onsdag 9 september 2009

En tants funderingar

Jag funderar rätt mycket på miljöfrågor. Är förmodligen inte tillräckligt duktig på att göra det maximala, men jag gör i alla lite grand för att dra mitt strå till stacken. Vi källsorterar, använder tygkassar till den mesta handlingen, numera kör vi inte bil (av påtvingande skäl) och lite annat sånt där som man enkelt kan bidra med.

Men jag tror inte, att det räcker på långa vägar. Då funderar jag så här, att vi kanske måste börja titta på hur de gjorde förr, när många hushåll var självförsörjande. Hur gjorde de då? Min mamma var en bonnjänta och tog det tänkandet med sig när hon flyttade till stan. En sak jag minns att hon gjorde var att spara margarinomslagspapperen och smörjde bakplåtarna med. Själv spolar jag av margarinpapperet i varmvatten och lägger i källsorteringen. Sedan använder jag bakplåtspapper till bakplåten. Redan när man ser detta, så inser man ju hur mycket mer jag miljöslösar än vad hon gjorde. Det finns ju även en ekonomisk fråga i detta. Hon sparade inte bara på miljön, utan på hushållsekonomin också, genom sådana handlingar.

Jag vet att jag för många år sedan läste om ett spartips när man kokar potatis och annat som tar lite tid. Man kokade upp potatisen, köttet eller vad det nu var, ställde kastrullen på en skärbräda av trä och lät det "efterkoka" på det viset. Jag testade och det funkade faktiskt. Det tar längre tid, men med planering så borde man få det att funka.

Nu gissar jag att många tänker att det är väl ingen konst för mig att ta mig tid med sådant här. Jag är ju hemma hela dagarna. Visst är det sant, men även jag har varit en yrkesarbetande tvåbarnsmor, så jag har ju lite hum om hur ont om tid man har då. Jag tror att om man börjar fundera över sånt här och inför lite småsaker här och där så går det av sig själv sedan och då tar det inte så mycket längre tid.

En annan sak jag funderar över också är, att måste alla butiker ha öppet på söndagar? När jag började jobba i matbutik så slutade man klockan sex på vardagar, klockan ett på lördagar och alla söndagar var stängda. Numera kan man ju handla mat nästan dygnet runt. Är det nödvändigt? Förr var inte en frys var mans ägodel. Ändå klarade man av handla sin mat med kortare öppethållningstider. Jag menar inte att man helt och hållet ska gå tillbaka till gamla öppettider, men man ska kanske minska ner på det, istället för att öka ut tiderna. Jag tror att man skulle miljöspara mycket genom att införa strängare öppethållningstider.

Jag vet, som före detta butiksanställd, att det var OB-tilläggen som gjorde att man kom upp i en skaplig lön, så det skulle i så fall förmodligen bli en lönesäkning för den arbetsgruppen. Men i gengäld så kanske man hinner vara hemma och ägna sig åt andra miljösparande åtgärder.

Förmodligen sticker jag ut hakan rejält nu och många kommer att tänka att jag börjar gå i barndom. Men jag tror att vi behöver diskutera sådana här saker innan allt är försent. Varför inte starta upp en tipssida, där man kan lägga in sina miljösparande tips.

Jag vet, jag är bara en gammal tant som funderar lite hit och dit och kringelikrokigt.

12 kommentarer:

Spader Madame sa...

Ja, det finns allt en hel del att göra...

Cicki sa...

Spader: Jag tror vi måste hjälpas åt rätt mycket för att få till det.

Camilla sa...

Jag skriver under på dina tips och tankar. Jag försöker leva miljövänligt, men visst finns det mycket mer jag kan göra och visst faller jag dit ibland.

Cina sa...

Visst kan man säkert göra mycket mer. Det är som det inte riktigt går in i skallen bara, hur allvarligt det faktiskt är. Om någon frågade mig skulle jag nog säga att jag är under "utbildning" vad gäller miljöfrågor. Mycket gör jag. Mycket mer kan jag lära.
Det är bra Cicki, att sticka ut hakan i angelägna frågor. Alltid får du någon att tänka till! Mig t ex!
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Men det kan väl inte vara annat än bra att ta sig en funderare på saken ibland??? klart alla kan göra mer!

