bröd bakat på råg så det kändes bra att få en annan smak på brödet.

Återkommer och berättar om hur de smakade.

På gång

Nu har jag varit duktig och jobbat undan en massa måsten. Då får det ju bli en belöning. Så nu har jag unnat mig att börja klippa till en ny handväska. I de här tygerna.

söndag 15 maj 2011

Personlighetstest

Jag gjorde en personlighetstest som du hittar här. Att jag var så bra hade jag inte en aning om.......:-) Du hittar mer om min personlighet här.


Din personlighetstyp:
Kraftfulla, originella och känsliga. Slutför vad de påbörjat. Extremt god människokännedom. Lyhörda för andras känslor. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Respekterade för sin starka vilja att göra rätt. Oftare individualister än ledare eller underordnade andra.

Karriärer som skulle kunna passa dig:
Personalvetare, juristassistenter, lärare, läkare, tandläkare, kiropraktorer, psykologer, skribenter, musiker, artister, fotografer, förskole- och dagispersonal, studievägledare, bibliotekarier, marknadsförare, forskare, socialarbetare.

Smarrigt värre

Vilken god mat jag gjorde ikväll. Vi hade en del grönsaker i kylen som vi behövde ta rätt på. Så jag skar ihop det och stekte sedan kassler till. Så här gjorde jag:

1 liten bit rotselleri som jag skrimlade.
3 morötter som skalades och strimlades.
Jag stekte på morötter och selleri så det fick färg. Pytsade ner det i en ungsform och ställde in i ugnen på 200 grader.

Halverade och skar 1 lagom stor squash i halvmånar. Skivade 2 färsklökar. Stekte på lök och squash tills de fick färg. Blandade ner det med morötter och selleri.

Halverade ca 15 st körsbärstomater och blandade ner dem med de andra grönsakerna. Strödde över flingsalt med karljohansvamp (finns på Ikea) och lät allt stå i ugnen ca en halvtimme. Under tiden stekte jag på kasslerskivorna. Oj så gott det blev.

Plättlätt

Idag har jag testat en nyttosöm som jag aldrig använt mig av tidigare. Jag har haft den här symaskinen i drygt tjugofem år. Ändå har jag aldrig testat den osynliga uppfållningssömmen. Förrän idag! Nu undrar jag så varför jag aldrig varit nyfiken på den tidigare. Jag som sytt så enormt mycket kläder till familjen. Kläder som använts till både vardag och fest. Jag har fållat upp ett antal byxor, klänningar och kjolar. För hand! Jag har inte trott på att det ska bli bra om man gör det på maskin. Men varför jag aldrig testat fattar jag inte.

Idag var jag i alla fall nyfiken. Skulle fålla upp ett par byxor och fick för mig att jag skulle prova att göra det på maskin. Naturligtvis gjorde jag det först på en provlapp. Och det blev så snyggt! Och så osynligt! Dessutom gick det så snabbt!

Denna söm ska hädanefter bliva min melodi.

Min lördag

Tack pappa och Syster Yster för en underbar lördag med massor av prat och skratt och god mat.

Idag är jag stark

Jag vaknar ofta med en melodislinga i huvudet. Om det är normalt vet jag inte. Men så är det för mig i alla fall. Idag vaknade jag med den här i huvudet. Även om man inte är stark när man vaknar, så blir man det om man trallar den tillräckligt många gånger.

Det är bara så synd att man vet vilket destruktiv liv Kenta levde.Samtidigt känns det bra att veta att det fanns någon dag han i alla fall kände sig stark. Jag känner mig också tacksam för att jag inte hamnade där han hamnade. Vi var ju jämngamla. Även jag var mods en gång i tiden, och rörde mig i kretsar där det förekom droger. Tack och lov hade jag aldrig någon längtan efter att testa någon starkare än alkohol, trots att det fanns tillgång till annat. Så idag känner jag mig stark.