tisdag 16 juni 2009

Sömn, en viktig, helande, del av mitt liv

Känner mig smått överväldigad idag. Varför då, kanske ni undrar. Jo, jag har sovit en hel natt utan att varit uppe och sprungit det allra minsta lilla. Tänk, en hel natts obruten sömn. Det vet jag inte när det hände senast. Gissningsvis var det 2000 när jag fortfarande kunde arbeta.

När man har fibromyalgi så kommer man aldrig ner till den så kallade djupsömnen. Man sover väldigt ytligt, vilket gör att man går omkring som en zombie på dagarna. Har man dessutom sömnapnéer, som jag har, så sover man ännu sämre. När det var som värst var jag vaken och uppe, minst en gång i timmen. Varje natt! Under lång tid!

Men sedan några år tillbaka sover jag betydligt bättre. Bland annat tack vare min CPAP (andningsmask) och att jag fått medikamenter som fungerar. Länge, länge värjde jag mig från att ta mediciner. Jag ville absolut inte. Men var till slut tvungen att inse, att skulle jag orka med att leva så var det nödvändigt att jag stoppade i mig vissa mediciner.

Efter en del testande så hittade jag rätt i denna djungel. Nu försöker jag ändå hålla tablettintaget på en så låg nivå som möjligt, men jag värdesätter min livskvalitet alltför mycket för att låta bli att ta min medicin. Det har jag nu lärt mig. Så jag tar det jag behöver endast till natten. På dagen är det förbjudet, med vissa extrema undantag.

Igårkväll hade jag fruktansvärt ont när jag skulle sova. Jag låg länge och vände och vred på mig utan att lyckas att koppla av. Jag kände mig som Prinsessan på ärten, för varje veck på lakanen skavde och gjorde ont, varje litet kattsandkorn kändes. Med jämna mellanrum höll jag på med att dra i lakan och borsta bort kattsand.

Till slut gav jag upp och stoppade i mig en halv insomningstablett. Somnade nästan direkt och vaknade många timmar senare, nästan pigg och utvilad och nästan värkfri. Jag tror knappt det är sant. Dessutom skiner solen ute. Kan det bli bättre än så här?

6 kommentarer:

Eva i Halmstad sa...

Hej
Visst är de viktigt med att få sova.
Jag har gett upp och stoppar i mej medecin dygnet om nu, de gör jag för att överhuvudtaget överleva, skulle inte klara mej alls utan medecin.
Men de tog tid innan jag gick med på det, skällde ut läkaren som ville ge mej mina första sömntabletter =) , jag är mycket snällare nu mot läkarna.
Må så gott de går och sov gott.
Eva.

Cicki sa...

Eva: Till slut får man vika sig för det oundvikliga. Sömnen är det mest helande vi har så det gäller att vara rädd om den. Jag säger samma sak till dig: Må så gott det går och sov så gott.

Lena sa...

Sömnen är ju jätteviktigt.
När min sjukdom började,så förde jag dagbokom hur mina dagar såg ut,vad jag gjorde och hur jag mådde, hur jag sov mm.
När jag sedan studerade min dagbok så såg jag att jag sov mycket bättre på natten om jag också sov en stund mitt på dagen. Min kropp får inte bli FÖR trött för då kan inte alls sova.
Va,härligt med lite ljus och värme,nu kan kroppen få koppla av det tag.
Ha de.

Cicki sa...

Lena: Det har jag också märkt att om jag sover en lagom stund på dagen så sover jag bättre på natten. Har legat på värmedynan en stund nu men somnade faktiskt inte. Kanske för att jag fick sova ordentligt inatt.

Spader Madame sa...

PUSS! Bra att du har fått sova!

Cicki sa...

Spader: Sömn är helande mot det mesta.