lördag 9 maj 2015

Ny CPAP

Jag har lidit av sömnapné i många år. Det innebär att man får andningsuppehåll när man sover. Det sliter på hjärtat och gör att man aldrig får sova ordentligt en endaste natt. Vid mätning har det visat sig att jag har 25 till 30 uppehåll per natt. Det innebär också att man snarkar väldigt mycket, vilket inte är så kul för ens partner.

Sömnapné kan har flera olika orsaker. I mitt fall så är det för att jag är för trång i svalget, vilket gör att det täpps till när jag sover. När detta upptäcktes så försökte man först med en bettskena. Men det gick inte så bra. Jag klarade inte av att ha den i munnen, helt enkelt.

Efter ett tags utredande så fick jag en CPAP. Det är en maskin som blåser in luft i svalget och öppnar upp det så man kan andas lättare. Jag fick min första CPAP 2006. Det var en stor klumpig apparat som låtit ganska mycket. Men vad gör man. Man vänjer sig vid det ljudet. Jag har också haft en befuktare för att få in fukt och inte bli så torr i munnen. Dessa apparater har varit hopkopplade med en plastslang. Sedan har jag då haft en mask över ansiktet som varit hopkopplad med CPAPen via en annan plastslang. CPAP och befuktare fick inte heller stå i samma nivå för då blev det baksug på vattnet. Så jag har varit tvungen att ha en liten trappstege där de stått.

Det här har varit en livsavgörande apparat för mig. Min mamma dog i en hjärtinfarkt när hon nyss fyllt 67 åt, alltså alldeles för tidigt. Hon hade också ett trångt svalg och snarkade mycket. Om hon hade andningsuppehåll vet jag inte, men jag tror det kan ha varit så. Så min CPAP har varit väldigt viktig för mig.

På slutet har den tjutit mycket och jag har tänkt att jag ska ringa hjälpmedelscentralen för att få den servad. Nu hann jag inte det för i onsdagsnatt la den av för gott. Då var jag piskad att ringa hjälpmedelscentralen. Jag fick en tid i fredags att komma dit för att hämta ut en ny.

Döm om min förvåning när jag såg den nya apparaten.

Det är ett litet tekniskt underverk. Det här är både en CPAP och en befuktare. Hela apparaten är mindre än den gamla CPAPen ensam. Den är helt tystgående. Jag ställer in vilken fuktnivå jag vill ha. Jag kan även temperera vattnet/fukten om jag vill. Apparaten startar automatiskt när jag sätter på mig masken. Inatt har jag sovit sex timmar i ett streck utan att vakna till en endaste gång. Det var länge sedan jag gjorde det. Dessutom somnade jag om och sov två timmar till innan jag klev upp. Bra sömn är så oerhört viktigt. Just nu är jag en mycket lycklig kvinna.....:-)

fredag 8 maj 2015

Ny tunika


Det här är resultatet av ett loppat snyggt och skönt tyg och en kopierad modell.

söndag 3 maj 2015

En tuff väska

En tuff väska med ett tufft tyg.
Fler uppgifter finns på hemsidan www.cickidesign.se