fredag 22 mars 2013

Landat

Nu börjar det kännas som jag landat mentalt i det nya, alltså besked om eventuella nya sjukdomar. Jag skriver eventuella eftersom utredningarna inte är klara än.

Men vilken tid det tar att springa hos olika vårdinrättningar. Igår var jag och gjorde spirometri. Nästa vecka har jag två besök inbokade. På onsdagen hos min vc-läkare som ska berätta vad spiron gav och hur jag ska medicinera angående det. På torsdagen ska jag på hjärt-kärlmottagningen och kolla hur den medicinen fungerar.

Dessutom har jag tvättstuga en dag och veckohandling en dag. Och jag som inte ska stressa......:-) Jag får väl säcka ihop på långfredagen. Helst vill jag bara sitta vid symaskinen hela tiden. Jag har fått tag i så fina tyger som jag vill omsätta till olika produkter. Det får väl bli lite eftersom med det. Jag känner mig i alla fall väldigt omhändertagen och det är det viktigaste just nu.

torsdag 21 mars 2013

Gullegrisarna

 Jag har ju glömt bort att visa Melina och Nelsons julklappar.

Melina fick en pippitröja som jag stickat. Jag hade även stickat en mössa till i samma randning.
Till Nelson sydde jag en liten sjömanskostym/dress.

Man smälter bara att titta på dem.....:-)

Tygfynd

 Det här härliga elefanttyget fyndade jag på loppisen i tisdags. Det ska jag snabbt sy något roligt av.

Det blev även lite enfärgat. Dels det här underbart turkosa tyget, som är ett tunt bomullstyg. Passar perfekt till foder i en väska. Jag fyndade även ett grått tyg till foder och ett svart grovt tyg som det ska bli allehanda väskor av. Det gråa och svarta hänger nu på torkställningen och ville inte vara med på bild.
Det här tyget är egentligen två panelgardiner. De köpte till sovrummet, där den där olivgröna färgtonen är dominerande. Tröttnar jag på dem så kan jag alltid sy kassar av tyget.

Så jag är väldigt nöjd med mina fynd.

Kuddfodral

Nu har jag sytt några nya kuddfodral. Jag blev inte helt nöjd med bilderna så jag ska ta nya imorgon för att lägga ut på hemsidan. Ni får ett lite smakprov här under tiden.....:-)

Vår rea eller vårrea?


 Eftersom det numera är bevisat att man blir lycklig av att shoppa så tänkte jag bidra till ett positivt hälsoläge bland befolkningen.

Varför inte shoppa lite för att trösta oss att våren låter vänta på sig. På Reasidan på www.cickidesign.se hittar du lite nya nedsatta varor. Jag kommer att fylla på med mer de närmaste dagarna.

onsdag 20 mars 2013

Skrutt-tisdag

Igår blev det en sådan där riktig skruttdag. Vi hade ju tänkt oss en ordentlig loppisrunda. Två stycken blev det, sedan hade mitt högra knä pajat.

Men varför klaga när vi gjorde så bra fynd. Det blev som vanligt mest böcker och tyger för min del. Vi var på en loppis vi aldrig varit på förr. De hade enormt mycket fint glas och bra priser på det. Jag hittade en turkos skål i pressglas som var jättefin. Men då hamnade jag i det här dilemmat, vart ska jag ha den? Turkos passar absolut inte in i våra övriga färger. Så det fick vara. Däremot hittade jag en söt lite gräddkanna i pressglas i den där speciella brunrosa färgen som jag samlar på. Jag ska fota den senare idag eller imorgon.

Jag hittade några riktiga bokfynd. Bland annat en bok som jag är extra nyfiken på. Den är skriven av maken till min författarkollega. Hans huvudjobb, så att säga, är att översätta utländsk litteratur. Jag vet också att han givit ut några diktsamlingar. Men det här var en historisk berättelse, så jag blev lite överraskad. Den ska bli kul att läsa.

Jag fyndade lite tyger också. Mest lite enfärgat tråkigt, men två tyger var lite speciella. En omgång som ska få bli sovrumsgardiner över sommaren. Och ett bomullstyg med indiska elefanter. Jätteläckert. Det ska jag sy kassar eller väskor av. Just nu ligger de i tvättmaskinen, men det kommer bilder så småningom. Jag är ju lite fjantig med det här att jag vill gärna tvätta igenom loppistyger. Dels vet jag ju inte hur rena de egentligen är, dels så blir det alltid en liten loppislukt i dem, som jag vill få bort.

Vi var även en sväng på Ica och Coop och köpte lite sådana där saker som inte finns på Willys, typ Coops svarta oliver som är bäst. Media Markt fick också ett besök för inköp av en sladd till nya TV-dosan och så blev det en sväng på bolaget. Därifrån fyller vi på vin-och öllagret en gång i månaden. Sedan får det räcka en månad till nästa "löning".

