söndag 17 januari 2010

Min "olagoma" son

Nu undrar ni säkert om det finns ett ord som heter "olagoma". Det gör det. I alla fall nu. Jag uppfann det just nu. Ordstammen kommer från "lagom" och den norrländska negationen av lagom är "olagom". Böj det sedan till bestämd form så får du "olagoma". Helt logistk, eller hur?

I alla fall så ringde sonen idag och berättade att han hade kräkts och hade ont i höger sida på magen. "Blindtarmen" var min första tanke. Men efter att ha benat ut det hela så kom vi fram till att det var varken blindtarmen eller magsjuka. Sonen hade lagat mat och ätit lite för mycket av den. Det var troligtvis en känning av gallan eller magkatarr. På två dagar hade han satt i sig ett kilo fläskkarre och pommes stripes. Han gör sådana saker, min son.

Han tycker om att laga mat, men det blir på hans eget lilla vis. Oftast oätligt för alla andra. Det är bland annat det där med olagom kommer in. Han har svårt med kryddningen. Jag har försökt nöta in att han ska mäta sig fram till en lagom kryddning. Men se det går inte. Det sitter något där i vägen som inte tar in sådana idéer ifrån mamma. Så han kryddar på sitt eget lilla vis. En gång gjorde han en köttfärslimpa som var så salt, att inte ens han själv kunde äta den.

Jag har försökt att säga att det är onödigt arbete och kostnader han lägger in i sitt kryddande om han sedan inte kan äta maten han lagat. Dessutom har vi det här med mängderna han sätter i sig. Jag funderade länge på det när han var liten. Om det var någon mat han tyckte om så kunde han gå ifrån bordet, gå in på toan och kräkas och sedan sätta sig att äta ännu mer, bara för att det var gott. Det har att göra med den taktila perceptionen. Han kände inte när han var mätt.

Vi fick ha stränga restriktioner hemma med antalet portioner. Det fick inte förekomma någon form av fikabröd eller godis som sonen kunde ta av. Det var frukt och grönsaker som gällde som mellanmål i alla lägen. Vi fick även ha stränga restriktioner till mattanterna på skolan, att han fick bara ta om en gång. Numera är sonen rejält överviktig, men håller det ändå på en någorlunda lagom nivå genom att han älskar att promenera. Tack och lov för det.

Jag brukar säga att sonen ärvt sin damp efter sin far. Vissa delar i alla fall. Men när vi kommer till det där med lagom och olagom så får jag nog ta åt mig äran av det. Jag har inte heller någon lagom-knapp. Det gäller både humör och aktivitet. Endera deppad eller strålande glad och pladdrig. Endera fullt ös eller ingenting. Fortfarande än idag! Men numera har jag i alla fall lärt mig att tänka efter hur min kropp ska reagera. Det gjorde jag aldrig förr och öste på som bara den.

Livet med sonen har aldrig varit tråkigt eller ospännande (ännu ett nytt ord). Det har varit många skratt och många tårar. Än idag så finns det ingen som kan göra mig så frustrerad som sonen. Han kan skapa en känsla inom mig som jag nästan inte kan kontrollera. Det är väl så att jag vill honom så himla väl och när jag inte når fram så blir jag rent förtvivlad. Men han skapar också mycket kärlek omkring sig. Ofta när man pratar om barn och ungdomar med Damp så är många föräldrar förtvivlade över att deras barn inte har några vänner. Det problemet har inte sonen haft sedan mellanstadiet. Han har fortfarande än idag kvar vänner från den tiden. Vänner som han umgås flitigt med. Hans bästa kompis har han haft sedan han var fem år. Idag är han trettiotre. Det är en tjugoåttaårig vänskap. Det var den vännen som låg på knä och knöt sonens skor när de skulle ut och sonen inte klarade det själv. Det var den vännen som stod kvar och vaktade när sonen låg på backen och krampade. Det är den vännen som än idag kommer hem till sonen och hjälper till att städa. Det är den vännen som ställt upp i alla lägen för han vet att sonen ställer upp för honom när det behövs. Sådan vänskap går inte av för hackor. Den vänskapen värmer ett modershjärta.

18 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Härligt med den vänrelationen!!! Sånt värmer verkligen!

Moster Ma sa...

Och Ja modershjärtat det slutar aldrig att slå!
Skrivet med mycket kärlek.

Cicki sa...

K-häxan: Jag tror man kan klara det mesta, bara man har vänner. Det ger extra styrka att orka.

Moster: Slutar man någonsin att vara förälder? Naturligtvis inte. Hur gamla de än blir så är det fortfarande våra små knoddar som man lotsat fram genom livet.

Christina sa...

