måndag 8 februari 2010

Utmaningarna i mitt liv

För någon vecka sedan hade jag ett samtal som till en del kom att handla om att vara tvingad att vara hemma kontra att ha ett arbete att gå till. Jag tillhör ju den gruppen som ofrivilligt tvingats att vara hemma. Det är fibromyalgin som ställt till det så. Ändå var jag ju glad den dagen jag fick besked om att jag får förtidspension fram till den dagen jag går i ålderspension. På det viset är ju min försörjning tryggad.

Samtalet kom bland annat att handla om att om man är hemma så saknar man tillfredsställelsen som ett arbete kan ge. Kvinnan jag pratade med sa så här: "Man måste ju få anta utmaningar för att må bra." Det blev en sorts aha-upplevelse för mig. För visst är det så. I alla fall för mig och för henne är det så.

Jag brukar skoja och säga, att utmana mig inte. Risken är stor att jag antar den. Så har en del av mitt liv varit. Speciellt efter min skilsmässa då jag fått styra själv över vad jag velat anta för utmaningar. Det har gjort att jag lärt mig lite om att klättra i berg, jag har gått på glödande kol, paddlat både här och där, krupit i trånga grottor och så vidare. Det har varit många spännande saker som jag har gjort på grund av min nyfikenhet.

När jag samtalade med den här kvinnan så kom jag på att sömnaden är utmaningen i mitt liv just nu. Att hela tiden hitta på att sy nya saker och kombinera nya tyger och färger. Även en enkel kasse kan bli spännande att sy för man vet inte hur den ska se ut när den är klar. Jag kan ha mina aningar om hur det ska bli, men jag vet ändå aldrig säkert förrän jag har det färdiga resultatet i min hand.

Jag antar även gärna andra utmaningar. Idag skulle jag inte kunna lära mig klättra i berg eller krypa i grottor. Däremot har jag antagit en utmaning idag att baka Gotlandslimpor. Jag följer ett recept till punkt och pricka, men eftersom jag aldrig gjort dem tidigare så vet jag inte hur slutresultatet kommer att bli. Det är det som är utmaningen i sig. Att bli överraskad av slutresultatet.

I min bok där jag berättar om hur det är att vara mamma till ett funktionshindrat barn har jag även intervjuat en vuxen man med damp och autistiska drag. Han är jämngammal med mig så för mig var det spännande att lära känna denna man. Vid ett tillfälle frågade jag honom varför han orkade leva vidare med så mycket som var så jobbigt. Då fick jag svaret att han ville inte dö så länge han fortfarande var nyfiken. Så är det för mig också. Jag är fortfarande nyfiken över vad livet har i beredskap för mig.

7 kommentarer:

Christina sa...

Vilket fint inlägg Cicki! Jag tror också att nyfikenheten ofta är det som driver oss, i positiv bemärkelse.

Visst är det konstigt att ordet nyfiken ofta har en så negativ klang? För mig är det ett otroligt positivt ord, det som fick Gaia t ex att överleva :)

Cicki sa...

Christina: För mig är också nyfikenhet positivt. De som ser det som negativt är nog de som sätter likhetstecken mellan att vara nyfiken och att snoka. Det går inte att göra så för det är inte alls samma sak. Vilken tur det är att Gaia är nyfiken. Annars har hon inte kunnat hamna hos er.

Spader Madame sa...

Utmaningar är viktiga -eftersom man växer när man klarat av dem. Men också mål... Nu har mitt liv mål igen... härligt! Stora kramen... Du vet att jag är här mest hela tiden va?

Cicki sa...

Spader: Jag tror att du bor här. Mål är bra att ha. Tänkte på dig idag när jag såg ett uppföljningsprogram på TVn som hette Himlen kan vänta.

Spader Madame sa...

Vågar inte se det programmet eller den gamla programserien, har läst om det - men duckar! Det har gått så många år nu, fyra och ett halvt, men det är som ett öppet sår. Sorgen har varit påtagligt nu någon månad, fast det är många stora förändringar på gång så det kan nog påverka. Ledsen och glad går hand i hand. KRAM!!

Viola sa...

Tänka vad svar du sitter inne med,du kloka kvinna;-)

Jag har idag fått "skit kastat i mitt ansikte",bara för att jag inte är knäckt av livet...

Men mitt svar att det är det som är den stora utmaningen att INTE bli det som gör att jag lever...

Hennes svar platsar inte här,för jag vill inte skriva så fula ord.

Att vara avundsjuk lönar sig inte heller,så det gäller att se vad som sker här och nu.
Men det har tagit mig många år att se det!
Kram Viola
( gardinerna är nu på plats!)

Cicki sa...

Spader: Jag förstår att du inte orkar se det. Det var skakande för en annan som inte varit där. Jag är glad att du hittat ett Ess som förstår allt och som älskar och stöttar. Snart är det maj-juni och då är du här på heltid. Det kanske känns lite bättre då. Kram

Viola: Vilka konstiga människor det finns. Ska du få skit för att livet inte lyckats knäcka dig. Jag tycker du ska få en medalj. Du brukar säga att jag inspirerar dig. Du inspirerar mig också med ditt positiva sinne. Avundsjuka är nog den mest destruktiva tanken av alla. Det är synd om människor som känner avundsjuka.

Här ska det tvättas idag. Gardiner och fönster får vänta någon månad till. Det måste bli varmare först.