Eftersom knäna pajade redan efter loppisarna, så hade jag svåra gångproblem vid de andra butiksbesöken. Så det blev inte så mycket gått resten av kvällen. TV-fåtöljen med fotpall var extra skön.

Uppdaterat: Jag glömde ju berätta att min nördiga sambo hittade två udda böcker. Dels den svenska adelskalendern samt ett latin-svenskt lexikon. Han har mycket udda intressen, får man väl lov att säga.....:-)

tisdag 19 mars 2013

Förmåner

Just nu hyllar jag de förmåner vi har här i landet. Innan det här hälsotrasslet började hade jag faktiskt kommit upp i kostnader för att få frikort. Det sitter som en smäck just nu, när jag springer mellan olika mottagningar.

På torsdag ska jag göra spirometri, 27 mars ska jag kolla upp hur hjärtmedicinen fungerar, 15 april ska jag göra ett ultraljud på hjärtat och 16 april ska jag göra ett arbetsEKG.

Gissa när mitt frikort går ut. Den 18 april! Ibland har man tur som en tokig.

måndag 18 mars 2013

Det lustiga brödet

Idag har jag inte så mycket ork till någon mer avancerad bakning, men ville ändå ha ett gott bröd till dagens soppa. Då är det helt perfekt att baka det här brödet. Det är inget man svänger ihop snabbt eftersom det krävs rätt lång jäsningstid. Men det kräver minimalt med arbete. Receptet kommer från husguden Anna Bergenström.


Det lustiga brödet

6 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
vetemjöl till en kladdig deg 12-13 dl

Börja med att smula ner jästen i en rymlig degbunke. Slå över lite av vattnet och rör om tills
jästen är löst. Tillsätt saltet, rör om igen och slå på resten av vattnet och så mycket mjöl att
det hela blir en lös och kladdig deg. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa 1
timme.

Ta några tag med en trägaffel i degen när den jäst. Man ska liksom puffa ihop den uppjästa
degen. Låt den jäsa ytterligare 1 timme.

Smörj en plåt. Ta några tag med trägaffeln i degbunken igen och vält sedan ut hela degen på
den smorda plåten. Fös ihop det hela till ett någorlunda runt bröd. Värm ugnen till 275-300
grader. Brödet ska bara jäsa medan ugnen blir varm, ca 20 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i den mycket starka ugnsvärmen i 10-12 minuter. Sänk då
värmen till 100 grader och grädda brödet färdigt i 1 timme och 10 minuter. Låt brödet
svalna under en handduk.

Om man vill göra formbröd kan den jästa degen också läggas i två raka smorda brödformar
och gräddas som ovan.

I drömmarnas värld

Ni som läst här ett tag vet att jag har ett livligt nattliv. Inatt har det också varit så. Jag har varit på rena rama hamstringsresan. Jag har åkt runt på en massa ställen och köpt hur mycket som helst. Och bara ekologiskt och nyttigt. Det har varit både mat och tyger. När vi shoppat loss på ena stället, så visste jag ett nytt vi kunde åka till. Sambon, som i vanliga fall, är en ganska god shoppare, började ängslas för storleken på plånbokens innehåll. Men det brydde jag mig inte om.

Varför drömde jag då så? Jag vet inte. Kanske för att jag igår gick igenom räkningshögen och såg att det fanns utrymme för ett loppisbesök. Fast inte alls i den storleksklassen som jag slösade bort i natt. Det kanske inte är så dumt att drömma att man shoppar. Man får utlopp för shoppinggenen, samtidigt som det blir oerhört billigt.

söndag 17 mars 2013

Att återta kontrollen

Egentligen hade jag tänkt ta en stavpromenad idag. Men hur det nu gick till så blev det inte av. Jag kände att det var annat som pockade på här hemma. Även om sambon är jätteduktig att städa, så har han ändå ett visst filterseende. Det har inte jag. Så jag kände att jag var tvungen att torka av och städa både här och där.

Nu är diskmaskinen ordentligt rengjort invändigt, spisen och köksbänkar är rensade och avtorkade, müsli är på G. Snart ska jag vattna blommor och gå igenom sådant. Jag ska även gå igenom räkningshögen och se om vi kan unna oss ett loppisbesök på tisdag. Det är sånt här som gör att jag känner att jag måste få göra för att få kontroll över livet igen. Ett liv som annars fladdrar runt helt okontrollerat, där jag bara har att hänga med på allt. Så vill jag inte ha det. Min hälsa ska inte få styra mitt liv. Inte alltför mycket i alla fall.

Så jag torkar mig till kontroll. Hinner jag ska jag även sy ihop kuddfodralen jag klippte till i fredags.