Underbart att sonen har en sådan vän, men det säger en del om honom själv med :)

Nu blev jag rörd och glad efter att ha läst ditt inlägg.

Cicki sa...

Christina: Den där vänskapen har betytt mycket även för mig. Det sliter ju mycket att se att ens barn är olyckligt. Men i och med att han haft sina vänner så har jag kunnat glädja mig åt det.

Lisette sa...

Så fint och kärleksfullt du beskriver din relation till din älskade son. Det finns säkert mycket av dig i honom.Jag gillar verkligen lite olagoma personer! De är aldrig färglösa!

Bloggblad sa...

Verkligen underbart med en sådan vänskap!

Man är alltid mamma... Väldigt fint skriver du om din son. Fast jag betonade ordet på tredje stavelsen helt automatiskt... men sen fattade jag ju.

Det är tillåtet att hitta på sina egna ord så länge omgivningen förstår... om man nu inte är ute efter motsatsen.

Min son har f.ö. förbjudit mig att berätta minsta lilla om honom på nätet. Inte för att han har nåt att dölja, mer av princip. Dottern bryr sig inte alls, så länge det inte är för privat.

Cicki sa...

Lisette: Visst har han en del av mig inom sig. Konstigt vore det annars....:-) Tack och lov inte längden i alla fall. Han är lång och ståtlig som sin far.

Bloggblad: Ibland kommer jag på mig att betona vanliga ord fel och funderar vad sjutton det står. Tills tioöringarna trillar ner. Jag tycker ju om att skoja till det ibland. Det tror jag redan du vet.

Viola sa...

Unika barn har vi väl alla,men det är inte alla som ser sina barn.

Din son har haft en bra uppväxt,TROTS sin DAMP just bara för att DU är hans MAMMA!

Med min son får jag tänka livet i andra banor och det är jag så glad över.För det berikar en såå.

Vilka skatter vi har!;-) Kram

Le Loup sa...

Nu har du gjort det igen, Cicki, skrivit så jag känner igen mig, trots att jag har helt andra referenspunkter, det är helt enkelt briljant. För, vet du, jag tänker på det här med frustrationen man känner när man älskar någon, kärleksfrustration, man vill dem ju så förbannat väl (om du ursäkter svordomen) men det går inte alltid så väl och man önskar att man kunde göra allt bra för dem, kratta i manegen och se till att deras väg i världen är lättare än den är... Som sagt, jag känner igen allt det där.
Det är väldigt fint att läsa det du skriver och jag blir varm i hjärtat :)

Spader Madame sa...

När du skriver om sonen så känner man massor av kärlek, till både dig och sonen...

Vem är väl lagom? Inte jag... Stora kramen!

Cicki sa...

Viola: Din son har också tur att växa upp i en fantastisk familj och med en mamma som har en kämpaglöd som inte går av för hackor. Visst är de fantastiska våra söner och våra döttrar....:-)

Shirouz: Jag gissar att du tänker på din galne far och hans envishet. Och din envisa kamp för att han ska ha det så bra som möjligt. Och du, jag svär själv som en borstbindare även om jag försöker undvika det här i bloggen.....:-)

Spader: Nej vem vill vara lagom....eller för all del normal. Inte jag i alla fall.....:-)

Cina sa...

Åh, vad fint du skriver om sonen! Och oj, vad jag känner igen mig! "Olagoma"! Väldigt bra uttryck! Vad skönt att han har vänner, det är det jag är mest rädd för vad gäller min son, att han ska bli utan. Det där med vänner har han inte förstått sig på än. "Vad vill de mig"? brukar han fråga och säger man då att de vill ju vara med honom är nästa fråga "varför då"? och ja. Du vet ju!
Ett mycket fint och tänkvärt inlägg! Tack!
Varm kram!

Cicki sa...

Cina: Ja, de är ju sådana, dom som är som din son, att de inte alltid förstår det där med social kontakt. Ibland kanske det är bra för då behöver de inte uppleva sig som ensamma.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Det är verkligen en vän din son har.

Cicki sa...

Biggan: Ja, han är fantastisk.

Le Loup sa...

Mjaa... Jag vet inte riktigt, min vilde far är en källa till en viss frustration mellan varven, samtidigt är vi så lika så det är nog inte riktigt så, jag tänkte mer på en del av mina vänner som envisas med att köra ner i gamla hjulspår hela tiden utan att någon gång ändra riktningen ens det minsta. Det är också frustrerande att inse att den enda man kan ändra på är sig själv.. Usch... :)

Cicki sa...

Shirouz: Visst är det frustrerande när man ser sina vänner köra huvudet i väggen om och om igen. Dessutom är det bara att inse att det är jag och ingen annan som ändrar eller tar ansvar för mitt eget liv.