tisdag 2 september 2014

Nattlig dramatik

Det blev rätt dramatiskt här i natt. Vid 0.30-tiden kom sambon och sa att det brann i en bil på parkeringen. Samtidigt när han säger det så ringer han 112. Vi stod där i fönstret och väntade på att de skulle svara. Väntade och väntade och väntade. När vi såg bilbranden först brann det inte speciellt mycket, så den var nog ganska nystartad. Det var enormt frustrerande att stå där och vänta och se lågorna öka och branden breda ut sig. Det stod även bilar på varje sida om den som brann.

Det tog mer än 2½ minut innan de svarade på 112! Sambon kan tända till ordentligt ibland vilket han gjorde då och frågade rätt skarpt varför de inte svarat tidigare. Då fick han till svar att det var 400 samtal om just denna branden. Det kan knappast vara sant eftersom det bor ca 60 familjer i varje hus och det är tre hus som bor nära den branden. Förmodligen sov även en stor del av dessa människor.

Inte nog med att det tog lång tid innan 112 svarade. Det tog även jättelång tid innan brandbilen kom. Först kom en polisbil och sedan kom brandbilen. Det märkliga var att det de körde förbi infarten till husen. Så vi funderade först om de fått fel adress. Men de stannade på stora vägen som går parallellt med vår gata och drog slangen därifrån. Det verkade mycket knepigt.

Bilen var helt utbränd när de äntligen kom fram plus att lågorna börjat närma sig grannbilarna. Jag vet inte om de hann bli skadade. Det syns inte uppifrån oss. En av de är borta idag så det är ju bara att hoppas att den bilen klarade sig, eller bara blev lackskador.

Vi har kunnat läsa sedan att det varit bilbränder på sju olika platser runt om i stan. Samt att det förekommit skottlossning på något håll. Det spekuleras om det kan ha någon koppling till hovrättsdomen som kom tidigare på dan angående det sk Södertäljenätverket. Det var kanske därför brandbilen stannade på stora vägen och hade poliseskort. De enda personer som var ute i vårt kvarter var oroliga bilägare som flyttade undan sina bilar och som gav vittnesuppgifter till polisen.

Vi är förskonade från sånt här i vanliga fall. Vi bor i ett lugnt område. Det var en bildbrand för en dryg vecka sedan på en annan parkering, men före det var det flera år sedan något hände.

Nu var det "bara" en bilbrand. Det är materiella skador som går att åtgärda. Men tänk nu om det varit en hjärtinfarkt, stroke eller något annat livshotande vi ringt om. Det är inte acceptabelt att det ska gå 2½ minut innan de svarar på larmnumret. Även om det var en intensiv natt så ska det fungera. Det tycker jag är en krav man kan ha på dem. Det står i deras arbetsbeskrivning att de ska ha en genomsnittlig svarstid på 8 sekunder. Det genomsnittet sprack rejält i natt. Vi har i alla fall gjort en polisanmälan mot 112 nu. Inte för att få någon dömd utan mer för att de förhoppningsvis ska se över sina rutiner.

måndag 1 september 2014

Värktabletter eller inte

Jag har i många år ätit rätt starka värktabletter. Jag har gjort det för att göra mitt dagliga liv drägligt. Det har funkat bra för det mesta. Jag har även talat med olika läkare om denna medicin. Åsikterna har varit olika. En smärtläkare tyckte jag skulle fortsätta om jag mådde bra av dem, medan en erfaren allmänläkare tyckt tvärtom. Jag har varit kluven, men eftersom jag mått bra av dem så har jag fortsatt. Det jag ätit är 100 mg Tradolan.

Nu när jag tränar regelbundet och bantar så har jag tänkt att det kanske vore dags att försöka fasa ut dessa tabletter. Jag vet ju inte vad de gör med mina organ. Visserligen har jag alltid bra allmänna värden, men vad händer i kroppen i förlängningen?

I en veckas tid har jag ätit enbart 50 mg. Och värken har kommit smygande mer och mer! Om det berott på utfasningen, eller annat vet jag inte. Jag har varit tvungen att byta till nya innerskor, vilket kan påverka ryggen. Jag har varit ute och gått i skogen, vilken också kan påverka. Jag hade några korta intensiva timmar med skruttungarna, vilket också kan påverka. Igår stod jag och skar massor med Karl Johan, vilket inte heller är bra för min kropp. Så jag vet inte om det är livet i största allmänhet eller dosminskningen som orsakat värken.

Igårkväll tog jag en tablett på 100 mg, för då stod jag inte ut längre. Jag hade alltså fruktansvärt ont. Jag har sovit i ett streck i 6 timmar och några timmar till med 1 timmes mellanrum. För mig är det en bra natt. Värken är dräglig idag. Nu har jag bestämt att ska jag ta mina 100 mg tabletter i några dagar och försöka fasa ut igen, för att få svar på vad som är mitt optimala medicinintag. Jag vill inte äta starka mediciner, men måste jag välja det för att få drägliga dagar, så vet jag vad jag väljer.