Cicki sa...

Camilla: Jag tror vi får hjälpa varandra att lära oss att tänka rätt.

Cina: Jag faller i de där groparna stup i kvarten. Det är inte så enkelt att lära gamla hundar att sitta. Men vi kan ju hjälpas ås.

K-häxan: Du har helt rätt. Det är inte bara ibland vi ska tänka miljöbra. Det ska vi tänka på hela tiden, annars blir det aldrig något gjort. Du har ju tagit upp frågan vid några tillfällen.

Moster Ma sa...

Du är på rätt spår och allt man gör (alla gör ) bidrar ju till en bätre värld.
På "torpet" känns det riktigt lyxigt att kompostera i bruna miljövänliga påsar som hämtas till den stora komposten.

Cicki sa...

Moster: När mina barn var små och vi producerade en del skit hemma så hade jag en idé om att man borde ta rätt på det och använda det som man gjorde förr. Låta det förmultna och brinna för att sedan användas i landen. Istället för att köpa ungefär samma ska i butiken. Men det funkar nog inte i ett villaområde att hålla på så......:-)

Cicki sa...

Moster: Glömde säga att vi komposterar i vår kommun. Vi har en vit påse till sopor som inte kan återvinnas och en grön påse till kompostering. Sedan sorteras påsarna på kommunens anläggning.

Lena sa...

När man nu har hört att vi slänger 56% av all mat vi släpar hem från affären,så undrar jag om man inte måste börja undervisa i hushållsskola igen.Tänk vad det tar på miljön,först att fransportera varorna ut till affärena,sedan tiden vi lägger ut på att handla och transporten hem,för att inte tala om sopberget.
Fram för undervisning om hushållning,eller vad tycker du?

Biggan999 Svart och vitt sa...

Visst slösas det i onödan. Duscha i stället för att bada, javisst men tänk då på att du ska inte sitta i 15- 20 min under skållhet vatten. Då är det bätttre du kryper ner i ett bad. Diska och skölj inte under rinnande vatten, diskmaskin är faktiskt energibesparande har forskarna kommit fram till. Släck onödiga lampor.Matlagningen jag drar av platorna 4- 5 min innan maten är färdig och det får gå på eftervärmen. Fulla tvättmaskiner istället för att tvätta 2- 3 plagg åt gången. När jag lagar mat så lagar jag för det mesta mer än vad vi äter upp, det som blir över blir lunch dagen efter eller har jag storkok på G så blir det fryst för att ta upp dagar när jag inte är på humör att laga mat eller man kanske kommer hem sent och det är skönt att bara värma upp något. Vi använder råvaror till matlagning sällan halvfabrikat, dels för jag vill veta vad det är jag lägger i grytan, försöker hitta närproducerat till bra pris.Har upptäkt att de som jobbar på hemtjänst, är dåliga på sopsortering, fy sköms de borde föregå med gott exempel

Cicki sa...

Lena: Så länge sedan jag såg till dig. Hoppas allt är bra? Visst är det hemskt att så mycket mat slängs. Jag har mycket mattänk i mig i och med att jag jobbat med färskvaror i nästan hela mitt liv. Så här slängs det inte mycket mat.

Biggan: Jag gör nog mycket som du. Vi äter ju mest fil eller yoghurt till lunch så jag fryser även i småskvättar. De tar vi fram de där dagarna när man inte orkar laga mat. Man kan ta fram och värma fler småskvättar som passar ihop.

Jag reagerade också på det här med att hemtjänsten inte sopsorterar. När våra gamla grannar på förra stället levde så åkte vi med deras källsortering för sånt hade hemtjänsten inte tid att ta hand om, trots att kommunen vill att man ska sopsortera. Det stämmer illa då.